המבורגר – כל מה שרציתם לדעת על קציצת הבשר הכי פופולרית בעולם

בשר עסיסי, לחמנייה טרייה, אינסוף תוספות ושילובים אפשריים ורטבים טעימים מעל – מה כבר יכול להשתבש? 

האמת שכמעט כלום – כל עוד הקציצה לא שרופה או שמדובר במשלוח שהתייבש שעות ארוכות עד שנאכל. צריך להודות על האמת – המבורגר זו מנה שקשה מאד לדפוק.

בדומה לפיצה, גם כאן מדובר במאכל מגוון במיוחד – ואולי זהו המקור לפופולריות הגדולה של ההמבורגר – באמריקה אפשר לקנות אותו בדולר באחת מרשתות המזון המהיר, בלי לצאת מהאוטו אפילו – מצד שני, זוהי מנה שאפשר להזמין גם במסעדות מישלן של השפים המובילים בעולם – המבורגר מנתחי בשר משויישים עם לחמניות בריוש מיוחדות ותוספות יוקרתיות.

כולם אוהבים לאכול אוכל טעים ומושקע אבל גם מומחי הקולינריה הגדולים ביותר יודו – כשאתם ב’קרייב’ אמיתי – אין כמו המבורגר עסיסי. 

ההיסטוריה של ההמבורגר 

יש המון גרסאות ומיתוסים לגבי מי היה הראשון שחשב לשים קציצת בשר בין שתי חתיכות בצק: וכמובן שיש לא מעט דמויות ואפילו חברות שהיו רוצות לנכס את התואר לעצמן – המבורגר נחשב בעיני רבים למנה שהכי מזוהה עם ארה”ב ואפילו כמנה הלאומית, אבל האם היו אלו אמריקנים שחשבו על הרעיון ראשונים? או אולי בכלל גרמנים תושבי העיר המבורג (המבורג – המבורגר, הגיוני, לא?) שחיו בעיר בסוף המאה ה-18?

חפרנו קצת ברשת כדי לנסות למצוא תשובה לנושא. 

בשר טחון כמזון מהיר, הומצא הרבה לפני ההמבורגר כמו שאנחנו מכירים אותו כיום – זאת אומרת קציצה של בשר טחון אותה מחבקים שני חלקי לחמניה עגולה. בשר טחון היה נפוץ כבר בתקופת מצריים העתיקה, ואח”כ בתקופתו של ג’ינגיס חאן – המצביא המונגולי שנחשב בתור הזהב שלו לקיסר של כל הזמנים.

בשיא תקופתו, שלט צבאו של חאן בלפחות שני שליש מהעולם החדש. בשביל לכבוש שטחים כל כך גדולים, אתה צריך צבא עצום שעובד כמו מכונה משומנת, ואכן, צבאו של חאן, נע וכבש במהירות, כאשר הלוחמים המונגולים היו מבלים לעיתים ימים שלמים על אוכף הסוס. מאחורי כמות הלוחמים העצומה, צעד הצבא הלוגיסטי – ויותר נכון, כפרים של ממש – מבנים, כלים, כח מפקדה ואלפי ראשי בקר, עזים וכבשים ששימשו להזנת הלוחמים. מפאת קוצר הזמן, לא תמיד התאפשר לחייליו של חאן לעצור לאכול – כך שבשר טחון או יותר נכון בשר קצוץ (שנקצץ בצורה ידנית) שנאכל נא, היה הפתרון המושלם. 

אוהבים סטייק טרטר? כל התודות ללוחמיו של ג’ינגס חאן. טרטר היה למעשה הכינוי שהרוסים הדביקו למונגולים, אחרי שאלו פלשו לרוסיה (בהובלתו של חאן הנכד) ואיך כל זה מתקשר להמבורגר? תמשיכו לקרוא את הסיפור.

ספינות שיצאו מרוסיה לחופי גרמניה (ולנמל העיר המבורג יותר נכון) הביאו איתן את הטרטר – שהפך למנה מקומית גרמנית שקיבלה את השם ‘סטייק המבורג’ (גוש בשר טחון עם רוטב). לקראת סוף המאה ה-18, הנמלים הגדולים והעמוסים ביותר בעולם היו בגרמניה – מלחים עברו בין גרמניה לארצות הברית, ודוכני סטייק המבורג הוקמו בנמל של ניו יורק כדי למשוך אליהם מלחים גרמנים רעבים. 

