גלידה ביתית
כל מה שרציתם לדעת על הכנת גלידה ביתית
תוכן עניינים
גלידה – מאכל אהוב עם היסטוריה עשירה
גלידה היא מהמאכלים האלו שממש אין צורך להציג בפני אף אחד. כבר מהילדות למדנו לאהוב גלידה, ולמען האמת לא צריך ללמוד לאהוב גלידה – אנחנו פשוט אוהבים. הגלידה שאנחנו אוהבים ומכירים עברה מספר גלגולים לאורך ההיסטוריה והיא היתה מעט שונה בעבר מכפי שהיא כיום.
היום ממש אין בעיה להכין גלידה – מכונות הגלידה החשמליות דואגות לקירור ולהקפאה. אך בעבר הקפאה ממש לא היתה עניין של מה בכך, ואדם שהיה מעוניין להכין גלידה היה צריך למצוא את הדרך להקפיא את הגלידה באופן טבעי.
ישנם תיעודים שונים כבר לפני 3,000 שנה (סביבות שנת 1,100 לפני הספירה) על סינים שאספו קרח מנהרות קפואים בחורף לשם תהליך הכנת הגלידה.
עדויות היסטוריות נוספות לגלידה מגיעות מתקופת ממלכת פרס, בה היה נהוג להוסיף מיצי פירות שונים כגון מיץ ענבים לקרח שנשמר מהחורף במחסנים תת קרקעיים.
הראשונים שנודעו בכך שערבבו מיצי פירות עם קרח היו האיטלקים, ומשם התגלגל העניין כמו כדור שלג – מאיטליה לצרפת, שם נוסף לגלידה גם חלב, מה שהקנה לה מראה וטעם דומים יותר לגלידה של ימינו.
במאה ה-19 הפכה הגלידה למאכל פופולארי מאוד בקרב יושבי בתי קפה ומסעדות וכן בורגנים תושבי מדינות עשירות כגון ארצות הברית ומדינות שונות במערב אירופה.
תהליך ייצור הגלידה היה קשה ויקר, ולכן גלידה היתה מאכל שרק עשירים יכלו להרשות לעצמם. המצאת מכונת הגלידה שינתה לחלוטין עובדה זו, והפכה את הגלידה למאכל עממי האהוב והפופולארי שאנו מכירים כיום.
מכונת הגלידה הראשונה בעולם
בשנת 1843 הומצאה מכונת הגלידה הראשונה בעולם. אם חשבתם שמכונת גלידה ודאי הומצאה על ידי מכונאי או קונדיטור בעל שם, אולי תופתעו לדעת שמכונת הגלידה הראשונה הומצאה דווקא על ידי עקרת בית מארצות הברית בשם ננסי ג’קסון.
מכונת הגלידה הידנית הזו אפשרה ייצור גלידה בצורה קלה יותר, דבר שתרם לכך שגלידה הפכה למאכל בהישג יד גם למעמדות נמוכים יותר. על אף שמי שהמציאה את מכונת הגלידה הראשונה היתה ננסי ג’קסון, הפטנט על המכונה נרשם דווקא על ידי אמריקאי אחר.
אז מדוע כדאי לקנות מכונת גלידה ביתית?
ייתכן שאתם קוראים את המאמר וחושבים לעצמכם שאתם אמנם אוהבים גלידה, אבל למה להשקיע במכונת גלידה כאשר אפשר פשוט ללכת לסופר ולקנות איזו גלידה שתרצו?
נענה לכם כך: כאשר אתם מכינים גלידה באמצעות מכונת גלידה ביתית אתם למעשה יכולים לבחור איזו גלידה שתרצו ממש לפי הטעם שלכם. אמנם ישנן אופציות לא מעטות בחנויות ובגלידריות, אבל לפעמים בא לנו איזה שילוב ספציפי או לנסות טעמים שלא מוצאים בשום חנות, ועם מכונת גלידה ביתית אפשר לעשות בדיוק את זה.
מלבד טעמים יוצאי דופן, עם מכונת גלידה ביתית ניתן להתאים את הגלידה לדיאטה שלכם. בדרך כלל גלידות שנמכרות בחנויות או בגלידריות לא ממש מותאמות לאנשים ששומרים על דיאטה, אבל העובדה שאנחנו מעוניינים לשמור על שגרת אכילה מסוימת לא אומרת שלא מגיע לנו לאכול גלידה. עם מכונת גלידה ביתית ניתן להכין גלידה בריאה ודלת סוכר וקלוריות, דבר שהופך את המכונה לאידיאלית במיוחד עבור בעלי העדפות קולינריות שונות, טבעונים, וכדומה.
