לא תאמינו איזה הבדל יעשה משטח החיתוך הנכון. כזה שיהיה עמיד לשימוש אינטנסיבי של להבי סכינים, לא ייהרס מנוזלים, ויישמר למשך שנים ארוכות לשמש אתכם נאמנה. מה הופך משטח חיתוך לאיכותי במיוחד? מה מבדיל את משטח החיתוך מאוקלון ממשטחי חיתוך אחרים ולמה תמצאו אותם בכל מטבח מקצועי?
קודם כל, מה זה אוקולון בכלל?
אוקלון הינו חומר פלסטי, דחוס וקשיח שעשוי מפוליפרופילן (PP) ופוליאתילן (PE) שהם חומרים נפוצים ללוחות חיתוך ובאופן כללי למוצרים שבאים במגע עם מזון.
משטח אוקולון מייצר התנגדות אופטימלית בין הסכין למשטח עצמו והוא עמיד בפני אלמנטים רבים במטבח ואופטימלי לשימוש אינטנסיבי ויומיומי – למשל במסעדות ומטבחים מקצועיים, או במטבח הביתי שלכם, לארוחות בוקר, צהריים וערב במינימום מאמץ.
היתרונות של משטח חיתוך אוקולון
עמידות
פוליפרופילן (PP) ופוליאתילן (PE) ידועים כחומרים מאד עמידים שיכולים לעמוד בשימוש קבוע ללא שחיקה מהירה. הם עמידים בפני סדקים, קילופים ועיוותים ולכן מהווים בסיס מעולה למשטחי חיתוך.
קל לניקוי
החומרים האלה אינם סופגים ואפשר לשטוף אותם בקלות במדיח הכלים, דבר שהופך אותם לקלים מאד לניקוי וחיטוי ואנחנו לא צריכים להסביר לכם כמה זה חשוב בסביבת המטבח ובכל הנוגע למגע עם מזון.
שומר על הסכין שלכם
לעומת חומרים קשים יותר כמו זכוכית או סוגים מסוימים של עץ, משטחי חיתוך אוקולון שעושיים מפוליפרופילן (PP) ופוליאתילן (PE) הם עדינים מאד כלפי סכינים ולכן ישמרו על חדות הסכינים שלכם לאורך זמן מבלי לפגוע בחדות הלהב שלהם.
עמידות בפני בקטריות
משטח חיתוך מאוקולון עמיד גם בפני בקטריות הודות לעובדה שהחומרים ממנו הוא עשוי אינם סופגים ולכן לבקטריות יהיה קשה עד בלתי אפשרי להתפתח על גבי המשטח.
נותן תמורה מעולה למחיר
הדבר הראשון שהרוב חושבים (ובצדק) שבזכות כל כך הרבה יתרונות, המחיר של משטחי חיתוך אוקולון יהיה משמעותית גבוה יותר ממשטחי חיתוך מחומרים אחרים אבל תופתעו לגלות שדווקא ההיפך הוא הנכון והמחיר של משטחי אקולון הוא זול יותר ביחס לחומרים אחרים וזה מתווסף לרשימת היתרונות של המשטחים הללו.
שמירה על היגיינה
אחד הדברים הבולטים במשטחי חיתוך אוקולון הוא כמות הצבעים שהם מגיעים בהם והסיבה לכך היא שהפרדת הצבעים מאפשרת להפריד מזונות שונים ולעבוד עם משטחים ייעודים לבשר, לדגים, לירקות וכו’ ובכך לשמור על רמת היגיינה גבוהה.
יש גם חסרונות למשטחי חיתוך אוקלון
אמנם יש למשטחי אוקולון יתרונות רבים אבל יש גם כמה חסרונות:
סימני חיתוך
עם הזמן, יכולים להיווצר חתכים עמוקים מהסכינים ולמרות שכפי שציינו קודם לכן, משטחי אוקולון לא סופגים ולרוב עמידים בפני בקטריות אך ייתכן והניקוי יהיה קשה יותר בתוך החתכים הללו שנוצרים מהשימוש הרב בסכינים ובמידה ויישארו חתיכות מזון זה יכול להוביל גם להתפתחות של בקטריות בתוך החתכים עצמם.
עיוות / WARPING
במידה והם נחשפים לטמפרטורות גבוהות (כמו במדיח כלים לדוגמה), משטחי חיתוך אוקולון יכולים לפתח עיוותים קלים ולייצר “בטן” אבל קחו בחשבון שאין לזה השפעה על השימושיות של המשטח ולרוב בכדי למנוע את זה מומלץ להפוך את המשטח בין שימוש לשימוש וגם לאכסן אותם במצב אופקי ולא במצב אנכי (על הצד).
כתמים
מזונות מסוימים יכולים להשאיר כתמים על משטחי אוקולון שקשה יהיה להסיר, כמו כורכום או סלק. אמנם זה לא משפיע על תפקוד הלוח, אך זה יכול להשפיע על המראה שלו.
שחיקה
משטחי אוקולון יכולים לסבול משחיקה לאורך זמן וייתכן שיהיה צורך להחליף אותם באופן תדיר יותר מאשר משטחי חיתוך מעץ או במבוק, שניתן לשפצם אבל כאן נכנס היתרון של העלות הנמוכה שלהם שמאפשר להחליף אותם באופן תדיר יותר מבלי שזה יהיה כואב מדי בכיס.
לא “סקסיים” מספיק
אין מה לעשות, משטחי אוקולון לא נראים טוב כמו משטחי במבוק או בוצ’רים מעץ אז קחו בחשבון שרק בשביל שלב התצוגה וההגשה של הבשר כדאי שיהיה לכם גם בוצ’ר מרשים 😉
אז מדוע מסעדות ומטבחים מקצועיים בוחרים להשתמש באוקלון?
אם אתם לא יודעים את התשובה לשאלה הזאת, כנראה שלא באמת קראתם את היתרונות שציינו למעלה.
אין מטבח מקצועי אחד שתיכנסו אליו ולא תמצאו בו את משטחי חיתוך מאוקולון. המשטחים הללו הם פריט חובה בכל מטבח מקצועי ולרוב תמצאו הרבה יותר מאחד מהם וגם במספר גדול של צבעים הודות ליתרון של שיוך צבע המשטח לסוגי מזון שונים ושמירה על היגיינה.
משטחי חיתוך אוקלון הם הבחירה המקצועית ביותר שניתן לעשות בתחום משטחי החיתוך. הם הופכים את כל התהליך לפשוט יותר – ממלאכת החיתוך עצמה, לניקוין ולחיטוי, ובנוסף לכך שומרים על להבי הסכינים היקרות של הטבחים, מה שהופך אותם לבחירה האולטימטיבית של כל מסעדה באשר היא.
עכשיו כל מה שנאשר לכם לעשות זה רק לבחור את הצבע והמידה שתתאים למטבח שלכם 😉