פתיתים הם המצאה ישראלית כחול לבן, ומוכרים גם בשמות “קוסקוס ישראלי ו”אורז בן גוריון” ומהווים תוספת פחממתית אהובה במיוחד בישראל. מדובר במאכל די פשוט להכנה, אך פעמים רבות הם עלולים לצאת דביקים ועיסתיים או חסרים בטעם. כיצד הגיעו הפתיתים לחיינו, ומהי הדרך המומלצת להכנת פתיתים? המדריך המלא לישראלי הרעב.
המאכל שליווה אותנו מתקופת הצנע עד ימינו
לפעמים המציאות מאלצת אותנו לעשות דברים מסוימים שלא היינו חושבים עליהם אחרת, וזה בדיוק המקרה עם פתיתים. בתקופת הצנע במדינת ישראל בשנות החמישים היה מחסור באורז, והמשק הכמעט קומוניסטי בישראל לא העלה על דעתו לייבא אורז מחו”ל – במקום זה הפוליטיקאים ניסו לחשוב על תחליף יצירתי לאורז, ולמרבה ההפתעה הם מצאו.
ראש הממשלה דאז, דוד בן גוריון פנה לחברת אוסם וביקש ממנה לייצר תחליף אורז מבוסס חיטה, שלא הייתה במחסור בישראל. כך נוצרו הפתיתים שהיוו תחליף לאורז, כדי לתת מענה לעולים מארצות המזרח, שביססו את תזונתם במידה רבה על אורז וקוסקוס. הפתיתים פותחו למוצר תעשייתי הנמכרים באריזות מוכנות לבישול, ולכן זכו לכינויים “אורז בן גוריון” ו”קוסקוס ישראלי”. פתיתים מיוצרים במגוון צורות: בתחילה אורז, ולאחר מכן כדורים קטנטנים וצורות נוספות.
פתיתים בעולם
בישראל אמנם פתיתים נחשבים למאכל עממי וכתוספת פחממה פשוטה לארוחה חמה, אך בעולם הם עשו את דרכם למעלה ומשולבים לעיתים בארוחות גורמה. כך למשל במסעדות שונות בארצות הברית מוגשים פתיתים כקוסקוס ישראלי ונחשבים למזון בריא, ומשולבים בתפריטים מיוחדים במסעדות יוקרה.
מתכון לפתיתים
אז הגענו לסיבה לשמה התכנסנו: להכין פתיתים. זהו מתכון קל להכנה, שדורש זמן הכנה של כ-10 וזמן בישול של כ-13 דקות.
מצרכים:
- 2 כוסות פתיתים (בכל סוג וצורה שאתם אוהבים)
- 2.5 כוסות מים רותחים
- חצי אבקת מרק
- חצי כפית מלח
- פלפל שחור, בכמות לפי הטעם וההעדפה
אופן ההכנה
- חממו 2 כפות שמן בסיר וטגנו את הפתיתים על אש בינונית במשך כ-2-3 דקות על להזהבה של הפתיתים.
- תבלו את הפתיתים באבקת מרק, מלח ופלפל שחור לפי הטעם.
- הוסיפו מים רותחים, כסו את הסיר ובשלו על אש נמוכה במשך כ-10 דקות.
- כבו את האש והשאירו את הסיר מכוסה במשך כ-5 דקות.
- הרימו את המכסה וערבבו קלות באמצעות כף עץ או מזלג.
- בתיאבון!
מתכון לקציצות פתיתים
נשארו לכם פתיתים ואתם רוצים להכין ארוחה טעימה ומקורית שהילדים יאהבו? הבאנו לכם מתכון בדיוק למטרה הזו.
מצרכים
- 2 כוסות פתיתים מוכנים (לאחר הבישול)
- כף אחת של רסק עגבניות
- 2 ביצים
- 4 כפות פירורי לחם
- מלח ופלפל לפי הטעם
אופן ההכנה
- ערבבו היטב את כל החומרים בקערה.
- צרו מהחומרים בקערה קציצות בצורה ובגודל בינוניים וטגנו במחבת במשך כדקה וחצי עד השחמה מועטה של הקציצות.
- הגישו חם. בתיאבון!
מתכון לפתיתים עם חזה עוף וגזר
מצרכים
- 2 כוסות פתיתים
- 2 חתיכות חזה עוף פרוסות וחתוכות לקוביות קטנות
- 2 גזרים בינוניים מגורדים
- בצל אחד בינוני קצוץ
- שן שום אחד קצוצה
- 2.5 כוסות מים רותחים
- חצי כפית כורכום
- כפית גדושה של אבקת מרק
- רבע כפית מלח
- קמצוץ פלפל שחור
אופן ההכנה
- טגנו את הבצל בסיר עם מעט שמן עד הצהבה קלה. הוסיפו את השום והמשיכו לערבב.
- הוסיפו את קוביות חזה העוף ובשלו כחצי דקה מכל צד, עד שהעוף הופך ללבן מבחוץ.
- הוסיפו את הגזר המגורד וערבבו. בשלו כ2-3 דקות עם מכסה.
- הוסיפו את הפתיתים, תבלו בכורכם, אבקת המרק, מלח ופלפל שחור וערבבו במשך כדקה.
- מזגו מים חמים, ערבבו וכסו את הסיר. בשלו על להבה בינונית נמוכה כעשר דקות.
- כבו את האש והשאירו את הסיר מכוסה כ-5 דקות.
- הגישו. בתיאבון!