מהגרים גרמנים שהגיעו לאמריקה הביאו איתם גם כן את המנה האהובה – סטייק ההמבורג שהפך להיט בקרב המעמד הבינוני – נמוך. ההמבורג סטייק ההוא היה מומלח ולעיתים אפילו מעושן קלות – מה שעזר לשמור עליו במשך המסעות הארוכים בים. סטייק ההמבורג, היה נפוץ גם בקרב מהגרים יהודים. היום, סטייק המבורג מופיע במסעדות מסוימות שמכינות אוכל מסורתי כ’פריקדל’ה’ (Frikadelle). 

אבל איך הגיע סטייק ההמבורג מהרציפים של נמל ניו יורק להיות אחת מהמנות הכי פופולריות בעולם? יש מגוון סיפורים וקשה לדעת מי מהם באמת נכון, אנחנו החלטנו לבחור את זה שמספר על כך שעם התפתחות המפעלים באמריקה של המאה ה-19, החלה מגמה של עבודה 24 שעות ביממה. הפועלים שעבדו במפעלים אלו היו צריכים לאכול, ולא תמיד היה זמן לשבת לארוחה מסודרת (ההיסטוריה של ג’ינגס חאן חוזרת על עצמה, הא?), מה שהביא להופעתן של עגלות אוכל (פוד-טראקס) שחנו מחוץ למפעלים. אממה – היו צריכים למצוא פתרון מהיר למנה מזינה וגם זולה, שאפשר ‘לתקוע’ מהר ולחזור לעבודה – ומה יותר טוב מלקחת סטייק המבורג ולשים אותו בלחמנייה שאפשר לסיים בכמה ביסים מהירים? 

במהרה תפס ההמבורגר תאוצה, עד שבשנת 1921 נפתחה בוויצ’יטה שבמדינת ויסקונסין, מזללת ההמבורגרים הראשונה – ווייט קאסל היה שמה. ווייט קאסל הוקמה על ידי שניים – בילי אינגרם ו-וולטר אנדרסון.

בניין ווייט קאסטל המקורי

תקציב ההקמה עמד על 700 דולר, וההמבורגרים עלו 5 סנט – הם היו קטנים, מרובעים ודקים – שונים מאד מההמבורגר שאנחנו מכירים היום, ומה שאפשר לאכול אותם ביד אחת, בכמה ביסים זריזים ומהירים. ואולי זה מה שעזר להמבורגר (בצורתו המקורית, לא כמו שאנחנו מכירים אותו היום) לתפוס יותר מכל – הקלות והמהירות שאפשר להכין אותו ולאכול אותו – וגם לשבוע מהארוחה היחסית מזינה. 

בימים אלו בדיוק (בהנחה שאתם קוראים את הכתבה בשנת 2021) חוגגת ווייט קאסל 100 שנים להיווסדה. ניהול החברה נשאר בידי המשפחה, וליסה אינגרם, דור רביעי למשפחה, מכהנת כיום כמנכ”לית. רשת ווייט קאסל מונה כיום כ-10,000 עובדי מטה, ומאות סניפים בכל רחבי ארה”ב. 

הפופולריות של ההמבורגר המשיכה לגדול כשאפילו מלחמת העולם השניה לא הצליחה לפגוע בפופולריות שלו – ההפך הוא הנכון – חיילים אמריקנים היו לוקחים איתם המבורגרים לשדות הקרב, משהו קטן שיזכיר להם את הבית. ווייט קאסל אהובה כל כך, שאפילו מצאנו דף פייסבוק ישן בעברית שקורא להביא את הרשת לישראל.

27 שנים אחרי שהסניף הראשון של ווייט קאסל הוקם, באה לעולם רשת המבורגרים אחרת – מוכרת לא פחות, ואולי אפילו יותר. ווייט קאסל פועלת בעיקר בארה”ב, אבל במקדונלדס, שהוקמה בשנת 1948 בסאן ברנרדינו, קליפורניה על ידי האחים ‘מאק’ ושותפם, ריצ’ארד מקדונלד ראו את הדברים קצת יותר בגדול.

כיום, מקדונלדס היא רשת ההמבורגרים הגדולה ביותר בעולם – בכל שנה נמכרים מיליוני המבורגרים מתוצרתה בסניפים בכל רחבי העולם, כשהמספרים הרשמיים מדברים על 75 המבורגרים שנמכרים כל שניה. מטורף. 

