טאבון ביתי
כל מה שרציתם לדעת על הלהיט החם של השנה!
נדמה שכיום, יותר מתמיד, ישנן מגוון שיטות שהופכות אותנו, המבשלים הביתיים לשפים, ומאפשרות לנו להכין בבית אוכל איכותי שמרבית האנשים רגילים לאכול במסעדות.
לצד בישול בסו-ויד ושימוש בסוגי המעשנות השונות – שיטות שהפכו לפופולריות במיוחד, מצטרפת בשנים האחרונות שיטה נוספת, מסקרנת לא פחות – בישול בטאבון ביתי. קבלו הצצה לאחת משיטות הבישול הקדומות, שהפכה לאופנה עכשווית של ממש.
אז מה זה טאבון בעצם?
לפני שיוצאים לדרך, קצת היסטוריה…
השימוש בטאבון החל במזרח התיכון, כשכבר בתקופת המקרא יש עדויות לטאבונים ששימשו את המשפחה ולעיתים אף מספר משפחות, לאפייה ובישול. שימוש בטאבון היה נפוץ במיוחד באזורים שהיו דלים בחומרי בעירה, והודות למבנה הייחודי של הטאבון שמאפשר לשמור על חום גבוה, אפילו בשימוש בחומרי בעירה מעטים יחסית – הפכה שיטת אפייה ובישול זו לנפוצה במיוחד באזורים שבהם לא היו הרבה חומרי בעירה זמינים בנמצא. באותם ימים השתמשו במגוון חומרי בעירה כדי לחמם את הטאבון – גזרי עץ, פחמים, בדים ואפילו גללי בעלי חיים מיובשים.
רובנו מכירים את הטאבון במבנהו המסורתי – משטח ישר עליו מולבשת כיפה, עם פתח גדול בחזית אליו מכניסים את המאכלים שרוצים לבשל, ומעל פתח ארובה ששימש לשחרור העשן. בימים עברו, תנורי הטאבון היו עשוים בעיקר מחימר ומחומרים נוספים ששימשו לבניית כלי בית, אבל לא רק – ישנם גם טאבונים שנבנו משכבות בוץ יבשות.
אז והיום
בשנים האחרונות הטאבון עושה קאמבק של ממש, וממכשיר שנחשב לפרמיטיבי יחסית, הוא הופך אט אט לאביזר בישול יוקרתי-אופנתי, אותו רוכשים חובבי בישול ואפייה שרוצים להכין מאפים מיוחדים, נתחי בשר, ופיצות כמו במסעדה. לא מעט חברות ותיקות בתחום מגיעות מאיטליה, וזה לא מפתיע כשמדובר במדינה שמזוהה יותר מכל מדינה אחרת עם פיצה – המאכל הכי טאבוני שיש.
בזמן שהטאבון הקלאסי התאפיין בצורת כיפה קלאסית, ניתן למצוא טאבונים מודרניים הבנויים בצורת מלבנית או ריבועית יותר. שלב נוסף באבולוציה של הטאבונים כלל שילוב של שיטות בעירה חדשניות יותר, ולצד טאבונים שעובדים על בעירת עץ, ניתן למצוא תנורים המשלבים בעירה של עץ וגז ואף טאבונים ביתיים שעובדים על גז בלבד.
ואם פעם טאבון היה חפץ מקובע שנבנה בנקודה אחת בבית וגם נשאר בה, ומתוך ההבנה של החברות הפעילות בתחום שהלקוחות שלהם חולמים על מאפים קריספיים אלוהיים בבית או בשטח בלי לוותר על הנוחות, אנו עדים ליותר ויותר פתרונות של טאבונים ביתיים, חלקם ניידים וקומפקטיים במיוחד שאפשר להוציא לחצר הבית בקלות ואפילו לקחת לקמפינג או לטיול – כמו למשל הטאבונים הביתיים של חברת OONI שמציעה מספר דגמים של תנורים / טאבונים ביתיים וניידים.
