מעשנות פלט

תשכחו מפחם וגז, פלט זה ההווה והעתיד!

מה זה מעשנת פלט?

שמעתם את החברים מדברים על מעשנות פלט ולא הבנתם מה הם רוצים? הכירו את אחד מכלי הבישול המיוחדים שמוציא נתחי בשר שנמסים בפה, עם ארומה ייחודית וטעמים משגעים והכל בקלות נטולת מאמץ כמעט.

מעשנת פלט היא גריל הפועל על שבבי עץ דחוסים (פלט) המשמשים כחומר בעירה ועישון. בשונה ממעשנה וגריל הפועלים על פחמים או על גז, מעשנת פלט הרבה יותר פשוטה להפעלה ומאפשרת עישון וצלייה אחידה בשילוב ארומות ייחודיות באופן שהוא בטיחותי וידידותי לאיכות הסביבה.

מעשנות פלט, מאיפה הכל התחיל...

הסיפור של מעשנות פלט מתחיל בשנת 1973. בזמן שמדינת ישראל התמודדה עם אחת מהמלחמות הקשות בתולדותיה, בעולם התמודדו עם משבר חריף לא פחות – משבר האנרגיה של שנת 73.

אחד התסמינים הבולטים של המשבר היו עלויות הנפט הגבוהות – היום זה נראה לנו רגיל לגמרי לחמם את הבית עם מזגן או רדיאטור, אבל לפני כמעט 50 שנה, חימום הבית בעזרת מכשירי חימום שעבדו על נפט, היה נפוץ במיוחד. וכשהנפט יקר מידי ואין כסף לחמם את הבית, האדם מתחיל לחשוב על פתרונות חלופיים וזולים יותר – וכך באו לעולם תנורי הפלט, שהשתמשו בעץ דחוס לבעירה כדי לחמם את המבנים.

קופצים קדימה בזמן ל-4 ליולי 1985 ולמשפחת טרייגר (Traeger), שנהנית מברביקיו בחצר הבית כמיטב המסורת וכמו שחוגג כל אמריקני טוב את יום העצמאות של אמריקה. האגדה מספרת על אב המשפחה, ג’ו טרייגר, שהיה עסוק בצליית עוף על גריל הגז הביתי, כאשר אש אוחזת פתאום במכשיר הצלייה ושורפת את העוף. אבא ג’ו מתעצבן, בועט בגריל הגז (כך על פי הסיפור) ובבוקר למחרת ניגש לתכנן פתרון שיהווה תחליף ראוי לגריל הבוגדני.

ג’ו טרייגר מכיר מקרוב את תעשיית החימום עוד מנעוריו – לדוד שלו יש עסק המתמחה בתנורי חימום, בין השאר בתנורי פלט, וג’ו הצעיר מתחיל לעבוד אצלו.

בשנת 1962, בגיל 23 בלבד, ג’ו “לוקח את המפתחות” ומתחיל לנהל את העסק בעצמו, ולימים אף מכשיר את שלושת בניו – רנדי, מארק ובריאן לעבודה בעסק שהופך לחברת Traeger Heating.

ג’ו טרייגר מתכנן מכשיר צלייה ביתי שמתבסס על תנור הפלט ועושה שימוש כזכור בעץ דחוס.שיחליף את גריל הגז. טרייגר רושם פטנט על המוצר בשנת 1986, וגריל הפלט הראשון בייצור סדרתי של חברת Traeger הרשמית יוצא לשווקים בשנת 1988.

במשך 18 שנים שלמות, ובזכות הפטנט שרשם אבא ג’ו טרייגר בשנת 1988, Traeger הייתה החברה היחידה שיצרה את גרילי הפלט. בשנת 2006 מכרו הטרייגרים את הזכויות על השם והחברה בעבור סכום של כ-12.5 מיליון דולר (כך לפי הדיווחים), כשאבא ג’ו וכל אחד מהבנים מקבל נתח מכובד.

