10 יתרונות בריאותיים של שמן קוקוס

שמן קוקוס הפך לכוכב הגדול והטרנד הלוהט ביותר בעולם מזון הבריאות והפופולריות שלו הולכת וצוברת תאוצה. 

הוא סוחף אחריו אנשים רבים בזכות שפע סגולות הריפוי והיתרונות הבריאותיים שהתקשרו אליו, כולל תכונות נוגדות חמצון ואנטי-בקטריאליות שירחיקו מכם חיידקים וזיהומים, שיפור בריאות העור וחלל הפה ואפילו עידוד ירידה במשקל. 

מתלבטים האם באמת כדאי לשלב שמן קוקוס בתפריט התזונתי היומיומי שלכם ותוהים האם הוא באמת מקיים את ההבטחה ומצדיק את  כל ההייפ העצום סביבו?

הגעתם למקום הנכון.

אנחנו הולכים לעשות סדר בבלאגן ולהראות לכם 10 יתרונות בריאותיים מוכחים מדעית של שמן הקוקוס שחשוב להכיר.

1. שמן קוקוס עשוי לעודד ולהאיץ שריפת שומן 

שמן קוקוס מכיל שפע חומצות שומן בינוניות-שרשרת (MCT), סוג של שומן רווי. באופן כללי, שומנים רווים  מתחלקים לשלוש תת-קבוצות נפרדות שכל אחת מהן משפיעה בצורה אחרת על הגוף.

חומצות רוויות שומן יכולות להיות: 

  • ארוכות-שרשרת 
  • בינוניות-שרשרת 
  • קצרות-שרשרת 

חומצות שומן (טריגליצרידים) בינוניות שרשרת, כולל אלה המצויות בריכוז גבוה בשמן הקוקוס עומדות במוקד המחקר המדעי בזכות ההשפעות הבריאותיות החיוביות שעשויות להיות להן. 

לדוגמה, התגלו ראיות מדעיות המצביעות על כך שצריכת חומצות שומן בינוניות שרשרת (MCT) עוזרת להגביר את כמות הקלוריות שהגוף שורף ולקדם ירידה מהירה ויעילה יותר במשקל. 

בגלל ש-65% מההרכב הכולל של שמן קוקוס הן חומצות בינוניות-שרשרת, אפשר להסיק ברמה גבוהה של ודאות שהתרומה של שמן קוקוס לירידה במשקל זהה לזאת של שמן MCT טהור. 

אבל לפני שאתם רצים לקנות שמן קוקוס כדי להשתמש בו בתור פתרון פלא להרזיה מהירה, אנו חייבים לצנן טיפה את ההתלהבות שלכם: עדיין לא התגלו ראיות מדעיות מוצקות וחד משמעיות לכך שצריכת שמן קוקוס כשלעצמה עוזרת להגביר את כמות הקלוריות שהגוף שורף. 

למעשה, מחקרים שבדקו את היעילות של שמן קוקוס בעידוד ירידה במשקל קוראים להתייחס בזהירות לממצאים שלהם ולקחת אותם בעירבון מוגבל כי יש צורך במחקרים מעמיקים בקנה מידה גדול יותר שיעזרו להגיע למסקנות חותכות וישפכו אור על הסוגיה הזאת. 

בהקשר הזה יש עוד כוכבית חשובה שצריך לקחת בחשבון: גם אם חומצות שומן בינוניות-שרשרת באמת מגבירות את קצב שריפת הקלוריות של הגוף, אסור לשכוח ששמן קוקוס הוא מזון עתיר קלוריות שצריכת יתר שלו עשויה להוביל לתוצאות ההפוכות ולגרום דווקא לעלייה במשקל. 

2 . שמן קוקוס עשוי להיות מקור אנרגיה מהיר 

חומצות השומן בינוניות השרשרת המצויות בשפע בשמן הקוקוס הן מקור מעולה לאנרגיה נגישה וזמינה שהגוף יכול לנצל לצרכיו במהירות הבזק. כשאתם צורכים מזונות המכילים חומצות שומן ארוכות-שרשרת (LCT), למולקולות השומן הרווי הארוכות והמסועפות האלה לוקח זמן להיספג ביעילות בגוף והן מועברות על ידי זרם הדם למערכות בגוף שזקוקות להן כמו  רקמות השריר או תאי השומן שהן נאגרות בהם. 