השנים עברו, ההמבורגר התפתח, וההמבוגר שאנחנו מכירים כיום, כבר לא ממש מזכיר את ההמבורגר המרובע ההוא של ווייט קאסל. המבורגר זו אחת המנות שעברו את האבולוציות המשמעותיות ביותר, ועדיין, במדינות מסוימות, בעיקר בארה”ב, זו נחשבת למנה זולה שנפוצה בעיקר בקרב השכבות העניות, שם גם אפשר למצוא בדרך כלל את מקרי ההשמנה הקשים ביותר – כי כשבשר איכותי וירקות עולים יקר, והמבורגר אפשר לקנות בדולר מתוך חלון הרכב, די ברור במה ייבחר מי שנמצא בקשיים כלכליים אמיתיים. כך שהרעיון שמאחורי ההמבורגר, של מזון מהיר וזמין לבני המעמד הנמוך, נשמר גם כיום, מאות שנים לאחר המצאתו. 

כישראלים, אנחנו רגילים לאכול המבורגר בצורה שונה לגמרי. גם ההמבורגרים של רשתות המזון המהיר כאן גדולים משמעותית מאלו שיש בחו”ל, וגם האופן שבו הם מוגשים – שונה לחלוטין. כשאנחנו הולכים לאכול המבורגר אנחנו חושבים על הקציצה מהבשר הכי טוב שנוכל לקנות, ואילו תוספות טעימות נוסיף מעל – בצל מטוגן, ביצה, כתף בקר, פטריות ועוד. כשמדובר בהמבורגר – אין גבול ליצרתיות. 

לסוג הצ’יפס שנבחר, יש כמובן גם השפעה גדולה על המנה שלנו – צ’יפס רגיל, הום-פרייז, צי’פס בטטה, צ’יפס מתובל ועוד. וכמובן שגם בירה טרייה מחבית בצד – או קולה, אנחנו לא שופטים אף אחד. כישראלים, אנחנו חושבים על המבורגר פחות כעל ארוחת צהריים מהירה אלא כעל מנה שאמורה לגרום לנו את העונג המקסימלי – ומוכנים לשלם לא מעט בעבור כך – מחיר של המבורגר ממוצע בישראל נע בין 50 ל-80 שקלים. 

סוגי המבורגר שונים 

ההמבורגר כל כך מוצלח, שבמשך השנים נוצרו כל מיני וריאציות למנה הקלאסית – כמו למשל המבורגר שניצל, המבורגר דגים, וכמובן שגם מיני גרסאות של המבורגר טבעוני שהפציעו להן עם השנים – עדות לכך שאתה אולי מפסיק לאכול בשר – אבל הגעגוע להמבורגר – הוא לעולם לא נגמר. 

בארה”ב, כמו בכל נושא אחר שקשור לאוכל, אפשר למצוא את ההמבורגרים הכי משוגעים – עם מאק אנד צ’ז בתור תוספת, עם לחמניות מטוגנות בשמן עמוק, עם תוספת אקסטרא בייקון מעל לקציצה, ועוד ועוד.

המבורגר מק אנד צ'ז
www.tasteofhome.com

אחת ההמצאות המוזרות במיוחד ללא ספק שמקורה בהמבורגר הקלאסי הוא ה-סושי בורגר – מה זה אתם שואלים? פשוט דמיינו רול סלמון שהפך להמבורגר. במקום לחמניה מבצק יש לנו לחמניית אורז, כשכל המילוי של הסושי נמצא בפנים. 

ואם הלכתם פעם למסעדת המבורגרים וראיתם בתפריט מנה שנקראת ‘סליידר’ – אל תתבלבלו – אתם עדיין במקום הנכון. מדובר בהמבורגרים קטנים, במשקל של בין 80 ל-120 גרם בדרך כלל, סוג של ‘חטיפי בורגר’ אם תרצו. 

המבורגר במספרים

האמריקני הממוצע אוכל 3 המבורגרים בשבוע, באחת מ-50,000 מסעדות ההמבורגר שקיימות בארה”ב – אלו מהוות 7.5% מכלל המסעדות בצפון אמריקה. רוב מסעדות ההמבורגר נמצאות בקליפורניה, טקסס במקום השני, פלורידה שלישית. תעשיית ההמבורגר מגלגלת כ-73 מיליארד דולר כל שנה. 

איך מכינים המבורגר? 

בא לכם המבורגר טעים? יש מגוון דרכים לעשות זאת, אפילו אם אין לכם גריל: מחבת פסים ביתית בהחלט תעשה את העבודה, מחבת ברזל יצוק ועוד.