חברת Traeger המשיכה להתקיים במתכונתה המקורית ולייצר את מוצריה במפעל באורגון, שם גם נמצאו משרדי החברה עד לשנת 2010, אז העבירה החברה חלק מפעילות הייצור שלה לסין. בשנת 2014 החברה נמכרה ליזם ג’רמי אנדרוז ולחברת Trilantic Capital Partners, שהעבירו את פעילותה ליוטה.

תחת הבעלים החדשים, גדלה טרייגר מחברה בינונית עם מחזור של 70 מיליון דולר, למפלצת תאגידית המעסיקה כ-400 עובדים ומגלגלת מחזור של כ-400 מיליון דולר.

משנת 2006 ועד היום, הצטרפו עוד עשרות חברות לחגיגת מעשנות הפלט, תחום שתופס תאוצה משנה לשנה והפך לפופולרי בקרב חובבי בשר חובבים ומקצוענים כאחד.

אחת מהחברות האלו היא חברת Dansons שאחראית על המותגים הידועים PIT BOSS ו – Louisiana Grills. דנסונס אף הגדילה לעשות וגייסה את ג’ו טרייגר המקורי ושניים מבניו לעבודה במחלקת השיווק של החברה. מהלך זה הביא את חברת Trager המקורית להגיש תביעה נגד השניים, בטענה שהם מנסים לעשות כסף ולמכור את השם פעם נוספת (אחרי שכבר מכרו אותו בפעם הראשונה בשנת 2006).

אז אחרי שהכרנו את ההיסטוריה המעניינת של מעשנות הפלט, הגיע הזמן להכיר את המוצר עצמו ולהבין מדוע הוא זוכה לפופולריות שגדלה יותר ויותר בשנים האחרונות.

איך מעשנת פלט עובדת?

התפעול של מעשנות הפלט פשוט מאוד. מזינים את סוג הפלט (קפסולות העץ) הנבחר למכונה, לוחצים על הכפתור, קובעים את הטמפרטורה וזמן הבישול – ויוצאים לדרך!

מי שמספקות את חומר הבעירה במעשנות הפלט הן כדוריות עץ דחוסות המוזנות בעזרת בורג הזנה (בורג ארכימדס) אל תוך תא בעירה, שם הן מוצתות בעזרת מצת חשמלי ופוגשות מאוורר שמזרים אוויר בקצב קבוע.

מעשנות הפלט עובדות על אותו עיקרון עליו התבססו תנורי הפלט המקוריים, ועם השנים, מעשנת הפלט שהמציא ג’ו טרייגר בשנת 1985 הלכו והשתכללו – מ-3 קצבי הזנה בסיסיים וקבועים של חומר הבעירה, היום אנחנו יכולים ליהנות ממעשנות פלט העומדות בחזית הטכנולוגיה – עם פקדים מדויקים במיוחד, בקרי טמפרטורה, ומספר רב של נקודות מדידה.

מעשנות הפלט בנויות מתא צלייה שמעוצב לרוב כריבוע, מלבן או בצורת חבית, ותא לפלט (קפסולות העץ) שנקרא “הופר”.

קפסולות העץ שמוזנות אל התא הייעודי מייצרות גם חום וגם עשן, ומספקות תנאים אידיאליים לצלייה ארוכה של נתחים עסיסיים. כשכמות החומר יורדת בתא ושטח הפנים של הגריל מתחיל להתקרר, בקר הטמפרטורה מזהה את השינוי, ושולח פקודה שמפעילה את בורג ההזנה שמוסיף עוד פלט אל תא האש – שם כזכור נשרפות קפסולות העץ ומייצרות חום ועשן.

בנוסף, המאוורר המובנה במכשיר דואג לזרימה של אוויר לתא הבעירה – שמלבה את החום שתורם לבישול הייחודי של הנתח שלכם במעשנת הפלט. כאשר מכסה המעשנה סגור, החום והעשן נשארים לכודים בפנים. כמובן שלכל אורך התהליך ניתן לעקוב אחרי הטמפרטורה דרך הצג הדיגיטלי שכולל המכשיר, וכיום ישנן מעשנות פלט שמגיעות עם אפליקציה ייעודית וחיבור WIFI המסייע לניהול של תהליך הצלייה מבלי הצורך להיות ליד המעשנה עצמה. 

