פיצה
כל מה שרציתם לדעת על המאכל האהוב בעולם
בשורה אחת עם צי’פס, המבורגר ושניצל – אין ספק שהמאכל הזה משתייך לקבוצה האקסקלוסיבית של המנות הכי פופולריות בעולם. כולנו גדלנו עליה – וכיום אנחנו נהנים מהגרסאות היותר ‘מבוגרות’ שלה.
עם תוספות / בלי תוספות / עם רוטב / בלי רוטב, ממוסד יוקרתי או סתם מקום ‘שכונתי’ – כשמדובר בפיצה, כנראה שאין רק דרך אחת לאכול אותה, אבל מה שכן בטוח – שכולם אוהבים אותה!
תוכן עניינים
בצק דק או עבה, רוטב עגבניות, כמה שיותר גבינה ומיליון סוגי תוספות אפשריים (אפשר גם בלי!) – כמה פשוט – ככה טעים. אנשים מבשלים מתכונים סופר מושקעים, רודפים אחרי הביס המושלם, מוציאים סכומי כסף גדולים על מנות מתוחכמות במסעדות של שפים מובילים, ובסוף הפיצה באה, ועם 3 מרכיבים עיקריים, ‘טורפת’ את הקלפים.
אין הרבה מאכלים שיכולים להיות גם סופר-קולינריים וגם הכי פשוטים – הפיצה עושה את זה בצורה הכי טובה שיש.
ההיסטוריה של הפיצה
האב הקדום של הפיצה היה לחם שטוח ועגול שהיה נפוץ בתקופה הניאוליתית. על פי ויקיפדיה, תקופה זו נחשבת לחלק האחרון של תקופת האבן, או תקופת האבן החדשה (ניאו = חדש, ליתוס = אבן). התקופה הניאוליתית נחשבת לתקופת המעבר מחברה של ציידים-לקטים לחקלאות. בתקופה זו נוסדו הכפרים החקלאיים הראשונים בעולם, והחל השימוש בכלי עבודה מחומרים שונים. עדויות לתקופה הניאוליתית נמצאו גם בישראל – ביריחו, לטרון, באזור הכרמל ועוד.
כל תרבות, והתמורות השונות שעברה, הוסיפו עוד נדבך לפיצה כמו שאנחנו מכירים אותה כיום. עדויות שנמצאו הצביעו על כך שהמצרים היו הראשונים לעשות שימוש בשמרים להתפחת בצק.
התיעוד הראשון של המילה פיצה מחזיר אותנו לשנת 997, לעיירה Gaeta השוכנת במרכז איטליה, לא רחוק מהעיר לאציו. הפיצה ההיא, לא הייתה פיצה כמו שאנחנו מכירים אותה היום בצורתה הקלאסית – אז היה מדובר בבצק שטוח עם הזלפות קלות של שמן זית, עשבי תיבול ונטיפי גבינה בודדים – סוג של פוקצ’ה אם תרצו. הפיצה-פוקצ’ה ההיא הפכה ללהיט, בעיקר בקרב אנשי המעמד הנמוך בזכות המחיר, פשטות המרכיבים ומהירות ההכנה.
892 שנים אח”כ, בעל פיצריה חביב בשם רפאל אספוסיטו מנאפולי מתכונן לביקור החגיגי של המלך אומברטו והמלכה מרגריטה (הבנתם כבר מה הולך פה?) בעיר. אספוסיטו מרגיש יצירתי, והוא לוקח בצק שטוח, מורח עליו רוטב עגבניות, מוסיף פיסות מוצרלה טרייה ובזיליקום – צבעי ה-אדום-לבן-ירוק של דגל איטליה. לפי הסיפור, אספוסיטו הכין 3 סוגי פיצות (כולל המרגריטה) ודווקא זו הפשוטה אך המדויקת, הייתה החביבה על המלכה. אז בפעם הבאה שאתם מזמינים מרגריטה, תוכלו לספר לחבר’ה שאתם יודעים מאיפה היא קיבלה את שמה.
למה הפיצה כל כך פופולרית?
הסיבות בגינן פיצה שומרת על הפופולריות הגבוהה שלה כבר מאות שנים, השתנו מתקופה לתקופה. פעם, העובדה כי היה מדובר בחומרי גלם זולים – קמח, עגבניות, שמן, גבינה, שגם העניים ביותר היו יכולים להשיג, עזרה להצלחתה של הפיצה.