לעומת זאת, עם חומצות שומן בינוניות שרשרת (MCT) זה סיפור שונה לגמרי. הן מתעכלות באופן מיידי בגוף ומועברות ישירות לכבד כדי לשמש מקור  אנרגיה מהיר  באופן דומה לפחמימות-  מקור האנרגיה הזמין , היעיל והמועדף ביותר על הגוף .

למעשה, חומצות שומן בינוניות-שרשרת מככבות כבר זמן רב בתוספי תזונה לספורטאים ומתאמנים בזכות היכולת שלהם לתדלק את הגוף באנרגיה הנדרשת במהירות מסחררת.

3. שמן קוקוס נחשב לבעל תכונות אנטי-מיקרוביאליות 

שמן קוקוס ידוע באיכויות דוחות החיידקים, הפטריות והזיהומים שלו הודות לריכוז גבוה של חומצה בינונית-שרשרת ייחודית הנקראת חומצה לאורית. היא מהווה 50% מסך  חומצות השומן בינוניות השרשרת המצויות בשמן הקוקוס. 

מחקרים מדעיים עדכניים גילו שלחומצה לאורית עשויה להיות השפעה נוגדת-חיידקים ויעילות גבוהה בטיפול במחלות זיהומיות הנגרמות בעקבות חדירת גופים מזהמים לגוף (חיידקים, פטריות,נגיפים וכו’) כגון: 

  • סטפילוקוק זהוב (Staphylococcus aureus)
  • סטרפטוקוקוס מוטאנס (Streptococcus mutans)
  • סטרפטוקוקוס פיוגנס ( Streptococcus pyogenes)
  • אי-קולי המכונה גם אשרישיה קולי (Escherichia coli)
  • הליקובקטר פילורי (Helicobacter pylori)

מחקרים גילו שלחומצה לאורית עשויה להיות השפעה בקטריוסטטית, כלומר היא מונעת מחיידקים וזיהומים להתרבות ביעילות, בלי בהכרח לחסל אותם בפועל. 

עם זאת, בחלק מהמקרים היא עלולה להיות גם בעלת השפעה בקטריוצידית, או במילים פשוטות יותר- לחסל סוגים מסוימים של בקטריות וזיהומים. 

בנוסף לכך, היא עלולה לעכב ולדכא את הצמיחה וההתפתחות של מיקרואורגניזמים המזיקים לצמחים.

4. שמן קוקוס עשוי להפחית תחושת רעב 

אחת מהתכונות המרתקות והמסקרנות ביותר של חומצות בינוניות שרשרת היא התרומה שלהן להפחתת תיאבון ואכילת יתר. איך זה בדיוק מתרחש? ככל הנראה זה מתקשר למנגנון פירוק החומצות האלה בגוף. חלק מסוים מהחומצות בינוניות השרשרת (MCT) שאתם אוכלים מעובדות בגוף באמצעות תהליך מיוחד שהתוצר שלו הן מולקולות הנקראות קטונים. 

הקטונים עוזרים לדכא תיאבון באמצעות השפעה ישירה על האותות הכימיים במוח או שינוי רמות ההורמונים האחראיים לויסות תחושת הרעב  כמו גרלין. 

אם המושג קטונים מצלצל לכם מוקר, ייתכן ששמעתם עיליו בהקשר של תזונה קטוגנית שהפכה לטרנד היסטרי בשנים האחרונות. מדובר בדיאטה דלת פחמימות ועתירת שומן הגורמת לגוף להשתמש בקיטונים בתור מקור ל”דלק” זמין עבורו. 

עם זאת, למרות ששמן קוקוס הוא אחד מהמקורות הטבעיים הטובים ביותר לחומצות בינוניות שרשרת (MCT), לא נמצאה הוכחה חותכת לכך ששמן הקוקוס עצמו מפחית תיאבון בצורה יעילה יותר בהשוואה לשמנים אחרים. למעשה, מחקר מסוים גילה ששמן קוקוס פחות משביע משמן MCT טהור.

5. שמן קוקוס עשוי לעזור בהפחתת התקפי פרכוסים 

אנשים רבים מסתמכים על תזונה קטוגנית (דלה בפחמימות ועתירה בשומנים) כדי לטפל ביעילות בבעיות רפואיות שונות הפוגעות באיכות החיים שלהם, כולל אפילפסיה העמידה בפני טיפול תרופתי. התגלו הוכחות מדעיות לכך שדיאטה מהסוג הזה עוזרת להפחית את השכיחות של התקפי פרכוסים. 