סיבה נוספת לרכישת מכונת גלידה ביתית היא האיכות של הגלידה שמכינים, שלמעשה ממש נקבעת על ידכם. איכות הגלידה קשורה בקשר הדוק לחומרי הגלם, והדרך היחידה לבחור את חומרי הגלם מהם עשויה הגלידה היא להכין את הגלידה בבית.
סוגים שונים של מכונות גלידה ביתיות
אז לפני שנצלול לדגמים שונים ומותגים מומלצים של מכונות גלידה, נרחיב קצת על סוגי המכונות השונות. לפני רכישה של מכונת גלידה חובה להכיר את הסוגים השונים ולבחור את מה שמתאים לכם.
מכונת גלידה ידנית
מכונה גלידה המופעלת באופן ידנית, ומורכבת מדלי (בדרך כלל הדלי עשוי מעץ) עם מיכל פנימי ממתכת. במכונה ישנה מערכת של בוחשים המופעלים באמצעות ידית חיצונית, שאותה מסובב מי שמכין את הגלידה. עבור הקפאת הגלידה יש להשתמש בתערובת קרח ומלח וכך למעשה נדרשת טמפרטורה נמוכה יותר על מנת שהגלידה תוקפא.
מכונת גלידה פשוטה
מכונת גלידה פשוטה וחשמלית. הכנת גלידה במכונה כזו דורשת להכניס את המיכל לתא ההקפאה למשך 24 שעות לפחות. בניגוד למכונה הידנית, הבוחשים במכונה מסוג זה הם חשמליים. המכונה מאפשרת להכין מנה אחת של גלידה בלבד, וכדי להכין מנה נוספת יש להכניס את המיכל שוב לתא ההקפאה ל-24 שעות נוספות.
בנוסף, יש לקרר את התערובת לגלידה בטרם ההכנה על מנת שהתוצאה תהיה מוצלחת. ניתן להבין אם כך ששימוש במכונות מסוג זה הוא פחות נוח וקצת יותר מסורבל, ולדעת רבים התוצאות המופקות ממכונת גלידה פשוטה הן בינוניות יחסית לאחרות.
מכונת בחישה והקפאה אוטומטית
זהו סוג המכונה המשוכלל ביותר כיום ונחשב למומלץ במיוחד לשימוש ביתי. תוכלו לשכוח מהקפאה של 24 שעות – כל שנדרש מכם הוא לצנן את המכשיר למשך דקות ספורות ולאחר מכן ניתן כבר להכניס את חומרי הגלם להכנת הגלידה. המכונה בוחשת ומקפיאה באופן אוטומטי למשך זמן שנקבע מראש בהתאם להעדפתכם. ברגע שנפסקת הבחישה, נפסקת גם פעולה ההקפאה. משך הכנת גלידה במכונה זו הוא כ-20 עד 30 דקות בלבד.
המותגים המובילים כיום להכנת גלידה
אם קראתם עד לכאן אולי כבר השתכנעתם לרכוש מכונת גלידה. ברגע שתחפשו קצת באינטרנט מכונות גלידה מומלצות יתכן ותלכו לאיבוד – השוק מציע כיום מגוון עשיר ביותר של מכונות גלידה והבחירה לא תמיד פשוטה. היות ומדובר בהוצאה לא קטנה, יש לבחור בחוכמה את מכונת הגלידה שתיתן את התמורה הכי טובה לכסף שלכם.
כדי להקל עליכם את הבחירה אספנו מספר דגמים של מכונות שנחשבות למעולות, יחד עם מאפייניהן והיתרונות והחסרונות שלהן. גם אם לא תמצאו פה בדיוק מה שאתם מחפשים, תוכלו להבין מהם הפרמטרים החשובים לפיהם יש לבחור את המכונה. אז נתחיל:
Severin EZ7405
זוהי מכונה למקצוענים שיודעים שהם אוהבים להכין גלידה, טובים בזה ומעוניינים לעשות זאת הרבה. במכונה המשוכללת הזו למעשה ניתן להכין לא רק גלידה, אלא גם פרוזן יוגורט בתכנית הכנה בין 20 ל-60 דקות בלבד, וכן ביו יוגורט בתכנית של 6 עד 24 שעות.