היתרונות של מעשנות פלט

מעבר לטעמים הייחודים והארומה הנפלאה שיוצר הפלט (קפסולות העץ), יש למעשנות הללו עוד מגוון רחב של יתרונות. ניגע כאן בחשובים ביותר:

דיוק

בזכות היכולת לשלוט בטמפרטורה ובזמן הבישול, והודות לבקרי הטמפרטורה החכמים שיש במכשיר, אתם יכולים להיות בטוחים שהנתח שאתם מכינים הולך להיות מיוחד. מעשנות הפלט עובדות על דיוק טכנולוגי, וכל עוד בחרתם את הטמפרטורה, רמת העישון והגדרת נכון את הזמן, מחכה לכם חוויה קולינרית טעימה.

קלות תפעול

אחרי שהכנתם את הנתח עם הראב המתאים (או בלי ראב בכלל – כל אחד מה שהוא אוהב) כל מה שנשאר לכם לעשות זה להזין את הפלט שבחרתם למכשיר, להוסיף כמה טיפות מים לתבנית השומנים, לבחור את רמת העשן, הטמפרטורה והטיימר ללחוץ על כפתור ההפעלה וזהו – אתם מוכנים. במכשירי הפלט המתקדמים שיש היום בשוק, תוכלו למצוא אפילו אפליקצייה ייעודית שמסייעת לכם לבחור ולשלוט על הטמפרטורה, ובחלקן אף תוכלו למצוא מסלולי בישול מובנים המוכנים מראש.

איכות העישון

מבנה המכשיר, יחד עם פעולת המאוורר ובקרי הטמפרטורה שמפעילים את פעולת ההזנה של הפלט והעשן שנשמר בתוך תא הצלייה / העישון כשהמכסה סגור, מספקים חום בישול שווה לחלוטין מכל הצדדים – כך שאפילו המדף העליון מתפקד כתא צלייה לכל דבר. הפלט מגיע במגוון סוגים וריחות, כך שתוכלו למצוא את הסוג שמתאים לכם – אפשר גם לערבב וליצור תערובת פלט ייחודית רק לכם. העשן הייחודי שמגיע מהפלט הנבחר מספק לבשר שאתם צולים ארומה מיוחדת, שלא תוכלו לקבל בגריל גז או בשימוש בגריל עם פחמים רגילים.

ורסטיליות

עם מעשנות פלט, אפשר לצלות, לעשן, ולהכין מגוון מאכלים – ולאו דווקא בשר, עוף או דגים! אם בעבר מעשנות הפלט היו “מוגבלות” למספר מצבים בסיסיים, היום מדובר במכשירים מתוחכמים שיודעים לעבוד בכל קשת הטמפרטורה – וגם בחום נמוך מאד! למעשה, עם מעשנת הפלט שלכם אתם יכולים להכין אפילו ירקות, עוגות, מאפים ועוד מגוון ענק של מאכלים טעימים.

עקביות

בזכות האפשרות לכוון את הטמפרטורה והזמן – אתם יכולים למעשה לשלוט בצורה מדויקת בתהליך הבישול. על ידי הגדרת המעלות מבעוד מועד, אתם יכולים להכין בצורה מושלמת את אותם נתחי בשר או עוף או מאכלים אחרים, פעם אחר פעם – בלי טעויות או פספוסים.

בריאות

יש לא מעט הטוענים כי בישול של הבשר שלכם או כל סוג אוכל אחר במעשנת פלט הוא בריא הרבה יותר. במעשנות הפלט החום לא מגיע ישירות אל הבשר, כך שהסיכוי שכימיקלים מסרטנים שנפלטים מהאוכל כאשר הוא פוגש באש חיה ישתחררו וידבקו באוכל שלכם, הוא נמוך יותר. אם נשווה את פעולתו של גריל פחמים רגיל אל מול מעשנת הפלט, ודאי שהנזק לסביבה נמוך משמעותית בשריפה של הפלט אל מול פחמי עץ רגילים.