שינויים נוספים שעברו הטאבונים במהלך השנים, קשורים לחומרים מהם הם עשויים. בעוד שפעם טאבונים היו נבנים מחומרים שהיו זמינים באותה עת – חימר ואפילו בוץ יבש למי שידו לא הייתה משגת, הטאבוניים הביתיים המודרניים נבנים מלבני שמוט (שאת היתרונות של אבן השמוט לבישול בחום גבוה פירטנו כאן) ואף מנירוסטה.
למה אתם רוצים שיהיה לכם טאבון בבית
אם בימים עברו הטאבון היה פופולרי הודות לעלות בנייה לא גבוהה במיוחד, והאפשרות ליצור חום גבוה ולשמור עליו גם אם לא היו בנמצא הרבה חומרי בעירה, בעת המודרנית ובמיוחד בשנים האחרונות הטאבונים מבוקשים בגלל יכולות האפייה והבישול הייחודיות שלהם.
הופעתם של הטאבונים הביתיים, איפשרה לכל אחד להפוך להיות פיציולו (שף פיצות בעגה המקצועית) ולהכין מאפים מדהימים – בלי לצאת מהבית.
הטאבונים מייצרים חום גבוה במיוחד – על אחת כמה וכמה אלו הבנויים מלבני שמוט ואלו הכוללים אבן שמוט מובנית בתור משטח הבישול / אפייה, כמו למשל בדגמי הטאבונים הביתיים של חברת OONI.
הטאבונים מתחממים לחום גבוה (כ-500 מעלות צלזיוס) בזמן קצר יחסית, מה שנקרא בעגה המקצועית “טמפרטורת עבודה”. השילוב של בישול בחום גבוה, יחד עם יכולות שימור החום של הטאבון, מאפשר לכם לבשל בבית מאפים, נתחי בשר ומגוון מאכלים אחרים ולקבל תוצאה שבלתי אפשרי קשה לקבל בשימוש בתנור הביתי הרגיל.
הטאבון משמר את החום בצורה כה יעילה, כך שתוכלו גם לבשל ולאפות איתו בלי אש פעילה כלל. למעשה האפייה והבישול בטאבון היא סוג של אומנות – לבשל עם אש פעילה או לא, ולדעת מתי ולאן להזיז את הגחלים (במידה והטאבון שלכם עושה שימוש בעץ או בפחמים כחומר בעירה) כדי לשלוט במנה שאתם מכינים – מדובר בשיטת בישול שדורשת לא מעט ניסוי וטעייה, אך בתהליך שכולל הרבה הנאה ושכר קולינרי לא רע.
מבחינת טכניקת בישול, טאבונים ביתיים המופעלים על גז יהיו יותר קלים לתפעול והם מומלצים יותר למתחילים בתחום. דבר אחד בטוח, ברגע שתלמדו לתפעל את הטאבון הביתי שלכם, אתם תוכלו לשכוח מסופי שבוע שקטים בלי אורחים רעבים.
הטאבונים הביתיים והניידים אולי נראים לכם כמו צעצוע, לילדים, אבל אל לכם לטעות – מדובר בדבר האמיתי. קחו לדוגמא את הטאבון הביתי המתקפל KODA מבית OONI, שפועל על גז ומתחמם לטמפרטורת עבודה של 500 מעלות צלזיוס בתוך כ-20 דקות, ואופה פיצה מושלמת כמו במסעדה בפחות מ-60 שניות!
המותגים המובילים בטאבונים ביתיים
ישנן לא מעט חברות הפעילות בתחום הטאבונים הביתיים והניידים. חלקן חברות ותיקות מאד שמייצרות כבר עשרות שנים טאבונים מקצועיים למסעדות וזיהו את הפוטנציאל הגלום גם בענף המשתמשים הביתיים, כמו חברת Valoriani האיטלקית, שעסקה בייצור לבני חימר עוד בשנת 1890 וכיום נחשבת לאחת מיצרניות תנורי האבן המובילות בעולם, ומהצד השני חברות צעירות יותר, חלקן צעירות יותר כמו OONI שנוסדה ב-2012 והצליחה לתפוס בזמן קצר יחסית מקום של כבוד גם בקרב משתמשים חובבים וגם בקרב השפים המובילים בעולם.