החוקרים מאמינים שמחסור בגלוקוז זמין לתדלוק פעילות תאי המוח יכול להיות הסבר אפשרי ליעילות של תזונה קטוגנית בהפחתת תדירות התקפי פרכוסים בקרב חולי אפילפסיה השומרים על דיאטה זאת. 

עם זאת, הממצאים המדעיים בנוגע להשפעה של תזונה קטגנית על מבוגרים וילדים הסובלים מאפילפסיה מוגבלים ומצומצמים במיוחד ואין ספק שנדרשים מחקרים מעמיקים וגדולים יותר שיעזרו להגיע למסקנות חד משמעיות. 

הפחתת צריכת הפחמימות מורידה את ריכוז הגלוקוז בדם והגברת צריכת השומן מובילה לגידול משמעותי בריכוז הקטונים. המוח שלכם נאלץ להשתמש בקטונים בתור מקור  חלופי לאנרגיה זמינה ומהירה במקום להסתמך על  גלוקוז. 

לאחרונה, אנשים גילו שהם יכולים לטפל באופן יעיל באפילפסיה באמצעות הקפדה על גרסה מיוחדת ומותאמת של דיאטה קטוגנית המתבססת על מזונות העשירים בחומצות שומן בינוניות-שרשרת ומאפשרת לצרוך כמות נדיבה יותר של פחמימות כדי לעודד את תהליך הקטוזיס (מעבר הגוף מאנרגיה המבוססת על סוכרים לאנרגיה המבוססת על שומנים). 

המחקר המדעי מצא שחומצות השומן בינוניות השרשרת המצויות בשמן הקוקוס מועברות לכבד ועוברת תהליך חילוף חומרים ההופך אותן לקטונים.

6. שמן קוקוס עשוי לשפר את בריאות העור 

מעבר לשימוש ההולך וגובר של שמן קוקוס בתור “מזון על” הידוע בהשפעה החיובית שלו על בריאות הגוף, הוא הפך למרכיב נפוץ בתכשירי קוסמטיקה ומוצרי טיפוח רבים בזכות התרומה שלו לשיפור בריאות ומראה העור. 

שורה ארוכה של מחקרים הראו ששמן קוקוס עוזר להחזיר את הלחות שאבדה לעור יבש וחסר חיים. בנוסף לכך, הוא משפיע לטובה על תפקוד ומרקם העור, עוזר למנוע אובדן מים ולחות הפוגע בעור ומגן עליו מגורמים סביבתיים ונזקים חיצוניים כמו חיידקים וזיהומים, אלרגיות וכימיקלים. 

למעשה, מחקר עדכני שנערך לאחרונה גילה שמריחת 6-8 טיפות של שמן קוקוס טהור על עור הידיים תוך כדי שאתם מאפשרים לו להיספג ולעשות את הקסמים שלו במשך הלילה זאת דרך יעילה במיוחד למנוע יובש וגירויים בעור הנגרמים בעקבות שימוש תכוף בחומרי חיטוי המכילים אלכוהול.  אבל זה רק קצה הקרחון.

שמן קוקוס הוכח גם בתור טיפול יעיל לשיכוך, הרגעה והקלה על תסמינים קלים עד בינוניים בחומרתם של דלקת עור אטופית, בעית עור כרונית המתאפיינת בתהליך דלקתי ופגיעה בתפקוד הבריא והתקין של  מחסום ההגנה הטבעי של העור. 

7. יכול לסייע להגן על השיער שלכם

בנוסף לשלל היתרונות הבריאותיים שלו לעור, שמן קוקוס גם עשוי להגן על השיער שלכם מנזקים שונים. לדוגמה, מחקר אחד  קבע ששמן קוקוס מסוגל לחדור לעומק זקיקי השיער, מה שמאפשר להגביר את הגמישות שלהם, לחזק אותם באופן משמעותי ולמנוע מהם להישבר תחת הפעלת לחץ וחיכוך מתמשך. 

