סיר טיגון ללא שמן

כל הפרטים על להיט הבישול הביתי שמשגע את העולם

אל הסו-ויד, מעשנות הפלט והטאבון הביתי, מצטרף טרנד חדש ולוהט, תרתי משמע – סירי הטיגון ללא שמן או Air-Fryer, הפכו לפופולריים במיוחד בשנים האחרונות בקרב חובבי הבישול הביתי. בכתבה הבאה נכיר לכם את אחד המכשירים היותר מדוברים כיום, נסביר על היתרונות, מה חשוב לדעת לפני שקונים, דרכי השימוש המומלצות, ועוד.

אז אל תהיו פראיירים – קראו את הכתבה הזו לפני שאתם רוכשים אייר-פראייר 😉

תוכן עניינים

מה זה סיר טיגון ללא שמן?

סירי טיגון ללא שמן או “מטגני אוויר” (האופציה הראשונה נשמעת יותר טוב…) נראים קצת כמו מכונות קפה משונות. בכל סיר טיגון שכזה, יש גוף חימום ומאוורר שמייצר זרימה של החום בתוך תא הבישול וגם מלבה אותו – כך שהוא מתפזר בצורה שווה בתא הבישול. ולמה זה חשוב? כי כשהחום מתפזר בצורה שווה בתא הבישול, המזון שאתם מבשלים נעשה בצורה אחידה מכל הצדדים – יכולת שקשה למצוא בשיטות בישול אחרות ועל כך עוד נרחיב בהמשך.

ישנם שני סוגים עיקריים של סירי טיגון ללא שמן – הסוג הנפוץ והמוכר יותר הם המכשירים בעלי המגירה הנשלפת שנמצאת בבטן המכשיר. סוג נוסף הוא מוצר המשלב שניים – טוסטר אובן וסיר טיגון ללא שמן, אך מדובר במוצרים יקרים יותר, גדולים יותר ונפוצים פחות. בכתבה זו נתרכז בסוג הראשון.

קצת היסטוריה

יש המייחסים את הופעתו של ה-air-fryer המקורי לבחור חביב מניו ג’רזי בשם William L. Maxson. האגדה מספרת כי מקססון גידל כרוביות בשדה לצד ביתו בשנת 1930, ומשהבין שיש לו הרבה יותר תבואה ממה שהוא יכול לאכול, החליט להקפיא חלק מן הגידולים. לאחר הפשרה, התפלא מקססון לגלות שהטריות והטעם נשארו כשהיו. בקריירה המקצועית שלו מקססון היה מעורב תמיד בעולם התעופה, ובשנת 1944 הוא החליט לקחת את חיבתו לאוכל קפוא כדי לשפר את התנאים של צוותי האוויר, שבאותו זמן התבססו בעיקר על ארוחות קרות וכריכים. מקססון עלה על רעיון – למה לא להקפיא ארוחות שלמות, ולחמם אותן כך שאנשי הצוות יוכלו לאכול אוכל בריא ומזין? ארוחות מוכנות מראש, שאפשר לחמם בכל זמן, מתי שרוצים – גם באוויר.

כדי לחמם את הארוחות הקפואות של צוותי האוויר, יצר מקססון את ה-Maxson Whirlwind Oven – תנור חימום שהיה עשוי משילוב של פלדה ואלומיניום, ומשקלו כ-15 ק”ג. התנור עשה שימוש במנוע DC 120 וולט שהיה נפוץ במיוחד במטוסים בשנות ה-40, ויכול היה להיות מופעל באמצעות גז, נפט או חשמל. התנור היה יכול להכיל שש ארוחות בכל פעם ולבשל אותן תוך כחמש עשרה דקות – חצי מהזמן של תנור אפייה רגיל של אותם ימים.

הסוד של התנור של מקססון היה מאוורר שהותקן בחלק האחורי של היחידה שהפיץ אוויר חם סביב האוכל. למרות שלא היה מדובר במוצר שהיה מעוצב בצורה מושכת מידי, זה הספיק למגזין Popular Science הסופר-מוערך לכנות את התנור של מקססון כ-“קסם”.