התוצאה הטעימה שמתקבלת בתהליך הכנה פשוט יחסית (בטח אם משתמשים, לא עלינו, בבצק קנוי) גם היא משחקת תפקיד כמובן, ואפילו העובדה שהאפשרויות להכנה של פיצה הן פשוט בלתי נגמרות – החל ממרגריטה ערומה מתוספות ועד המשולשים העצומים עם סלט קיסר או תוספות מוגזמות אחרות שמגישים בפיצריות בניו יורק – כל אלו תרמו לכך שהפיצה היא אחד מהמזונות המהירים הכי נפוצים ואהובים בעולם.
מותגי פיצה מוכרים
פיצה זה דבר כל כך פופולרי, שאפשר לקנות משולש בפיצריית רחוב ב-7 שקלים ומגש משפחתי ב-25 שקלים ומצד שני, במסעדות איטלקיות פיצות קטנות עם תוספות מיוחדות (בשר, פטריות כמהין) יכולות להגיע גם ל-80 ש”ח. עולם הפיצות מתחלק לכמה חלקים: מצד אחד רשתות ענקיות בעלות שם עולמי – דומינוס ופיצה האט, ועד לפיצריות ‘בוטיק’ שכונתיות.
דומינוס פיצה
דומינוס פיצה החלה את דרכה בשנת 1960, כאשר צמד האחים טום וג’יימס מונהייגן מהעיר Ypsilanti במדינת מישיגן בארה”ב רכשו מסעדת פיצה ישנה וכושלת בשם ‘דומיניקס’. את השם דומינוס, קיבלה פיצה דומיניקס בשנת 1965, שם שהומצא על ידי המשלוחן, ג’ים קנדי.
שמונה חודשים בלבד אח”כ במהלך שהוא אולי אחד האומללים (בדיעבד) בהיסטוריה, בחר האח ג’יימס לוותר על החלק שלו בעסק תמורת החיפושית ששימשה אז למשלוחים. בטח לא שמתם לב (גם אנחנו לא שמנו לב עד לכתיבת שורות אלו), אבל על הלוגו של דומינוס יש שלוש נקודות – אלו מסמלות את שלושת הסניפים המקוריים של הרשת.
הלוגו הנוכחי נשאר כמעט זהה למקורי, למעט הצבע שהוחלף בצד ימין שלו מאדום לכחול. בסקר שנערך בארה”ב בשנת 2018, דומינוס דורגה במקום ה-5 במצעד הפיצות האהובות ביותר.
פיצה האט
פיצה האט נוסדה בשנת 1958 על ידי האחים פרנק ודן קרניי מוויצ’יטה שבמדינת קנזס בארה”ב. האגדה מספרת שהאחים לוו כ-600 דולרים מאימם, והקימו, יחד עם חבר, ג’ון בנדר, את סניף פיצה האט הראשון. בערב הפתיחה החגיגי, חילקו השותפים פיצות בחינם כדי למשוך את העוברים והשבים. בשנת 1977, נרכשה פיצה האט על ידי תאגיד פפסיקו וגם הלוגו שלהם עבר לא מעט שינויים לאורך השנים…
כמובן שאין פה כוונה לעשות פרסומת, אבל קשה לדבר על פיצה בלי לדבר על שני מותגי הענק האלו שמוכרים גם בפינות הנידחות ביותר בעולם. חוץ משני מותגי-העל האלו, כמובן שיש בעולם עוד מאות אלפי עסקים שמוכרים פיצה.
אז לאן צריך ללכת אם אנחנו רוצים לאכול את הפיצה הטובה בעולם?
איטליה זה האובייס, אבל יש עוד לוקיישן מפתיע שמושך אליו חובבי בצק וגבינה מכל רחבי העולם – ואולי זה בעצם לא באמת מפתיע – אחרי הכל, ניו יורק היא עיר המהגרים המובהקת – מה שמתבטא גם בתרבות הקולינרית שמאפיינת את העיר, שכמעט אין שני לה בעולם.