אוני OONI
מיצירת טאבון הפיצה הנייד הראשון בעולם על פלט בשנת 2012, OONI הרחיבו את מגוון תנורי הפיצה הביתיים שלהם ומאפשרים להכין פיצה מקצועית בבית או בחצר. תנורי הפיצה של OONI מתחממים תוך 15 דקות בלבד ל 500 מעלות צלזיוס שזו הטמפרטורה הדרושה בכדי להכין פיצה איכותית. בטמפרטורות האינטנסיביות האלה, תוכלו להיכן פיצה מדהימה בבית תוך 60 שניות בלבד.
ROCCBOX by Gozney
טאבון נייד שמגיע ל 450 מעלות, מופעל בגז או עץ, נוח לשימוש, איכותי ותמיד מפנק. מתחמם במהירות, אופה פיצות איכותיות ב 90 שניות ומעולה גם לבשר דגים וירקות וניתן להשתמש בו בקלות בכל בית. קל מספיק לנשיאה על ידי אדם אחד. כלומר רק קחו אותו איתכם לבילוי בקמפינג או בחוף הים. יתרונו של Roccbox שאין צורך בבית גדול או תקציב מכובד בכדי להנות ממנו והוא טאבון אותנטי הזמין לכולם.
Bertello Napoli
תנור הפיצה ברטלו‑נאפולי נולד משילוב של אהבה גדולה לפיצות גורמה ותכנון הנדסי קפדני. הברטלו מיוצר בסטנדרטים אמריקניים, מהחומרים האיכותיים ביותר, והוא מושלם לאפיית פיצות איטלקיות ולהכנת בשרים, דגים או מאפים. פורסם במיוחד לאור העובדה שהוא הופיע בתוכנית הכרישים האמריקאית (SHARK TANK) והצליח לגייס את אחד הכרישים שללא ספק תרם למכירות שלו מאז התוכנית.
מה אפשר להכין בטאבון ביתי
כשמדובר בטאבון, האפשרויות הן כמעט בלתי מוגבלות. החל מאפייה מהירה ולוהטת של פיצות שיוצאות כמו במסעדה, דרך אפייה של מאפים שאפויים בצורה מושלמת עם בצק קריספי מבחוץ ורך ואלוהי מבפנים, אפייה של דגים, עוף וירקות, דרך צלייה של נתחי בשר, סטייקים (אפשר להכניס מחבת ברזל יצוק ואפילו גריל בחלק מהטאבונים הביתיים היותר גדולים) ועד בישול ארוך של נתחים גדולים ואפילו עישון.
הכל תלוי ביצירתיות שלכם ובלמידה נכונה של שיטות הבישול והאפייה השונות.
מונחים שקשורים לטאבון ביתי שחשוב להכיר
אבן שמוט
אבן השמוט מתחממת במהירות רבה ומאדירה את אפקט החום ויחד עם זאת מייבשת את הלחות – וכך אתם מקבלים מאפים עם בצק קריספי מבחוץ ורך מבפנים, ממש כמו במאפייה או במסעדה.
את אבן השמוט ניתן למצוא בשימוש במאפיות ובעיקר בפיצריות. הודות לחימום המהיר של האבן, תהליך האפייה מהיר בהרבה – כך שאפשר לקבל פיצה עם בצק קריספי מבחוץ ורך בדיוק מבפנים – בתוך כמה דקות בודדות.
אבן השמוט משמשת כבסיס בלא מעט טאבונים מקצועיים – וגם בטאבונים ביתיים, והיכולת להשיג מאפים מושלמים קשורה אליה במידה רבה. טאבונים מסוימים אף בנויים לחלוטין מלבני שמוט.
