עגלת קניות

פנקייק

כל מה שצריך לדעת

פנקייק הוא אחד המאכלים האהובים ביותר על כולנו. לא משנה מהי הגרסה שבה אתם מעדיפים את הפנקייק שלכם, ובין אם אתם מכינים אותם לבד בבית או שאולי קונים אותם במקום מיוחד, הפנקייק מאז ומתמיד היה להיט של כל מטבח.

אם שאלתם את עצמכם מאיפה המאכל הזה הגיע, כאן תקבלו את המידע הזה, ובנוסף תדעו את התשובות לעוד כמה שאלות על פנקייק.

מה המקור של הפנקייק?

הפנקייק הראשון שמוזכר אי פעם הוא למעשה לא בדיוק הפנקייק שאנחנו מכירים היום, אבל כן מזכיר אותו. הכונה היא לתיאור של מאכל שהיה תחליף ללחם ונעשה על ידי הרומאים. התיעוד מספר שהמאכל לעיתים היה נאכל עם דבש ולעיתים יחד עם פלפל שחור. לאור השליטה הרחבה שהייתה לאימפריה הרומית ברחבי העולם בימים ההם, הפנקייק התפשט והגיע כמובן הרבה מעבר לגבולות.

אבל העובדה שבאימפריה הרומית היה פנקייק, לא מסבירה כמובן את ההימצאות של המאכל הזה בקרב הילידים ביבשת אמריקה – האינדיאנים. להם הייתה גרסה שונה במעט מהפנקייק שאותו אנחנו מכירים היום, ועם השנים הגרסה שלו השתנתה בהדרגה עד שהיא הפכה להיות מה שכולנו מכירים.

לפנקייק יש היסטוריה ארוכה והרבה מאוד גרסאות, ועל חלקן תוכלו לקרוא בהמשך.

מה החומרים שמהם עשוי הפנקייק?

ההרכב הבסיסי של הפנקייק דומה כמעט בכל הגרסאות שלו, וההבדלים נוגעים בעיקר למילוי ולצורת ההכנה. המרקמים השונים גם הם יכולים להשתנות על פי הוספה של חומרים שונים לבלילה הראשונית אבל ככלל, הפנקייק מורכב מקמח שמעורב יחד עם ביצים כדי ליצור את העיסה האחידה. כמובן שהפנקייק יכיל סוג מסוים של חמאה ואיך אפשר בלי סוכר גם.

המרכיבים הבסיסיים של הפנקייק חשובים מאוד כיון שהם אלה שנותנים לו את הצורה והטעם הראשוניים. התוספות השונות שקיימות בכל מקום לפנקייק מגיעות רק על גביהן, ולכן חשוב להבין שקודם כל הפנקייק מתחיל בחומרים הפשוטים ביותר. הגרסאות השונות שיש לפנקייקים קשורות בדרך כלל למקום שבו מכינים אותם, ובשלב הראשוני נעשה לכם היכרות עם פנקייקים מכל העולם.

10 גרסאות שונות לפנקייקים מרחבי העולם

חלק מהפנקייקים שיופיעו ברשימה הזו יהיו מוכרים לכם, גם אם בשמות אחרים, אבל חלקם יהיו עבורכם חדשים לגמרי, ואולי גם קצת מפתיעים. אל תיבהלו יותר מידי, תמיד כדאי לנסות לחוות טעמים חדשים, זה יעשיר את העולם שלכם. אז קדימה, בואו נתחיל:

taste.com.au

הפנקייק של בריטניה

הפנקייק הראשון שבו נפתח הוא פנקייק שזה גם השם האמיתי שלו וזה הפנקייק הבריטי, שבתרגום חופשי לעברית הוא ‘עוגת מחבת’ (PAN CAKE). המרכיבים היסודיים של הפנקייק הבריטי הם כמובן ביצים, חלב וקמח, והמינונים של החומרים הם בצורה כזו שהפנקייק יצא דק במיוחד.