מחקר אחר גילה ממצאים דומים והראה ששמן קוקוס מזין את זקיק השערה ומונע ממנו להישבר ולנשור תוך שהוא מעניק מראה שיער חזק ובריא.

8 . עשוי לשפר את בריאות חלל הפה 

התגלו ראיות מדעיות התומכות ביעילות של שימוש בשמן קוקוס בתור שטיפת פה במסגרת תהליך המכונה “משיכת שמן”. הוא משפר באופן משמעותי את היגיינת השיניים וחלל הפה בצורה חסכונית ונגישה במיוחד.  טיפול זה מסוגל לצמצם באופן משמעותי את אוכלוסיית החיידקים והזיהומים המזיקים בפה,לרבות סטרפטוקוקוס מוטאנס בהשוואה לשטיפת פה רגילה. 

החוקרים משערים שהיעילות המרשימה הזאת נובעת מהאיכויות האנטי-בקטריאליות של החומצה הלאורית. 

בנוסף לכך, החומצה הלאורית המצויה בשפע בשמן קוקוס  יוצרת תגובה עם הרוק בפה כדי ליצור חומר מיוחד דמוי סבון המונע התפתחות כיבים בפה,מסיר את רובד חיידקי הפה ( פלאק) ןמונע הצטברות משקעי אבנית ודלקות בחניכיים. 

עם זאת, סקירת המחקרים המדעיים שהוקדשו לסוגיה הזאת מצביעה על כך שהראיות המדעיות ליעילות של שמן הקוקוס לשיפור בריאות חלל הפה די מוגבלות ונקודתיות ומשיכת שמן אינה מהווה תחליף ראוי ומלא לטיפול שיניים שגרתי. נדרשים מחקרים נוספים כדי לקבוע בצורה ברורה וחד משמעית את השפעות משיכת השמן על היגיינת ובריאות הפה.

9 . עשוי להפחית את התסמינים של מחלת האלצהיימר 

מחלת אלצהיימר היא הגורם השכיח ביותר לדמנציה. הבעיה הרפואית הזאת מצמצמת את יכולת המוח להשתמש בגלוקוז להפקת אנרגיה. עם זאת, החוקרים מאמינים שקטונים יכולים לפצות על הפגיעה הזאת ולנטרל תסמינים ראשוניים וסימנים מוקדמים של מחלת אלצהיימר בדרגת חומרה קלה עד בינונית באמצעות אספקת מקור אנרגיה חלופי לתאי המוח. 

מהסיבה הזאת, נערכו מחקרים הבודקים את התפקיד הפוטנציאלי של מזונות מסוימים כמו שמן קוקוס בהקלה על תסמיני אלצהיימר. עם זאת, המחקר המדעי בתחום נמצא בחיתוליו ויש לבצע מחקרים מקיפים ומעמיקים יותר בקרב בני אדם כדי להגיע לממצאים חד משמעיים ומסקנות גורפות.

10. מקור מצוין לנוגדי חמצון מועילים 

שמן קוקוס הוא מקור טבעי מעולה לנוגדי חמצון, המנטרלים את הנזקים המחוללים לגוף הרדיקלים החופשיים הידועים לשמצה. היכולת הייחודית הזאת עוזרת לטפל בשורה ארוכה של מחלות כרוניות וניווניות שונות. 

לפניכם חלק מנוגדי החמצון העיקריים והבולטים ביותר שתמצאו בשמן קוקוס: 

  • טוקופרולים 
  • טוקוטריאנולים 
  • פיטוסטרולים 
  • פלבנואידים 
  • פוליפנולים 

הנבחרת המובחרת של נוגדי החמצון העוצמתיים המצויים בשמן הקוקוס אחראיים לחלק גדול מסגולות הריפוי שלו הכוללות בין השאר השפעה נוגדת-דלקת והגנה על תפקוד תקין ויעיל של המוח. 

דגשים חשובים שצריך לקחת בחשבון 

בשנים האחרונות שמן קוקוס הפך לפתרון טבעי מוערך ונפוץ לבריאות הלב. זה נובע מכמה מחקרים מדעיים שהצביעו על היכולת שלו להפחית את רמת הכולסטרול ה”רע” והמזיק בגוף (LDL), ובמקביל להגדיל את רמת הכולסטורל הטוב (HDL) שמועיל לבריאותכם. 