לאכול פיצה בניו יורק זה לא כמו להזמין פיצה משפחתית הביתה בישראל – המשולשים ענקיים (אין מצב שאתם יכולים לאכול יותר מ-1-2) ויש עליהם תוספות כמו סלט קיסר או עוף בופאלו – רוטב כתום חריף. חלק מהתוספות כל כך כבדות ומוגזמות – שצריך לאכול אותן עם מזלג ורק אז לפנות לפיצה עצמה. ניו יורק היא גן עדן של פיצות, ואם תשאלו את המקומיים – הם לא יהיו מוכנים להחליף את הפיצה המקומית בשום אחת אחרת.
את האמת? פיצה זה עניין של טעם אישי ועם כל כך הרבה מקומות שמוכרים פיצה – מרשתות ענק ועד לפיצריות שכונתיות סודיות, קשה עד בלתי אפשרי לקבוע מהי הפיצה הטובה ביותר. ממש כמו המבורגר – לכל מקום שמכין פיצה יש את קהל האוהדים שלו, ויהיה קשה מאד לשכנע אותו שיש מקומות טובים יותר.
מה שבטוח, כשרוצים לעשות רעש או למשוך קוראים, תמיד אפשר לעשות כתבה עם רשימה של הפיצות הכי טובות.
תביא לי חצי מטר פטריות וחצי מטר זיתים
בין מוסדות הפיצה המיתולוגיים (והמשעשעים) שקמו כאן שווה להזכיר את ‘פיצה מטר’, הפיצרייה שהחליטה לקרוא תיגר על הפיצות הקלאסיות ולהציע, במקום מגשים עגולים, פסי פיצה שנמכרו לפי מטר – גימיק מהפכני שחי ונושם עד היום עם סניפים בכל רחבי הארץ.
אז איזה סוגי פיצה יש?
הפיצה של פעם היא לא הפיצה של היום, בעיקר בגלל התוספות. אם פעם היינו מסתפקים בחצי זיתים חצי פטריות, היום, העומק הקולינרי אליו מגיעות הפיצות הוא עמוק מאד. החל משילובי תוספות פשוטות אבל טעימות כמו בטטה – בולגרית / טונה-תירס, דרך סוגי בשר שונים – פפרוני, כתף בקר, סלמי, פיצה עם דג – סלמון, אנשובי, פיצה עם תוספות יוקרתיות כמו כמהין ועוד.
וכמובן לא נשכח את היוצאים מן הכלל – פיצות טבעוניות, אחד הטרנדים החמים בישראל, ולראייה, המדינה הראשונה בה הציגה דומינוס פיצה טבעונית הייתה, ניחשתם נכון, ישראל. יש גם פיצה ביאנקה (ללא רוטב פיצה), פיצות מתוקות שנאכלות כקינוח והיד עוד נטויה.
פיצה היא לא כמו כל סוג מזון אחר, כאשר על הבצק אפשר לשים בעצם כל מה שמתחשק.
הפיצה כל כך פופולרית, שהיא פיתחה כמה ‘מוטציות’ – כמו מלוואח פיצה, טורטיה פיצה, בורקס פיצה – וכמובן איך אפשר לשכוח את הפיצה-פיתה – כולן מנות “כמו-פיצה” שמחקות את הדבר האמיתי.
איך אפשר להכין פיצה?
התשובה פשוטה – בהמון דרכים שונות. תנור אבן היא כמובן השיטה הנפוצה ביותר בפיצריות ומסעדות, אבל אנחנו יוצאים מנקודת הנחה שאין לכם כזה בחצר, כך שיש מקום לשתף בעוד כמה דרכים מעניינות.
שיטה אחת היא טרנד הטאבונים הביתיים שמתפתח מאד בזמן האחרון. הטאבונים הקומפקטיים, כמו זה מבית OONI, שמדמים ממש תנור אבן ומאפשרים להכין פיצות ומגוון מאפים כמו במסעדה – רק בבית, הפך אותם לפופולריים במיוחד.
עוד דרך מעניינת להכין פיצה היא בשימוש במחבת ברזל יצוק. הטריק הוא לחמם את המחבת מראש (אפשר להכניס אותה לתנור שגם מתחמם מראש). אח”כ משמנים את המחבת בשכבה נאה של שמן, שמים עליה את בצק הפיצה ומחזירים לתנור – צפו לאחת הפיצות הקריספיות והטעימות שאפשר לקבל.