באפייה בתנור, החום עולה למעלה, מה שגרם לכך שבתנורים ישנים, החלק העליון של התנור היה תמיד חם יותר מהחלק התחתון שלו. ההפרש היה לפעמים כל כך גדול, והגיע עד ל-30 מעלות! זו הסיבה שבגללה במתכוני אפייה ישנים, תמצאו המלצות להחליף את מיקום המגשים באמצע הבישול (יש אפילו מתכוני עוגיות מודרניים שעדיין מבקשים לעשות כך) מכיוון שהמגש העליון תמיד היה חם יותר, הוא התבשל מהר יותר, ולכן החלפת מגשים הייתה הדרך היחידה לוודא שכל המזון מבושל באופן שווה.

הודות למאוורר שהותקן בתנור של מקססון, וגם בסירי הטיגון ללא שמן לשימוש ביתי שיגיעו עשרות שנים אח”כ, נמנע מצב בו החום מתרכז באזור אחד של התנור, במקום זאת, הוא מתפזר באופן שווה על האוכל – מה שאומר שמקבלים מנות אוכל שמבושלות בצורה מדויקת ואחידה.

החום שמייצרים סירי הטיגון ללא שמן, שמתרכז בחלל קטן למדי, יוצר את אפקט המייארד – תגובה כימית שמתרחשת בחום גבוה ומעניקה לסטייק את הקרום הקריספי ואת המראה השחום שכולנו אוהבים, ובזכות הבישול המהיר, האוכל נשאר עסיסי במיוחד.

קופצים קדימה בזמן, לשנת 2010 ולחברת פיליפס שמציגה את ה-air-fryer – סיר טיגון ללא שמן לשימוש ביתי. נכון שהטכנולוגיה היא כאמור ותיקה, אבל למוצר הביתי שאותו אנו מכירים כיום ולבאזז הגדול סביבו (וגם לכך שעשרות מותגים אחרים הציגו מכשירים כאלו משלהם…) אחראית החברה ההולנדית.

בפיליפס הבינו שיש לא מעט אנשים שרוצים ליהנות ממאכלים מטוגנים ושומניים – צ’יפס, שניצלים, טבעות בצל וכו’, אבל רוצים להימנע מהנזק הבריאותי שבא בעקבות צריכת מוצרים עתירי שמן אלו, והחליטו לספק מענה.

מבנה המוצר יחסית פשוט – גוף חימום שמתחמם עד לכ-200 מעלות צלזיוס, עם מאוורר שיושב מעליו ותפקידו להסיע את החום אל תא הבישול תוך כדי פעולת סירקולציה שגורמת לאוויר לנוע בתא, ובכך להבטיח בישול אחיד מכל צידי המזון – שיטה זו נקראת Rapid Air Technology.

במהלך השנים, הטכנולוגיה של סירי הטיגון ללא שמן לא השתנתה בצורה קיצונית מהדגם המקורי, והשינויים התמקדו בשיפור כוח המנוע, הגדלת הקיבולת של המכשיר, ויצירת סטים של אביזרים תואמים שמקלים / משפרים / מרחיבים את מגוון השימושים בו.

בזכות קלות תפעול – מכשיר קומפקטי וקל לניקוי ותפעול עם מגירה נשלפת, חסכוניות – מכשיר שמתחמם מהר ולא צורך הרבה חשמל, ובעיקר הודות ליכולת לבשל מגוון כמעט בלתי נגמר של מנות בצורה בריאה יותר ועוד מספר יתרונות עליהם נרחיב בהמשך, סירי הטיגון ללא שמן הפכו ללהיט.

בחברת פיליפס הכריזו על האוויר החם כמחליפו של שמן הטיגון הקלאסי, והצהירו כי ממחקרים שערכה החברה נרשמה ירידה של 80% בצריכת השמן לבישול בקרב משתמשי ה-air-fryer שלה.

אז למה סיר הטיגון ללא שמן הפך ללהיט היסטרי כל כך?

מכשיר קטן – עם יתרונות מרובים. ה-air-fryer הצליח לתת מענה להרבה סוגיות בוערות בתחום הקולינרי, ויחד עם תג מחיר לא מאד גבוה שהפך אותו למוצר נגיש, הדרך להצלחה נסללה.

היתרונות של סירי הטיגון ללא שמן רבים – ננסה לגעת בבולטים שבהם:

בריא יותר

כמובן שהיתרון הראשון ברשימת היתרונות שמציעים סירי הטיגון ללא שמן הוא היתרון הבריאותי. היתרונות התזונתיים של בישול בלי שמן בכלל או עם ממש מעט (יש מתכונים לסירי טיגון ללא שמן שממליצים למרוח מעט שמן על המזון עצמו) ברורים לכולנו, במיוחד כשמדובר במאכלים שרובנו מכירים בגרסאות מטוגנות בשמן עמוק, כמו צ’יפס או טבעות בצל ומטוגנים אחרים.