בטיחות

מעשנות הפלט מציעות למשתמשים תפעול בטוח יותר. אין צורך להתעסק עם חיבורים ומכלי גז, או להיות בקרבת אש חיה שיכולה להופיע לעיתים בשימוש בגריל פחמים.

עלות

התפעול של מעשנות הפלט נחשב לזול יותר ממכשירים אחרים – גם בגלל עלויות חומר הבעירה עצמו, וגם בזכות אופן השריפה. מעשנת הפלט מנצלת את חומר הבעירה לזמן ארוך משמעותית ממוצרי בעירה אחרים, כך שכמות לא גדולה של חומר יכולה לספק זמן בעירה רב.

האם מעשנת פלט טובה יותר מגריל גז?

למרות שגרילי גז ומעשנות פלט דומים יחסית מבחינת היכולות, הן עדיין לא זהים מבחינת קהלי היעד אליהם הם פונים, כך שסביר להניח שאחרי שתסיימו לקרוא, אתם כבר תדעו לזהות את המכשיר שמתאים יותר לאופי השימוש שלכם.

בזמן שגרילי גז מתאימים יותר לאלו המחפשים לצלות את כל נתחי הבשר בצורה מהירה יחסית, ולמי שלא רוצה שילוב של הרבה עשן, מעשנות הפלט יתאימו יותר לאלו שרוצים לעשן נתחי בשר בטמפרטורה נמוכה ולאורך זמן בכדי להוציא מהם את המיטב.

מחירי שקיות הפלט לא נחשבים לגבוהים במיוחד, והחומר מספק זמן בעירה ארוך יחסית בשימוש בכמות לא גדולה של חומר. גם אלו שמחפשים טעמים עזים או ייחודיים יותר יבחרו מן הסתם במעשנות הפלט, שמייצרות טעמים וארומה לבשר שפשוט לא תוכלו לקבל בגריל גז.

בגריל גז או פחמים יכולה להגיע לעיתים אש ישירה לבשר, מה שעלול ליצור תגובות כימיות שישחררו חומרים מסרטנים מסוכנים אל תוך האוכל שאנחנו צורכים. לא מעט חובבי בשר, רואים במעשנות הפלט את הפתרון לנושא זה. קפסולות העץ שנמצאות בשימוש במעשנות הפלט נתפסות לא פעם כבריאות יותר.

בנוסף, בזכות הקדמה הטכנולוגית, במעשנות הפלט תוכלו לשלוט בצורה טובה יותר על הזנת חומרי הבעירה, הטמפרטורה ומשך הבישול. במרבית גרילי הגז יש אמנם שעון שמציג את הטמפרטורה, אך ללא שום אפשרות להתערבות מצד המבשל. במעשנות הפלט, אתם שולטים על תהליך הבישול – מתחילתו ועד סופו. הודות לטכנולוגיה ולפיצ’רים המתקדמים שבמעשנות הפלט, הבישול הוא סוג של “שגר ושכח” – אתם מגדירים את ההגדרות הרצויות ומתפנים לעשות דברים אחרים – בשונה מגריל גז שמצריך התייחסות שוטפת.

אז עם כל היתרונות הברורים - האם יש סיבות שבגללן לא כדאי לקנות מעשנת פלט?

זה תלוי איך מסתכלים על זה.

למעשנת פלט יש מגוון יתרונות, זה נכון, אבל עדיין, מדובר במוצר שלא מתאים לכל אחד. אם אתם רוצים מכשיר צלייה כדי “לזרוק” איזו פרגית לארוחת הצהריים לילדים, אם אתם רוצים לצלות נתחי בשר דקים יחסית במהירות, ואם אתם לא רוצים הרבה עשן או שאין לכם חיבור לחשמל במקום שאתם רוצים למקם את המכשיר – כנראה שמעשנת פלט היא פחות עבורכם.