עם זאת, הממצאים המדעיים בתחום אינם חד משמעיים וקיימות כמה ראיות מנוגדות המראות השפעה שלילית ובעייתית של צריכת שמן קוקוס מוגברת על בריאות הלב. כמה מחקרים שבדקו את הנושא לעומק גילו ששמן קוקוס עשוי דווקא להעלות באופן משמעותי את רמת הכולסטרול הרע – מה שגורם לסיכון מוגבר ללקות במחלות לב. 

הסבר אפשרי לממצאים הסותרים האלה הם הבדלים בין השיטות והמתודלוגיות המחקריות של המחקרים השונים. לדוגמה, חלק מהמחקרים משווים את ההשפעה של שמן קוקוס עם שומנים רוויים אחרים ממקור צמחי, בעוד שאחרים משווים אותם עם שומן רווי מהחי- כמו חמאה. 

בהשוואה לסוגים שונים של שומן צמחי, שמן הקוקוס מגביר באופן משמעותי גם את ריכוז הכולסטרול הכולל בדם וגם את רמות הכולסטרול הרע והמזיק-LDL . עם זאת, הוא גורם לזינוק מופחת ברמת הכולסטרול בהשווא ה לחמאה. 

עלייה ברמת הכולסטרול הטוב (HDL) יכולה דווקא להפחית את הסיכון למחלות לב, כך שהזינוק בריכוז הכולסטרול המועיל הזה  בעקבות צריכת שמן קוקוס יכולה להיות דווקא בשורה חיובית ומעודדת למניעת מחלות ובעיות לב. 

עם זאת, איגוד הלב האמריקאי (AHA) קובע שעלייה ברמת הכולסטרול הטוב (HDL) הנגרמת בעקבות תזונה מיוחדת או טיפול תרופתי אינה מתקשרת ישירות לרמת הסיכון ללקות במחלות לב. לכן, העלייה ברמת הכולסטרול הרע (LDL) המתרחשת במקביל מאפילה על היתרונות הבריאותיים הפוטנציאליים של שמן הקוקוס. מהסיבה הזאת, איגוד הלב האמריקאי (AHA) יוצא נגד השימוש בשמן קוקוס לשיפור וחיזוק בריאות הלב. 

זה ממש לא אומר שצריך להימנע לגמרי מצריכת שמן קוקוס. פשוט תנסו להגביל את הצריכה שלו בהתאם להמלצות העדכניות בנוגע לצריכת שומן רווי הקובעות שהוא צריך להישאר מתחת לרף של 10% מצריכת הקלוריות היומית שלכם. 

מחקר אחד הצביע על התפקיד הפוטנציאלי של שמן הקוקוס, בדגש על החומצות בינוניות-השרשרת שהוא מכיל בהפחתת סיבוכים משניים של סוכרת. 

השורה התחתונה 

שמן קוקוס הוא לא רק “מזון-על” טבעי המספק שפע יתרונות בריאותיים כשמשלבים אותו בתפריט התזונתי היומיומי שלכם, אלא גם מיועד לשימושיים קוסמטיים ומככב במוצרים רבים לטיפוח העור והשיער. 

עם זאת, כדי להפיק את המירב ממנו ולוודא שהוא יפעל לטובתכם, חשוב לצרוך שמן קוקוס בצורה זהירה ומתונה בלי להגזים ולהפריז בכמויות.

ההמלצות הרשמית של רשויות הבריאות המוסמכות היא להגביל את צריכת שמן הקוקוס כדי למנוע סיכון מוגבר למחלות לב. 

למאמר המקור באתר Healthline

אז מה היה לנו?

משלוחים מהירים

לנקודת חלוקה או עם שליח עד הבית

שירות לפני הכל
אחריות יצרן מקורית
100% מאובטח

רכישה מאובטחת בכרטיס אשראי

משלוח לנקודת חלוקה (חינם בהזמנה מעל ₪300)

משלוח לנקודת חלוקה מתבצע עם חברת המשלוחים זיגזג בשיתוף עם חברת buzzer.

ההזמנה תישלח לנקודת החלוקה הקרובה ביותר לכתובת שתזינו במהלך התשלום על ההזמנה ותהיה לכם אפשרות לבחור את נקודת החלוקה לאחר ההזמנה. יישלח עליכם סמס ובו תוכלו לראות את הנקודה שאליה תגיע ההזמנה כולל אפשרות לבחירת נקודת חלוקה אחרת.