היכולת לקבל צ’יפס קריספי מבחוץ ורך מבפנים, בלי שימוש בשמן בכלל או כמעט בכלל, הפכה את סירי הטיגון ללא שמן למוצר סופר מבוקש בקרב חובבי צ’יפס ובעיקר בקרב הורים לילדים, מתאמנים ושומרי משקל – שיכלו סוף סוף ליהנות מצ’יפס אמיתי ללא רגשות אשם.

חסכוני יותר

טיגון של צ’יפס או שניצלים כרוך בדרך כלל בשימוש בכמויות גדולות של שמן כדי להגיע לתוצאה הרצויה – שמן שנזרק בדרך כלל לפח לאחר השימוש. אבל בשימוש בסיר טיגון ללא שמן – אתם לא משתמשים בשמן וגם לא בכמויות גדולות של נייר סופג שדרוש כדי לספוג את כל השמן מהבישול – כך שמדובר בחיסכון כלכלי ישיר ומשמעותי.

הבישול המהיר יחסית שמציעים סירי הטיגון ללא שמן, והעובדה כי הם עובדים על חשמל ולא צורכים יותר מדי אנרגיה או גז שדלוק לאורך זמן, מבליטים עוד יותר את היתרון הכלכלי שלהם.

נקי יותר

תשכחו מכתמי שמן בסביבת הבישול ועל הבגדים – סירי טיגון ללא שמן מאפשרים לכם לבשל בצורה נקייה הרבה יותר. סביבת המטבח נשארת נקייה יותר, וכך גם המכשיר עצמו – מרבית המכשירים המומלצים כוללים מגירה נשלפת וסלסלה קלה לתחזוקה ולניקוי (רוב הסירים מציעים סלסלות מתאימות למדיח).

מהיר יותר

עם חימום מהיר לחום של עד כ-200 מעלות, סירי הטיגון ללא שמן מצטיינים בבישול בזמן קצר. זה אומר שאתם יכולים לקבל צ’יפס קריספי – בחצי מכמות הזמן שיקח לכם לקבל את אותו צ’יפס בטיגון עמוק בסיר או במחבת. ואם מצרפים למהירות את היתרונות שמנינו עד עתה – אין ספק שמדובר בשיטת בישול מנצחת.

מדויק יותר

טכנולוגיית ה-Rapid Air – אוויר חם מתפזר בצורה מהירה, מייצר טמפרטורה אחידה ושווה בתוך תא הבישול של סיר הטיגון ללא שמן, מתחת, מעל ובצידי המזון – כך שאנחנו מקבלים מאכלים עסיסיים שעשויים בצורה מושלמת.

מגוון יותר

למרות שהיתרונות שלהם ברורים במיוחד בהכנת מאכלים כמו צ’יפס, טבעות בצל, שניצלים ושאר טוגנים, סירי הטיגון ללא שמן מציעים הרבה מעבר לכך, וניתן להכין בהם מגוון אינסופי של מנות. בחלק מהדגמים מגיעה אפילו הפרדה מובנית בתוך תא הבישול, כך שאפשר להכין ארוחות שלמות במכה אחת – כמו לדוגמא פיש אנד צ’יפס.

בטוח יותר

בלי להתעסק עם שמן רותח או באש גלויה מכירת הגז – הבישול בסירי הטיגון ללא שמן נוח ובטוח לחלוטין.

איזה סיר טיגון ללא שמן מתאים לכם?

חברת פיליפס היא אמנם זו שחתומה בצורה רשמית על המוצר, אך כמו בתחומים רבים, מאז שנת 2010 צצו להם סירי טיגון ללא שמן ממותגים רבים. מרבית המכשירים עובדים על אותו עיקרון – גוף חימום ומאוורר שמפזר אותו ומביא לבישול של האוכל בצורה שווה ואחידה.

כשאתם ניגשים לרכוש סיר טיגון ללא שמן, כדאי לחפש את הדברים הבאים:

  1. מומלץ כמובן לרכוש מוצר של מותג מוכר, שעבר מבדקים וקיבל את כל התקנים – כשזה נוגע לאוכל שלכם ולחימום – אין מקום למשחקים.
  2. טיימר כיבוי.
  3. בקרת טמפרטורה.
  4. אפשרות לניקוי במדיח.
  5. אות “מוכן” קולי (שמבשר על סוף תהליך הבישול).