אבל אם אתם מחפשים מכשיר שתוכלו לצלות איתו נתחי בשר גדולים, לעשן בשר, עופות ודגים ולהכין עוד מגוון סוגי מטעמים, אם בא לכם להרכיב את תערובת הפלט הייחודית שלכם וליהנות ממאכלים עם ארומה מיוחדת, אם לא בא לכם להתעסק עם גז ויש לכם מקום ייעודי עם נקודת חשמל – נשמע שמעשנת פלט יכולה להתאים לכם במיוחד!

והכי חשוב, אם אתם מחפשים מעשנה שתעבוד בשבילכם ולא שאתם תעבדו בשבילה כמו מעשנות פחם, אז מעשנת פלט היא הפתרון בשבילכם. 

דגמים מומלצים למעשנות פלט

יש לא מעט אפשרויות שעומדות בפניכם אם וכאשר תחליטו שאתם רוצים להתחדש במעשנת פלט חדשה. בכדי להקל עליכם קצת את תהליך החיפוש והסינון, הנה המותגים המובילים:

 

TRAEGER GRILLS

לאחר מחקר יסודי ברחבי ארה”ב, טרייגר התגלה כשילוב מושלם של טעם וטכנולוגיה – היכולת לבשל ולעשן עם אש עצים אמיתי כמו שנהנו אבות אבותינו אבל בנוחות המתאימה לקצב החיים של ימינו. חצי שנה לאחר שהביא הביתה טרייגר לשימוש עצמי הגיע לארץ באוגוסט שנת 2016 משלוח הטרייגרים הראשון. מאז התווספו אלפים למשפחת הטרייגריסטים והם יותר מכולם מבינים ומובילים את המהפכה בתחום הגריל והמעשנות המתהווה בישראל ובעולם הנקראת: מהפכת אש עצים!

PIT BOSS

המעשנות וגרילים של PIT BOSS ידועים בעמידותם ובאיכות הבנייה שלהם, כמו גם בסגנון המשפחתי ובגישה העסקית של המותג. 

LOUISIANA GRILLS

לואיזיאנה – מותג פרימיום אמריקאי ומוביל עולמי בתחום מעשנות/גרילי הפלט והקמאדו, אשר שם לו למטרה לתת את התמורה הטובה ביותר למחיר בקטגוריה! 

המכנה המשותף לליין המוצרים של לואיזיאנה הינו רב-תכליתיות על אש-עצים אמיתית ללא פשרות, עם נוחות וקלות תפעול באופן שלא נראה עד כה בשוק. גם מעשנה וגם גריל במוצר אחד! מגוון השימושים ואפשרויות העשייה והבישול במוצרים הרב תכליתיים של לואיזיאנה גריל הינו חסר תקדים. לואיזיאנה מעשנה מהפכנית שמגדירה מחדש את גבולות הגזרה של עולם המנגל. 

GREEN MOUNTAIN GRILLS

חברת GREEN MOUNTAIN GRILLS מציעה מגוון מעשנות פלט איכותיות. המעשנות פועלות בטכנולוגיית Wifi מתקדמת המאפשרת בקרה מתמידה, ומעוצבות בתכונות שונות המאפשרות עבודה נוחה ומדויקת. הכל, כדי שתוכלו לקבל חווית עישון וגריל יוצאת דופן.

Z GRILLS

מותג אמריקאי שלמרבה ההפתעה קיים כבר 30 שנה אבל פרץ לתודעה רק בשנים האחרונות הודות לקמפיין מימון המונים ב 2016 ובזכות המעשנות פלט המצוינות שלהם אשר זולות משמעותית מהמתחרים הידועים יותר.
משלוחים מהירים

לנקודת איסוף או עם שליח עד הבית

איסוף עצמי מרמת גן
100% מאובטח

רכישה מאובטחת בכרטיס אשראי