סוגי מבערים
מרבית הטאבונים המודרניים מציעים את האופציה לשימוש בבעירת עץ או גז, כשלכל שיטה יתרונות משלה ועל כך עוד נרחיב בהמשך. את הגז מציתים על ידי מבער מובנה, ומדובר באחד הרכיבים המשמעותיים בטאבון הביתי שלכם. המבערים המתקדמים ביותר שיש היום בשוק, כמו למשל אלו של חברת Avanzini הוותיקה, מאפשרים כיוון של עוצמת הלהבה – כך שתוכלו לשלוט טוב יותר בתהליך הבישול.
מבערי הגז של הטאבונים הביתיים עובדים בלחץ של 30 מיליבר, שמתאים למערכת הגז הביתית. את מבער הגז בטאבון הביתי שלכם אתם מדליקים בלחיצת כפתור.
בידוד
החום האדיר שמייצר הטאבון בזמן קצר לא יהיה שווה הרבה ללא היכולת לשמור אותו בתוך חלל האפייה והבישול. עם זאת, מקור חום כה גדול יכול להוות סכנה למשתמשים ועלול לגרום לכוויות רציניות מאד. בכל טאבון, ועל אחת כמה וכמה בטאבון נייד או ביתי, חובה לבדוק שיש בידוד טוב שישמור על החום וימנע פגיעה באנשים הנמצאים בסביבתו – במרבית הטאבונים מהיצרנים הידועים מדובר בתכונה מובנת מאליה.
מה ההבדל בין טאבון שעובד על עץ לטאבון גז?
כשעוסקים בשיטת הבעירה המומלצת, די קשה לקבוע שיש אחת טובה ואחת שלא – מכיוון שלכל שיטה אפשר למצוא יתרונות וחסרונות, וקהלי יעד שונים ששיטה אחת עשויה להתאים עבורם יותר מאשר השנייה.
השימוש בעץ הוא כמובן סקסי יותר ויכניס טעמים ייחודיים לאוכל שלכם, אך מדובר בשיטה שדורשת הרבה יותר ידע והתעסקות. השימוש בעץ דורש יכולות בישול מדויקות יותר, יותר ניקיון, ובחירה של עץ מתאים – וכמובן הרבה יותר עשן וריחות.
השימוש בגז נחשב לנקי וקל הרבה יותר – כשברור שהרבה יותר פשוט ללחוץ על כפתור מאשר להצית עץ לבעירה. אך מצד שני, לא ניתן להשוות את הטעמים שתקבלו בצורת בישול זו לטעמים ולארומה שתקבלו בבישול בעץ.
רגע לפני שאתם בוחרים טאבון הביתה…
חשוב שתשאלו את עצמכם האם הטאבון באמת מתאים לבית שלכם. ישנם מגוון דגמים בשוק לטאבונים ביתיים, חלקם קטנים, ניידים וקומפקטיים וחלקם גדולים יותר, ששוקלים עשרות ואף מאות ק”ג ושכדי להזיז אותם, תצטרכו מנוף.
כמה שאלות שחשוב שתשאלו את עצמכם לפני שאתם “נדלקים” על מוצר מסויים וכבר רוצים להזמין:
האם אתם מארחים רק בבית ויש לכם חצר גדולה ושכנים סבלניים שיקבלו את ריחות העשן שיגיעו מהטאבון?
אם עברתם על כל הקריטריונים והתשובה לכל אחד מהם היא כן (ואם כמובן ידכם משגת – לא מדובר בעסק זול…) אזי, תוכלו לבחור בטאבון ביתי גדול ואף לשלבו במטבח גינה – טרנד שתופס תאוצה בצורה חזקה מאד בשנים האחרונות.
האם אתם מתכננים להשתמש בטאבון בבית, אבל גם רוצים מכשיר קומפקטי שתוכלו לקחת איתכם לקמפינג ולטיולים?
אם התשובה לכך היא כן, אזי כדאי שתחפשו טאבון נייד, קומפקטי ויחסית קטן.