המוצרים היקרים והמובילים בקטגוריה, כמו לדוגמא ה-Airfry XXL של פיליפס, כוללים פינוקים נוספים כמו טכנולוגיה מובנית להסרת שומן – המפרידה ולוכדת שומן עודף, פונקציית ‘שמירה במצב חם’ בה ישמור המכשיר על המזון חם ובטמפרטורה אידיאלית למשך עד 30 דקות ואפילו ספר מתכונים ואפליקצייה ייעודית.

לא מעט מן המכשירים שתמצאו בחנויות יגיעו גם עם תוכניות בישול מוגדרות שנקבעו מראש, ועם אפשרויות תפעול מובנות לפי סוג האוכל שאתם מבשלים / הפעולה הרצויה – טיגון בלי שמן, צלייה, אפייה, חימום מחדש, הפשרת מזון קפוא ועוד.

אילו מאכלים אפשר להכין בסיר בישול ללא שמן

כמו שכבר הזכרנו קודם, בסירי הטיגון ללא שמן אפשר להכין הרבה יותר מרק צ’יפס.

מדובר במוצר שהוא למעשה סוג של תנור אפייה קטן, מה שאומר שאפשר להכין בו מגוון ענק של מנות מעולות: פיצות ומאפים, ירקות, סטייקים עסיסיים ואפילו קינוחים – אפשר להכניס קערות קטנות שמתאימות לתנור גם לסיר הטיגון ללא שמן שרכשתם.

אפשר אפילו להכין סטייקים כפי שתראו בסרטון הבא:

טיפים חשובים שכדאי להכיר

1. לא סתם קוראים לזה סיר טיגון ללא שמן

בעוד שבמאכלים מסוימים כמו צ’יפס למשל מומלץ להוסיף מעט מאד שמן לבישול בסיר הטיגון ללא שמן (אם יש לכם שמן בשפריצר כמו שמופיע בסרטון שצירפנו – כמה שפריצים בודדים יספיקו בהחלט), למאכלים שהם גם ככה שומניים, לא מומלץ להוסיף שמן בכלל – כך שאם אתם מכינים סטייק בסיר שלכם (ואפשר להכין סטייקים מדהימים בשיטת בישול זו!), אין צורך להוסיף שמן.

2. אל תמלאו את הסלסלה ביותר מידי אוכל

במידה וקניתם מכשיר בינוני, דעו שכמות המזון שתוכלו להכין בו מספיקה לאדם אחד – שניים. אם ברצונכם להכין כמויות גדולות יותר, למשפחה לדוגמא, כדאי לשקול לבחור באחד הדגמים הגדולים. בכל מקרה, כדי להגיע לתוצאה הרצויה והטעימה, לא מומלץ למלא את הסלסלה עד אפס מקום.

3. לא שגר ושכח

בשונה מבישול בסו-ויד למשל, כדי לקבל תוצאה אחידה בבישול בסיר טיגון ללא שמן אתם תצטרכו מידי פעם להוציא את הסלסלה ולנער אותה – כדי להיות בטוחים שכל האוכל שאתם מבשלים מקבל את אותה כמות חום.

4. תנו למכשיר לעבוד לפני השימוש הראשון

מומלץ להפעיל את המכשיר כשהוא ריק בפעם הראשונה ל-10 – 15 דקות, כדי להיפטר מכל מיני כימיקלים וריחות לא טובים שעשויים להישאר בתא מתהליך הייצור.

יש לי כבר תנור אפייה, למה אני צריך גם air-fryer?

זה נכון שסירי הטיגון ללא שמן מזכירים קצת תנור אפייה מבחינה פונקציונאלית, אבל עדיין הם מציעים יתרונות שלא כל תנור אפייה ביתי מציע, כמו לדוגמא:

  • טכנולוגיית ה-Rapid Air שמפזרת את החום בצורה אחידה ושווה.
  • חימום מהיר – חלק מהמתכונים ימליצו לכם לחמם את סיר הטיגון ללא שמן לפני תחילת הבישול – מה שייקח כמה דקות בודדות, בשונה מתנור אפייה שלוקח לו יותר זמן להתחמם.
  • קומפקטיות – סירי הטיגון ללא שמן מתאימים לכל דירה, גם כזו שאין בה מקום לתנור אפייה / תנור בילד אין.