הבריטים אוהבים את הפנקייק שלהם דק מאוד, ולכן בזמן הטיגון חשוב לוודא שהבלילה מתפזרת באופן שווה במחבת. התוספות לפנקייק הבריטי הן מתוקות בדרך כלל, והציפוי המסורתי ביותר אצל הבריטים הוא רכז מסוים של מיץ לימון יחד עם סוכר. כמובן שגם את הפנקייק הבריטי ניתן למלא בכל מה שאוהבים, ורצוי כמובן להשתדל שיהיה מילוי מתוק.

bonappetit.com

הפנקייק של צרפת

הפנקייק הצרפתי מוכר כמעט לכל ישראלי בשם ‘קרפ’, או ‘קרפ צרפתי’. הייחודיות של הפנקייק הצרפתי הוא העובדה שהוא נעשה כך שהצורה הסופית שלו דקה מאוד. הקרפ הצרפתי נעשה כמובן מהחומרים הרגילים, ומה שהופך אותו להיות כל כך טעים אלו התוספות השונות שכולנו כל כך אוהבים להוסיף מאליו. התוספות השונות לקרפ הן בדרך תוספות מתוקות.

הפנקייק של גרמניה

מצרפת אנחנו עוברים לגרמניה השכנה, שם לפנקייק יש שם שאולי קצת יצחיק אתכם, ‘פפאנקוכן’. הפנקייק הגרמני גם הוא נעשה דק בדומה לפנקייק הבריטי והגרמנים אוהבים בעיקר מילוי מתוקים לפנקייקים שלהם, ותסמכו עליהם, הם יודעים לעשות את זה.

camillestyles.com

הפנקייק של הולנד

חזרנו חזרה לארצות שקצת יותר קרובות אלינו, אל הולנד. הפנקייק ההולנדי מזכיר בשמו את הפנקייק הרגיל והוא נקרא ‘פאנקוק’. ההולנדים אוהבים את הפנקייק שלהם קצת יותר עבה מהרגיל אבל עדיין לא ברמה של הפנקייק האמריקאי שעליו עוד נגיע לדבר בהמשך. בהולנד תוכלו למצוא את המנה הזו מוגשת לכם במסעדות או אפילו בדוכנים שפרוסים ברחוב.

הפנקייק ההולנדי מגיע בשלל מילויים, לרבות מילויים מלוחים שיכולים להיות טוויסט מעניין בעלילה, אך המילוי הנפוץ ביותר בהולנד הוא אבקת סוכר על הפנקייק.

הפנקייק של סקנדינביה

בארצות הנורדיות בצפון אירופה הפנקייק מושפע מאוד מהפנקייק הבריטי, אולם המילויים האהובים על התושבים שם הם דווקא גלידות שונות או ריבת פירות משובחת. בנוסף, הסקנדינביים אוהבים להגיש את הפנקייק שלהם לעיתים קרובות גם בתור מנה עיקרית בתוך הארוחה.

brooklynsupper.net

הפנקייק של רוסיה

ברוסיה ובארצות חבר העמים הקרובות אליה, הפנקייק קיים במגוון די גדול של גרסאות. למעשה, כמעט בכל מנה ברוסיה נמצאת א]שרות למנה שעשויה בבסיסה מפנקייק, ואתם יכולים לפגוש אותה גם בתור מנה עיקרית וגם בתור קינוח. המרכיבים הבסיסיים של הפנקייק הרוסי דומים לפנקייק הרגיל ולעיתים הם עושים שימוש בקמח מדגנים אחרים במקום קמח חיטה.

הפנקייק של פולין

אם עד עכשיו לא כל כך הבנתם מאיפה נכנסו המילויים הלא מתוקים לפנקייק, פולין היא מקום ללמוד את זה בצורה הטובה ביותר. הפולנים אוהבים את הפנקייק שלהם כמעט עם כל דבר, לרבות פירות, בשר, גבינות שונות או ריבות. אם תהיתם, השם של הפנקייק הפולני הוא ‘נלשניקי’.