אביזרים נלווים שכדאי לרכוש עם הטאבון הביתי שלכם
אחרי שבחרתם את הטאבון שהכי מתאים לכם, הגיע הזמן להצטייד בכמה אביזרי חובה:
מגרפת פחמים
במידה ואתם משתמשים בעץ בטאבון שלכם, תהיו זקוקים למגרפת פחמים. בעזרת המגרפה תוכלו לשנות את המיקום של הפחמים בתוך הטאבון, וכך לשלוט בתהליך הבישול.
כפפות
כי זה לוהט! הטאבון הביתי שלכם יכול להגיע לחום של כ-500 מעלות צלזיוס ויותר בתוך זמן קצר, וברור שאנחנו לא צריכים לספר לכם מה קורה לעור חשוף שפוגש בכזה חום. מסיבה זו, אתם תצטרכו להצטייד בזוג כפפות איכותיות ייעודיות, עמידות לחום, לפני שאתם מתקרבים לטאבון שלכם בעודו חם.
מחבת ברזל יצוק
מחבת הברזל היצוק מגדילה את טווח השימושים האפשרי בטאבון הביתי שלכם. מחבת הברזל היצוק עמידה לחום גבוה.
מרדה
המרדה הוא כלי חובה כאשר מכינים פיצות בטאבון הביתי. הכניסו, החליקו, הפכו והוציאו פיצות ומאפים כמו המקצוענים.
כף סיבוב
בעזרת כף הסיבוב והמרדה תוכלו להרים ולסובב את הבצק שאתם מכינים בטאבון הביתי בקלות.
מברשת ניקוי לטאבון
האבן שמוט שיש לכם בטאבון הולכת להתלכלך וזה יקרה כבר אחרי השימוש הראשון אז תהיו מוכנים לזה. בכדי לשמור על הטאבון והאבן שמוט נקייה (עד כמה שאפשר, אתם לא תצליחו לנקות אותה עד לרמה שהיא תיראה כמו חדשה) אתם תצטרכו מברשת ניקוי ייעודית לטאבון.
כף עץ לפיצות ומאפים
מסייעת לכם בהוצאת הפיצות המדהימות והמאפים שתאפו בטאבון הביתי שלכם. כף עזר מעץ להכנסת והוצאת פיצות (ולא רק…) מן התנור – פריט חובה בטיחותי להכנסה ובעיקר להוצאה בטוחה של מאפים מאבן השמוט שבתנור.
מדחום לייזר
איך תוכלו לדעת מתי הטאבון מוכן ואפשר להכניס אליו את הפיצה? בשביל זה אתם צריכים מדחום לייזר אינפרא אדום לטאבון שיאפשר לכם לדעת מה הטמפרטורה של האבן שמוט וכך תוכלו לדעת האם הטאבון מוכן לעבודה.
מתכון לבצק פיצה נפוליטנית
השלב הבא אחרי שיש לכם את הטאבון בבית הוא כמובן להתחיל להוציא ממנו פיצות מדהימות וטעימות. בשביל לעשות את זה אתם תצטרכו או לקנות את הבצק מוכן או ללמוד להכין אותו בעצמכם. במידה והחלטתם שאתם רוצים ללמוד ולהכין את הבצק לבד, קבלו מתכון לבצק פיצה נפוליטנית מעולה מבית היוצר של הפיצוליו ויטו יאקופלי.
לסיכום...
כיום, אין כבר סיבה שלא תוכלו להכין פיצות, מאפים ומטעמים אחרים בקלות וללא צורך בידע מוקדם – ממש כמו במסעדה. בהשקעה כספית לא מאד גדולה כל אחד יכול להפוך לשף ביתי שמכין פיצות, מאפים, נתחי בשר ודגים כמו במסעדות הכי טובות.
אנחנו רק שבים ומזהירים – תכינו את עצמכם לסופ”שים מלאים באורחים רעבים 🙂