תנור אפייה מתאים פחות, בגלל הסיכון הגבוה להתייבשות הבשר, וגם מיקרוגל לא מומלץ, אלא אם מדובר על המבורגר מוכן קפוא שנקנה בחנות, רחמנא ליצלן. ולא בטוח שתרצו לעשות את זה כל פעם, אבל גם סו-ויד זו דרך מצוינת להכין המבורגר טעים – קחו בחשבון שעדיין תצטרכו לצלות אותו בסוף כדי לסיים את המנה והנה לכם סרטון של Chefsteps על אך להכין המבורגר סו ויד.

אפשר לקנות המבורגר טרי אצל הקצב או במסעדות כמו בורגר סאלון – שמוכרים את ההמבורגרים (הנהדרים יש לציין) שלהם לשימוש ביתי. רוצים להכין המבורגר כמו המקצוענים? מומלץ להצטייד במוצר הזה

ואי אפשר בלי לצרף סרטון של גוגה מהערוץ Sousvide Everything על איך הוא מכין המבורגר בסו ויד:

איך מתבלים המבורגר? 

זה כמובן נושא לדיון רחב, אבל האמת היא, שכשמדובר בהמבורגר, הטעם קשור בעיקר לאיכות הבשר. ככל שהבשר יהיה איכותי יותר, ומשולב עם יותר שומן, כך אנחנו יכולים לצפות להמבורגר עסיסי וטעים יותר. מסעדות וקצבים שונים אוהבים לשחק עם ההמבורגר ולהכין אותו בווריאציות שונות – המבורגר אנטריקוט, המבורגר עגל, המבורגר בקר עם שומן כבש ועוד. כמובן שאפשר לתבל אותו עם מגוון תבלינים שאוהבים, אבל כשהבשר טוב, גם מלח ופלפל יעשו את העבודה. 

ומה אצלנו בישראל…

האמת היא שישראל נחשבת למעצמת המבורגר לא קטנה (לפחות בעיני התושבים המקומיים :)) – בשר מעולה מקומי יש כאן, אהבה לאוכל גם, והרבה חבר’ה שמכינים המבורגרים טובים. יש כמובן גם רשתות עולמיות כמו מקדונלדס ובורגר קינג, ומקבילתן הישראלית בורגר ראנץ’, ועוד המון מוסדות – חלק מפורסמים, חלק פחות, חלק סודיים למבינים בלבד.

באמת שיש המון מקומות טובים לאכול המבורגר בארץ  – מי שרוצה באמת להתעמק בתחום – יכול להכנס לאתר האינטרנט של קהילת המבורגר ישראל – שהוקמה בעקבות האהבה למנה האייקונית. 

בין המקומות שכן שווה להזכיר, זה כמובן ההמבורגר וואגיו של תשובה, שמתמחה בבשרים מעושנים ומגיע במשלוח עד הבית, ההמבורגר של GDB – שמכינים מנות מטורפות כמו למשל ה-ג’ידיבורגר על סינטה מיושנת על גאודה וצ’דר ועוד. וכמובן שלא נשכח את הפרופסור – דלת סתרים שחורה ברחוב טשרניחובסקי בתל אביב ממנה יצאו המבורגרים מעושנים ששיגעו את תושבי המרכז בשנת 2018 ועד היום. 

עד כאן כתבת ההמבורגרים שלנו, כמובן שאפשר להרחיב על הנושא עוד המון. יש לכם טיפ מנצח שקשור להכנה של המבורגר בבית? רוצים לשתף אותנו במקום שהכי כדאי לאכול בו? מוזמנים להגיב. 

אז מה היה לנו?

משלוחים מהירים

לנקודת חלוקה או עם שליח עד הבית

שירות לפני הכל
אחריות יצרן מקורית
100% מאובטח

רכישה מאובטחת בכרטיס אשראי

משלוח לנקודת חלוקה (חינם בהזמנה מעל ₪300)

משלוח לנקודת חלוקה מתבצע עם חברת המשלוחים HFD אשר מספקות את ההזמנות לנקודות החלוקה של חברת EPOST הפזורות בכל הארץ.

ההזמנה תישלח לנקודת החלוקה הקרובה ביותר לכתובת שתזינו במהלך התשלום על ההזמנה.

וודאו שהמספר הנייד שאתם מזינים בעמוד התשלום נכון כי את העדכון על הגעת החבילה לנקודת החלוקה תקבלו בהודעת סמס.

