להוציא את המיטב מהמיקרוגל שלכם

המיקרוגל נמכר לראשונה בשנת 1947, והוא נהפך לכלי מטבח פופלרי רק לקראת סוף שנות ה 60. יחד עם המקרר, תנור, בלנדר ומכונת הקפה, המיקרוגל נחשב כיום למכשיר חיוני במטבח. אבל בעוד שכולנו משתמשים בו כדי לחמם את הקפה, הפופקרון ו/או שאריות האוכל מאתמול, לא רבים באמת מבינים את המיקרוגל וממעיטים מערכו.

המיקרוגל לא מבשל את האוכל מבפנים החוצה כפי שרבים חושבים ואין בו שום קרינה “גרעינית” למרות שבאנגלית נוהגים לתאר חימום במיקרוגל כ – “Nuking”. רבים יופתעו לדעת שבעזרת המיקרוגל אפשר להכין ירקות, מרקים וחטיפים מטוגנים בצורה טובה ובריאה יותר מטכניקות בישול אחרות.

איך המיקרוגל עובד

בעיקרו של דבר, מיקרוגל מבשל אוכל על ידי הפקת גלים אלקטרומגנטיים המאלצים את מולקולות המים המקוטבות שבתוך האוכל לרטוט. תנועה זו בקנה מידה אטומי מתבטאת בעלייה בטמפרטורה. ככל שיש יותר מים במזון כך האפקטיביות של המיקרוגל עולה.

מבחינה הנדסית, המיקרוגל הוא מכשיר פשוט למדי, אבל בעל חלק מורכב ומרתק: המגטרון. צפו בסרטון הבא ותבינו איך המגטרון עובד:

הדיאגרמה הבאה תמחיש לכם את הדרך שעושה הזרם מהשקע בקיר ועד לאוכל שאתם מכניסים למיקרוגל:

microwave-diagram

כפתור ה – Defrost

אם אי פעם ניסית להשתמש בכפתור ה – Defrost במיקרוגל רוב הסיכויים שמה שקיבלת הוא אוכל שהוא חצי מבושל וחצי מופשר, והנה הסיבה לכך: בגלל שלמים קפואים יש מבנה אטומי שונה מנוזל קרח הוא בעצם בלתי נראה לגלי המיקרוגל. ברגע שחלק מהמזון נמס הוא יתחיל להתחמם בעוד האזורים האחרים מסביב שעדיין קפואים יישארו קרים. בכדי להימנע מהבעיה הזאת, פונקציית ה – Defrost במיקרוגל מפעילה את המגנטרון לסירוגין על מנת לאפשר לחלקים הקפואים להפשיר ולסגור את “הפערים” מהחלקים שכבר הופשרו והחלו להתחמם.

האם המיקרוגל בטוח והאם הוא בריא?

בקצרה, כן וכן. בניגוד למיתוס הפופלרי, קרינת מיקרוגל אינה קשורה בשום צורה לקרינה גרעינית. מיקורגל משתמש בקרינה אלקטרו-מגנטית בתדרים שבין 300 Mhz ל – 300 Ghz, אותה קרינה אלקטרו-מגנטית של גלי אור וגלי רדיו. המיקורגל לא הופך את האוכל לרדיואקטיבי בשום צורה ואין לו שום קשר לרדיואקטיביות או כורים גרעיניים :)

עוד מיתוס פופלרי אומר שמיקרוגל משמיד את כל החומרים המזינים במזון ולא הוא לא בריא. למעשה, ההיפך הוא הנכון. המיקרוגל לעיתים קרובות משמר יותר חומרים מזינים מאשר שיטות בישול אחרות. ככל שאתה מבשל ומחמם אוכל יותר זמן כך אתה מאבד יותר חומרים מזינים ובהרתחה ובישול תחת לחץ מאבדים אף יותר חומרים מזינים. המיקרוגל עובד בכך שהוא מרטיט את מולקולות המים באוכל ובכך גורם לאוכל מסביב להתחמם במהירות רבה ובכך מונע את “נזק” שיכול להיגרם על ידי חימום ארוך יותר וטמפרטורות גבוהות יותר.

תורגם ממאמר המקור באתר Chefsetps.

1 תגובה
  1. עליזה
    עליזה אומר:

    לא הבנתי איך נמנעים מה deforst שלא יבשל חלקית את המזון הקפוא, מה צריך לעשות?

תגובות סגורות