כמובן שאלו שיטות מתקדמות יחסית, והן דורשות שיהיו לכם את הכלים המתאימים – מה לעשות שלא לכולם יש בבית מחבת ברזל יצוק ובטח ובטח שלא לכולם יש טאבון גז ביתי. אמרנו שפיצה אפשר להכין במגוון שיטות – ולא אמרנו את זה סתם. כשצריך להכין פיצה והאמצעים דלים, גם תנור האפייה הביתי, טוסטר אובן או אפילו המיקרו (אם מדובר בפיצה קפואה) יעשו את העבודה.
שיאי פיצה מטורפים ומשוגעים
כמה מהר אפשר לאכול פיצה? תלוי את מי שואלים. מי שמחזיק בשיא אכילת הפיצה המהירה ביותר הוא ג’וש אנדרסון מניו זילנד, שסיים פיצה עגולה בגודל 12 אינטש בתוך דקה ו-45 שניות. בשיא לאכילת כמות הפיצות הגדולה ביותר מחזיק כריסטיאן דימיטרו הרומני, שאכל כ-90 ק”ג פיצה תוך שבוע.
על פי האתר הרשמי של גינס, הפיצה הארוכה ביותר שתועדה הוכנה בשיתוף פעולה של כמה פיצריות מרחבי המדינה – אורכה היה קצת מעל 1,930 מטר. הפיצה הגדולה ביותר בעולם שתועדה והוכרה על ידי גינס, הוכנה באיטליה בחודש דצמבר 2012 על ידי DOVILIO NARDI – גודלה היה קצת יותר מ-1,261 מטר רבוע.
תוספות הפיצה הכי מוזרות
בעוד שאתם אולי רגילים לזיתים / פטריות, וכשאתם רוצים להתפנק אתם הולכים על בטטה או טונה, יש מקומות בעולם שלקחו את נושא התוספות על הפיצה למימד אחר. בארה”ב כאמור תוכלו לקנות פיצה עם תוספות של עוף ברביקיו, מאק אנד צ’יז למי שאוהב להגזים במיוחד ואפילו פיצה עם אליגטור – אותה תוכלו להזמין במדינת פלורידה.
במדינות אסיאסתיות פיצה עם שרימפס או אפילו דיונונים נחשבות למעדן.
בשוודיה תוכלו לרכוש פיצה עם קארי ובננות, ובאנגליה, חלק מהמסעדות והפאבים מציעים פיצה ‘ארוחת בוקר אנגלית’ עם שעועית, ביצים, נקניקיות ואפילו פודינג.
פיצה חמה תוך 30 דקות
מי שהמציאה את הכלל ‘פיצה חמה תוך 30 דקות ואם איחרנו אפילו בדקה קבלו אחת חינם’ הייתה דומינוס (שגרמה ללא מעט צרות לפיצריות אחרות) – עוד תעלול שיווקי שנועד למשוך לקוחות בימים הראשונים לפעילותה של הרשת.
פיצה לא מהעולם הזה
יש לכם ספק עדיין שפיצה הוא אחד המאכלים הפופולריים ביותר בעולם? האסטרונאוטים בתחנת החלל הבינלאומית פרסמו סרטון שלהם במסיבת פיצות – לפי הדיווחים, הפיצות נשלחו לתחנת החלל לאחר שהאסטרונאוט האיטלקי Paolo Nespoli סיפר שהוא לא מצליח לעמוד בגעגוע למאכל האהוב עליו.
לסיכום
אנשים באים והולכים, זמנים משתנים, אבל דבר אחד בטוח – הפיצה כאן כדי להישאר. מספיק לראות את המספרים של ענף הפיצה בארה”ב, שגלגל בשנת 2020 כ-46 מיליארד דולר, כך שאפילו מגפה עולמית לא פגעה (ואולי אפילו חיזקה) את הפופולריות של הפיצה.
ב-8 השנים האחרונות נוספו כ-6,000 פיצריות חדשות בארה”ב, והן מצטרפות ל-78,000 הפיצריות שכבר קיימות. נראה שאם רוצים להשקיע בעסקי האוכל בארה”ב, פיצריה זה הכיוון הנכון.
אז עם מה תרצו את הפיצה שלכם?