שימו לב! במידה ואתם גרים ביישוב מרוחק ייתכן ולא תהיה נקודת חלוקה ביישוב עצמו. מומלץ לבדוק ולוודא מראש ובמידה ואין נקודת חלוקה תוכלו לרשום בהערות לאיזו נקודת חלוקה ביישוב סמוך תרצו שנשלח את ההזמנה או שתבחרו במשלוח עם שליח עד הבית.

איסוף עצמי

איסוף עצמי מתאפשר ממחסני חברת איהאוס, בכתובת תל גיבורים 5 (בית טפר), קומה 3, חדר 321, תל אביב.

ניתן להגיע לאסוף בימים ראשון עד חמישי בין השעות 9:00 עד 17:00.

ניתן להגיע עם הרכב עד לקומה 3, החניה היא חינם לשעה הראשונה ואין בעיה של חניה לצורך איסוף הזמנה.

רק לאחר שקיבלתם אישור (שיישלח במייל ובהודעת וואטסאפ) אתם יכולים להגיע בימים ובשעות שרשמנו למעלה, לציין את שמכם ואת מספר ההזמנה שלכם. 

אין צורך להודיע או לתאם הגעה לאחר שקיבלתם אישור שההזמנה מוכנה.

משלוח מהיר

רק הזמנות שבוצעו עד השעה 10:00 יסופקו לבית הלקוח באותו יום (למעט ערים שמודגשות)

הזמנות שבוצעו לאחר השעה 10:00 בימים ראשון עד רביעי יסופקו יום למחרת.

הזמנות שבוצעו לאחר השעה 10:00 ביום חמישי יסופקו ביום ראשון.

האספקה לרוב תהיה בשעות אחר הצהריים ועד שעות הערב המאוחרות!

רשימת הערים שניתן לשלוח אליהן

אבן יהודה
אביחיל
אודים
אור יהודה
אור עקיבא
אזור
אחיסמך
אירוס
אלישמע
אמונים
ארסוף
אשדוד
אשקלון
באר גנים
באר יעקב
בארות יצחק
בית אלעזרי
בית דגן
בית עריף
בית חנן
בית חנניה
בית נחמיה
בית יהושע
בית יצחק
בית יצחק שער חפר
בית עובד
בית עזרא
בני דרור
בני עטרות
בנימינה (ללא גבעת עדה)
בן זכאי
בני ברק
בני עייש
בצרה
בת ים
גאולים
גאליה
גבעת ברנר
גבעת השלושה

גבעת חן
גבעת שמואל
גבעתיים
גדרה
גיבתון
גינתון
גליל ים
גלילות
גן יבנה
גן חיים
גני עם
גני יוחנן
גני תקווה
גנות בדר
גנות
געש
ג’סר א זרקא
גן שמואל
גת רימון
הוד השרון
הרצליה
זיתן
זכרון יעקב
חבצלת השרון
חדרה
חולון
חיפה (מהיום למחר)
חמד
חצור
חרות
יבנה
יגור (מהיום למחר)
יהוד
ינוב
ירקונה
ישרש
יקום
כפר ביל”ו
כפר הנגיד
כפר חב”ד

כפר יונה
כפר טרומן
כפר מל״ל
כפר מעש
כפר נטר
כפר שמריהו
כפר סבא
כפר סירקין
לוד
מגשימים
מודיעין
מודיעין עילית
מכבים רעות
מזור
מזכרת בתיה
מעגן מיכאל
מקווה ישראל
משמר השבעה
נווה ירק
נווה ימין
נופך
נחלים
נטעים
ניצן
ניצן ב
ניצנים
ניר צבי
נס ציונה
נורדיה
נשר (מהיום למחר)
נתניה
סביון
עדנים
עינת
עין ורד
עין שריד
עיינות
פרדס חנה – כרכור
פרדסיה
פתח תקווה

צופית
צורן
צור משה
קדימה
קדרון
קיסריה
קרית אתא (מהיום למחר)
קרית אונו
קרית ביאליק (מהיום למחר)
קרית ים (מהיום למחר)

קרית מוצקין (מהיום למחר)
קרית עקרון
ראש העין
ראשון לציון
רחובות
רינתיה
רמלה
רמת גן
רמת אפעל
רמות השבים
רמת השרון
רעננה
רשפון
שדות ים
שדה ורבורג
שדה עוזיהו
שוהם
שפיים
שתולים
תל אביב
תל יצחק
תל מונד