הפנקייק של הונגריה

לפני שאנחנו עוברים לפנקייק האמריקאי הידוע, חושב לדבר על הפנקייק האירופאי האחרון שלנו, שמגיע ממטבח עם מסורת מפוארת הלא הוא הפנקייק ההונגרי. ההונגרים ידועים באיכויות הבישול שלהם, והאיכויות הללו לא פסחו גם על הפנקייק שלהם. הפנקייק ההונגרי עשוי בבסיסו מקמח, חלב, סוכר וביצים והמילויים שלו מגוונים. את המנה ניתן להגיש כמנה עיקרית/קינוח, בהתאם למילוי.

cookingclassy.com

הפנקייק של ארצות הברית

אז חיכיתם בסבלנות, והגענו לפנקייק החשוב מכולם וכנראה גם המפורסם שבהם הלא הוא הפנקייק האמריקאי שזהו גם השם שלו. בניגוד לכל הפנקייקים האירופאים, האמריקאים אוהבים את הפנקייק שלהם עבה כמה שיותר ולכן הם מוסיפים אל הבלילה הרגילה גם חומרים מתפיחים.

שיטת הטיגון נועדה כדי לשמור על העובי והאווריריות של הפנקייק, והעובי שלו צריך להיות כסנטימטר. המקום הנפוץ ביותר שבו תוכלו למצוא את הפנקייקים הוא בארוחות הבוקר האמריקניות המסורתיות, והם אוהבים אותם מרוחים במייפל וחמאה כמובן.

הפנקייקים הם אחד הסמלים לארוחת בוקר אמריקנית, אך יחד עם זאת ניתן למצוא אותם גם בגרסאות שונות בארוחות ובזמנים אחרים.

הפנקייק של אסיה

במדינות אסיה ישנן גרסאות נוספות לפנקייקים שנעשות לעיתים מקמח אורז או קמח שעשוי מחומרים אחרים והמילויים שלהם יכולים לכלול ירקות, אגוזים או מילויים מוכרים אחרים.

פנקייקים טבעוניים

אם קראתם עד לפה ואתם שואלים את עצמכם מה לגבי הגרסה הטבעונית, אתם יכולים להיות רגועים. ההתפתחות הרבה שחלה בעולם האוכל מאפשרת גם לטבעונים להנות מפנקייק טעים ואיכותי בדיוק כמו כולם. 

ניתן לעשות שימוש בחלב שקדים או חלב מאגוזים אחרים כדי להחליף את החלב הרגיל ולהחליף את הביצה במייצב כשלהו. כך תוכלו להנות מפנקייק טבעוני אמיתי ומפנק.

לחצו כאן למתכון לפנקייק טבעוני

מה רמת הבריאות של הפנקייק

כאשר מדברים על רמת הבריאות והערך הקלורי של הפנקייק, צריך לחלק את זה לשני חלקים, הפנקייק עצמו והמילוי.

הפנקייק עצמו מכיל בדרך כלל קמח לבן, מספר ביצים, סוכר ושומן מה שהופך אותו להיות לא הדבר הבריא ביותר בתפריט שלכם. הערך הקלורי של 100 גרם פנקייק נמצא בין 200 ל300 קלוריות, וזה לא מעט. בדיוק בגלל זה אתם יכולים לבצע התאמות שונות שיהפכו את הפנקייק שלכם להיות בריא הרבה יותר. שימוש בקמח מלא, סוכר חום ושומן איכותי יותר יעלו את הערך התזונתי של הפנקייק.

כאשר מגיעים למילוי אנחנו נמצאים בפני אתגר לא קטן. המילויים המתוקים יהיו בדרך כלל עתירי סוכר ושומן, ולעיתים קרובות הם גם מכילים חומרים מעובדים רבים. אם אתם לא מוכנים לוותר על הפנקייק המתוק אתם תמיד יכולים לעשות שימוש במחית פירות או אולי בגבינה דלת שומן עם ממתיק מלאכותי. כך תוכלו גם להנות מפנקייק בריא ולא לוותר על הטעם המתוק ואהוב.