וודאו שהמספר הנייד שאתם מזינים בעמוד התשלום נכון כי את האפשרות לעדכון נקודת החלוקה וההודעה על הגעת החבילה לנקודת החלוקה תקבלו בהודעת סמס.

איסוף עצמי

איסוף עצמי מתאפשר ממחסני חברת איהאוס, בכתובת תל גיבורים 5 (בית טפר), קומה 3, חדר 321, תל אביב.

ניתן להגיע לאסוף בימים ראשון עד חמישי בין השעות 9:00 עד 17:00.

ניתן להגיע עם הרכב עד לקומה 3, החניה היא חינם לשעה הראשונה ואין בעיה של חניה לצורך איסוף הזמנה.

רק לאחר שקיבלתם אישור (שיישלח במייל ובהודעת וואטסאפ) אתם יכולים להגיע בימים ובשעות שרשמנו למעלה, לציין את שמכם ואת מספר ההזמנה שלכם. 

אין צורך להודיע או לתאם הגעה לאחר שקיבלתם אישור שההזמנה מוכנה.

משלוח מהיר

רק הזמנות שבוצעו עד השעה 10:00 יסופקו לבית הלקוח באותו יום (למעט ערים שמודגשות)

הזמנות שבוצעו לאחר השעה 10:00 בימים ראשון עד רביעי יסופקו יום למחרת.

הזמנות שבוצעו לאחר השעה 10:00 ביום חמישי יסופקו ביום ראשון.

האספקה לרוב תהיה בשעות אחר הצהריים ועד שעות הערב המאוחרות!

רשימת הערים שניתן לשלוח אליהן

אבן יהודה
אביחיל
אודים
אור יהודה
אור עקיבא
אזור
אחיסמך
אירוס
אלישמע
אמונים
ארסוף
אשדוד
אשקלון
באר גנים
באר יעקב
בארות יצחק
בית אלעזרי
בית דגן
בית עריף
בית חנן
בית חנניה
בית נחמיה
בית יהושע
בית יצחק
בית יצחק שער חפר
בית עובד
בית עזרא
בני דרור
בני עטרות
בנימינה (ללא גבעת עדה)
בן זכאי
בני ברק
בני עייש
בצרה
בת ים
גאולים
גאליה
גבעת ברנר
גבעת השלושה

גבעת חן
גבעת שמואל
גבעתיים
גדרה
גיבתון
גינתון
גליל ים
גלילות
גן יבנה
גן חיים
גני עם
גני יוחנן
גני תקווה
גנות בדר
גנות
געש
ג’סר א זרקא
גן שמואל
גת רימון
הוד השרון
הרצליה
זיתן
זכרון יעקב
חבצלת השרון
חדרה
חולון
חיפה (מהיום למחר)
חמד
חצור
חרות
יבנה
יגור (מהיום למחר)
יהוד
ינוב
ירקונה
ישרש
יקום
כפר ביל”ו
כפר הנגיד
כפר חב”ד

כפר יונה
כפר טרומן
כפר מל״ל
כפר מעש
כפר נטר
כפר שמריהו
כפר סבא
כפר סירקין
לוד
מגשימים
מודיעין
מודיעין עילית
מכבים רעות
מזור
מזכרת בתיה
מעגן מיכאל
מקווה ישראל
משמר השבעה
נווה ירק
נווה ימין
נופך
נחלים
נטעים
ניצן
ניצן ב
ניצנים
ניר צבי
נס ציונה
נורדיה
נשר (מהיום למחר)
נתניה
סביון
עדנים
עינת
עין ורד
עין שריד
עיינות
פרדס חנה – כרכור
פרדסיה
פתח תקווה

צופית
צורן
צור משה
קדימה
קדרון
קיסריה
קרית אתא (מהיום למחר)
קרית אונו
קרית ביאליק (מהיום למחר)
קרית ים (מהיום למחר)

קרית מוצקין (מהיום למחר)
קרית עקרון
ראש העין
ראשון לציון
רחובות
רינתיה
רמלה
רמת גן
רמת אפעל
רמות השבים
רמת השרון
רעננה
רשפון
שדות ים
שדה ורבורג
שדה עוזיהו
שוהם
שפיים
שתולים
תל אביב
תל יצחק
תל מונד