3 טעויות נפוצות בשימוש בסיר טיגון ללא שמן

  • אל תשימו יותר מידי שמן – בעיקר במאכלים שגם ככה כוללים שומן טבעי. יותר מידי שמן יכול לגרום לטפטוף ולשאריות של שמן ישן שמצטברות בסלסלה – שמן שיכול להעלות עשן, ריחות וטעמים לא רצויים.
  • אל תשמנו את הסלסלה עם ספריי שמן – אין שום צורך בזה. לא מעט סלסלות עשויות מחומרי נון-סטיק.
  • אל תפוצצו את הסלסלה באוכל – רוצים להכין צ’יפס לכל החבר’ה? תעשו את זה בכמה נגלות. אוכל דחוס לא יתבשל כראוי, ואפקט ה-Rapid Air לא יתממש.

איך מנקים סיר טיגון ללא שמן

ברוב סירי הטיגון ללא שמן הניקוי קל – וכדאי להקפיד עליו.

שומנים שמצטברים מבישולים קודמים שלא ינוקו כראוי עלולים כאמור להעלות עשן או להשאיר טעמים שאתם לא רוצים באוכל שלכם, ואפילו לגרום נזק למכשיר. אפשר לנקות את הסלסלה עם מגבות נייר ובמקרה של לכלוך רציני, מרבית המכשירים כוללים סלסלה שאפשר להכניס למדיח – רק הקפידו לבדוק את הוראות היצרן לפני שאתם עושים זאת. את פנים המכשיר ניתן לנקות עם מגבת יבשה

מותגים בולטים

סיר טיגון ללא שמן פיליפס 01

סיר טיגון ללא שמן פיליפס

בין המותגים המובילים את התחום אפשר למצוא כמובן את סדרת מכשירי ה-Airfry של פיליפס, שכוללת מגוון דגמים בגדלים שונים: החל ממכשיר ה-Airfry Compact שמתאים להכנה של עד 4 מנות וכולל את טכנולוגיית TurboStar המוגנת בפטנט של פיליפס: כל המזון חשוף לזרם אוויר קבוע וחם. וגם – שילוב של חוגה וצג דיגיטלי, סלסלת QuickClean עם תחתית Non-stick נשלפת לניקוי קל ועוד. מכשיר ה-Airfry XL שכולל את טכנולוגיית ה-Rapid air וצג דיגיטלי ומתאים להכנה של עד 5 מנות, ואת מכשיר ה-Airfry XXL המשפחתי, שמתאים להכנה של עד 6 מנות, כולל צג דיגיטלי וחוגה, טכנולוגיית Twin TurboStar ועוד. 

סיר טיגון ללא שמן נינג'ה סיר טיגון ללא שמן נינג’ה NINJA

נינג’ה, אחת החברות המובילות בארה”ב בתחום הבישול, תופסת מקום של כבוד גם בקרב הצרכן הישראלי בשנים האחרונות. בליין החברה קיימים שני מוצרים בתחום סירי הטיגון ללא שמן: ה-Air Fryer, שמציע סלסלה גדולה, צג ידידותי עם לחצנים ו-4 תוכניות בישול מוגדרות מראש לבחירה, אפשרות לניקוי במדיח ועוד. 

לצידו, אפשר למצוא את ה-Foodi® הכל יכול – מכשיר גדול שמציע שני תאים נפרדים, 6 תוכניות קבועות מראש, אפשרות לניקוי במדיח ועוד.

הנה סרטון שמציג את הדגמים המובילים ל 2020:

עד כאן כתבת ההיכרות שלנו עם תחום סירי הטיגון ללא שמן. בהחלט מוצר מעניין עם פוטנציאל גדול לחובבי הבישול הביתי / הבריא.

במידה ואתם חושבים לרכוש סיר טיגון ללא שמן, אנחנו ממליצים לעבור טוב טוב על המפרט הטכני, ולעשות שימוש בטיפים שהזכרנו כאן – הם יכולים לסייע לכם במציאת המכשיר המתאים.

ודאו שהגודל של המוצר שאתם מתעניינים בו מתאים לשימוש שלכם – משפחה עם 4 ילדים תצטרך מן הסתם מכשיר עם קיבולת גדולה יותר, בעוד שזוג רווקים יכול בהחלט להסתפק במוצר בינוני. הכל לפי הצרכים שלכם.

מקווים שעזרנו.
שיהיה בתיאבון!

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email
משלוחים מהירים

לנקודת איסוף או עם שליח עד הבית

איסוף עצמי מתל אביב
100% מאובטח

רכישה מאובטחת בכרטיס אשראי