למכשיר זה מדחס קירור שקט וחסכוני בחשמל (180 וואט), וקערה פנימית בנפח של 2 ליטר כך שניתן להכין בבת אחת כמות יפה מאוד של גלידה בקלות ובזריזות.
היתרונות המובהקים של מכונה זו היא האפשרות להכין כמויות גדולות של גלידה, ביו יוגורט ופרוזן יוגורט, המבנה הקומפקטי שלה והעובדה שהיא קלה מאוד לניקיון. החיסרון מצד שני הוא המחיר הגבוה יחסית למכונות אחרות.
UNOLD ICM-15LS
מכונה נהדרת במחיר הוגן ויחסית לא יקר. המכונה מכינה גלידה נהדרת, והיא בעלת פיצ’רים חשובים כגון טיימר, כיבוי אוטומטי כדי למנוע חימום יתר של המנוע ושמירה על טמפרטורה נמוכה. הגלידה במכונה זו נחשבת סמיכה יחסית, כך שאם אתם חובבים גלידות סמיכות זו לחלוטין המכונה בשבילכם.
המיכל במכונה זו בגודל 1.5 ליטר גלידה, גודל שנחשב סטנדרטי במתכונים רבים אך לעיתים לא מאפשר להכניס תוספות רבות לגלידה. עם זאת, זוהי מכונה עם מדחס כך שניתן להכין פשוט מספר נגלות. השימוש במכונה זו נחשב לקל, אך בגלל שהקערה הנשלפת צרה וקטנה יחסית הניקוי לא מאוד פשוט ביחס למכונות אחרות.
Nemox Gelato Chef 2200
אם בא לכם להכין גלידה במהירות, בקלות ובפשטות שווה לכם לשקול לרכוש את המכונה הזו. בין אם בא לכם להתפנק עם גלידה, יוגורט, סורבה או ג’לאטו – תוכלו לממש את מאיוויכם בקלות עם המכונה הזו. גם במכונה זו אין שום צורך להקפיא את הקערה מראש וזאת תודות למדחס הקירור העצמי שלה, המאפשר להפעיל את המכונה באופן מתמשך. זה מאפשר לכם להכין כמה נגלות שבא לכם מבלי לעצור.
מכונה זו מייצרת 1.5 ליטר גלידה בנגלה תוך בין 20 ל-30 דקות. המרקם של הגלידה במכונה זו נהדר ורך ישר בהתחלה.
Nemox Dolce Vita
היום גם אם יש לכם מטבח קטן ו/או תקציב קטן אתם יכולים להכין גלידה בעצמכם וזאת תודות למכונה הקומפקטית הזו. לגלידה היוצאת ממכונה זו יש מרקם נהדר, אם כי לעיתים נשארים בה גושי קרח קטנים אך למרות זאת המרקם לרוב חלק ועשיר, בוודאי בהשוואה לגלידה קנויה.
בנוסף לגלידה, מכונה זו יכולה להכין מגוון קינוחים קרירים ונהדרים. היתרונות של מכונה זו הם קלות השימוש שלה, מחיר נמוך יחסית והתוצאה הטובה. החסרונות הם שהיא קצת רועשת, ושהיא דורשת להקפיא מראש את מיכל הערבול – אחרת הגלידה לא תהיה קפואה כמו שצריך.
כך תצא לכם גלידה ביתית מושלמת
מזל טוב! קניתם את מכונת הגלידה וכעת אתם מעוניינים לחנוך אותה לראשונה. על מנת שתצא לכם הגלידה המושלמת, אנחנו ממליצים לכם ללכת לפי הטיפים הבאים:
- עבדו לפי הוראות היצרן. כך למשל, במכונות מסוימות יש להפעיל את המנוע כמה דקות לפני הכנת הגלידה. הכנה לפי ההוראות היא המפתח לגלידה מצוינת ואיכותית.
- במכונות מסוימות יש לשפוך כמות קטנה של אלכוהול לפני ההפעלה כדי למנוע קפיאה של המיכל הנשלף והדבקות שלו למיכל הקבוע.
- כדי למנוע היווצרות גושי קרח, בין הפעלות המכונה ולאחר שטיפת המיכל יש לנגב היטב את המיכל היטב.
- יש להפעיל את מנוע הערבול בטרם הכנסת חומרי הגלם למיכל.
- הכינו את הגלידה כמה שיותר סמוך למועד צריכתה. כמובן שניתן להקפיא, אך היא הכי טעימה לאחר שמסיימים להכין אותה.
בתאבון 🙂