אז איך מכינים פנקייק

כמובן שאי אפשר לסיים בלי מתכון פשוט כדי שגם אתם תוכלו להנות מפנקייק נהדר.

לפני המתכון, הנה סרטון של ג’יימי אוליבר שמראה לכם 4 דרכים להכין פנקייק:

והנה סרטון שיראה לכם איך להכין את הפנקייק המושלם אחרי סדרה של ניסויים שהם ערכו בכדי להגיע לפנקייק המושלם:

מצרכים

  • 3 כוסות קמח
  • קורט מלח
  • 4 ביצים בינוניות/3 ביצים גדולות.
  • 200 מ”ל חלב (כוס אחת) + כמות זהה של רוויון.
  • 50 גרם חמאה רכה.
  • 3/4 כוס סוכר לבן רגיל
  • חבילה קטנה אבקת אפייה (כפית)
  • חצי כפית סודה לשתייה
  • גלידת ווניל
  • מחית פירות

הכנה

יש להוסיף תחילה את כל החומרים המוצקים כולל הקמח, הסוכר, המלח, אבקת האפייה והסודה לשתייה לתוך קערה ולערבב אותם יחד היטב. לאחר מכן ניתן להוסיף את החלב והרוויון ולערבב עד לקבלה של עיסה אחידה. כעת ניתן להוסיף את החמאה לאחר שהיא נוזלית ואת הביצים. מומלץ לערבב את כל העיסה במיקסר/מיקסר יד עד לקבלה של עיסה אחידה נטולת גושים.

כעת ניתן לטגן את הפנקייקים. חשוב מאוד לחמם מחבת שתהיה חמה מאוד, כדי שהטיגון יהיה מוצלח כבר מהפנקייק הראשון. הספיגו את המחבת עם מעט שמן, ורצוי לעשות שימוש בחמאה לטיגון והתחילו לטגן. הפכו את הפנקייק כאשר בצד העליון שלו מופיעות בועות, והניחו על נייר סופג לקבלת הפנקייק המושלם.

ניתן לעשות שימוש במחבת ייעודית לפנקייק או בעיגול מתכתי לקבלת צורה מושלמת. חשוב לציין שבמהלך הטיגון חשוב להקפיד על שימון תדיר של המחבת למניעת הידבקות של הבלילה.

הכנה – מילוי

המילוי של הפנקייק תלוי כמובן במה שאתם אוהבים ולנו נשאר קר להמליץ לכם על מילוי מומלץ, שמהניסיון שלנו, לא ישאיר אף אחד אדיש לפנקייק שלכם. הכינו מראש גלידת ווניל איכותית מחוץ למקפיא ותנו לה להפשיר מעט. הכינו רוטב פירות בעזרת מחית פירות איכותית וערבו יחד עם גלידת הווניל. לפני ההגשה מומלץ למרוח על הפנקייקים החמים ולהגיש.

כאמור, מילוי לפנקייק יכול להיות בדיוק מה שאתם אוהבים ואתם לא חייבים להיצמד למילוי כזה או אחר. כל גלידה, ריבה או רוטב פירות אוהב במיוחד יכול להיות מילוי מצוין לפנקייק, וכל מה שאתם צריכים זה להכין את הפנקייק המושלם. את המתכון שלו קיבלתם, אתם רק צריכים לבצע.

לסיכום

פנקייק הוא מאכל שאהוב על כולנו והשורשים שלו מגיעים עד הזמן העתיק. הגרסאות השונות של הפנקייק ברחבי העולם לא כל כך שונות זו מזו בניגוד למה שנראה, וכל מה שעליכם לעשות הוא לבחור את המרקם הרצוי לפנקייק שלכם ולהתאים אליו את הגרסה המתאימה.

המילוי בסופו של דבר ייקבע מתי הזמן הנכון ביותר לאכול את הפנקייק שאותו הכנתם.

אז מה היה לנו?

משלוחים מהירים

לנקודת איסוף או עם שליח עד הבית

שירות לפני הכל
אחריות יצרן מקורית
100% מאובטח

רכישה מאובטחת בכרטיס אשראי