מארגנטינה באהבה: רוטב צ’ימיצ’ורי

הרוטב הירוק מוכר בעיקר כמלווה טעים לסטייקים, אבל האמת היא שלצ’ימיצ’ורי יש מקום של כבוד לצד עוד מגוון ענק של מזונות – מעוף, נקניקיות / המבורגר, טוסטים, פיצות, פסטות, ירקות בגריל ועוד ועוד – על טעם וריח אין מה להתווכח.

בזכות ההרכב החזק שלו הצ’ימיצ’ורי מעצים את הטעמים של כל מזון שאותו הוא פוגש. 

ההיסטוריה של צ’ימיצ’ורי 

יש לא מעט אגדות לגבי מקורו של הצ’ימיצ’ורי (או צ’ימי, בקיצור) – אחד הבולטים שביניהם מציע שהרוטב הירוק הומצא על ידי בחור בשם ג’יימס (ג’ימי) מק-קורי McCurry (צ’ימיצ’ורי, McCurry… מצלצל דומה, לא?) 

ויסלחו לנו הארגנטינאים, כן? אבל כנראה שהרוטב המסורתי שלהם הוא בעל שורשים איריים מובהקים… מק-קורי ההרפתקן הפליג אלפי קילומטרים במטרה לסייע למקומיים במאבקם להשגת מדינה עצמאית ולהשתחרר מהשלטון הספרדי. 

ערב אחד, כך על פי המקורות השונים, מק-קורי חש צורך עז לטעום רוטב Worcestershire – שהיה פופולרי באנגליה ואירלנד והוכן משילוב של חומץ, מולסה, שום, אנשובי ועוד כמה מרכיבים.

משהבין שאין בידו מה שנדרש כדי להכין את רוטב ה-Worcestershire, אסף מק-קורי כמה מרכיבים מקומיים ויצר את רוטב הצ’ימיצ’ורי הראשון בעולם – והשאר? היסטוריה. 

סיפור אחר מדבר על כך שהיו אלו מהגרים באסקים (מחבל הבאסקים בספרד) שהביאו איתם לארגנטינה את רוטב ה-tximitxurri שדומה מאד בהרכבו לרוטב הדרום אמריקני. 

ויש גם הטוענים שמקורו של הצ’ימיצ’ורי בכלל עתיק הרבה יותר – לפי ההיסטוריון הארגנטיני Daniel Balmaceda, המילה צ’ימיצ’ורי מגיעה אלינו משפת ה’קצ’ואה‘ – שפה דרום אמריקנית עתיקה שהייתה נפוצה בקרב הילידים שחיו בהרי האנדים בארגנטינה. על פי ההיסטוריון, המילה צ’ימיצ’ורי בשפת הקצ’ואה היא מילה גנרית ששימשה את הילידים לתאר רטבים חזקים ולאו דווקא שם של רוטב אחד ספציפי. 

רגע, אבל מה זה בכלל צ’ימיצ’ורי ומה הוא מכיל? 

צ’ימיצ’ורי הוא רוטב חומצי ולא מבושל. הצ’ימיצ’ורי בגרסתו הירוקה הקלאסית הוא המוכר ביותר – זו מכילה שמן זית, חומץ יין אדום, פטרוזיליה קצוצה, אורגנו, שום ותבלינים.

בגרסה האדומה, המיועדת לאוהבי החריף, מוספים גם פפריקה מעושנת ופתיתי צ’ילי יבשים.

בזכות קלות ההכנה, הרבה בשלנים / חובבי אוכל מכינים אותו בבית, כשכל אחד מוסיף את הנגיעה המיוחדת שלו – שום, כוסברה, פלפל שחור ואפילו כמון. 

והנה מתכון של GUGA מהערוץ SOUSVIDE EVERYTHING לרוטב צ’ימיצ’ורי:

איך הצ’ימיצ’ורי תורם למזון שלנו? 

הצ’ימיצ’ורי מוסיף לבשר שלנו טעם, אבל לא רק – החומציות שיוצרים מרכיבי הרוטב מאפשרת לטעמים לחדור אל תוך המזון שלנו ומשפרת את העסיסיות בצורה ניכרת. 

מה הטעם של צ’ימיצ’ורי? 

הצ’ימיצ’ורי משדרג את המנה שאליה הוא מתווסף על ידי העצמת הטעמים הטבעיים שלה. טעמי החומץ והשמן, השום הכתוש הריחני, עשבי התיבול הטריים והרעננים והתבלינים חוברים יחד – ויוצרים חגיגה של טעמים בפה.

הרוטב הירוק-חמצמץ הוא תוספת מבורכת למגוון ענק של מזונות – רק אל תבלבלו אותו עם אחיו, הפסטו האיטלקי

לאילו מנות אפשר להוסיף צ’ימיצ’ורי? 

כבר פחדנו שלא תשאלו. רובנו נפגשנו לראשונה כאמור עם הצ’ימיצ’ורי כשהזמנו סטייק במסעדה, אבל האמת היא שהוא בא בטוב בעוד הרבה מקומות – כתוספת בצד או ממש כרוטב – כמו למשל במתכון הזה לעוף בתנור ברוטב צ’ימיצ’ורי. 

מלבד בשר ועוף, את הצ’ימיצ’ורי אפשר להוסיף גם לדגים, פסטות, לירקות בגריל או בתנור, לסלטים, לגבינות ואפילו להכין ממנו לחם – כמו במתכון הזה שמצאנו ללחם צ’ימיצ’ורי ארגנטינאי

לא רק טעים…

הצ’ימיצ’ורי לא רק ישדרג כל מנה – אלא גם את הבריאות! שום, שמן זית ועשבי תיבול טריים – כולם עושים טוב לגוף האדם.

הצ’ימיצ’ורי טבעוני לחלוטין – לא מכיל חלב או גלוטן ולכן מתאים גם למי שמקפיד או מנוע מבחינת בריאותית.  

איך מומלץ לאחסן צ’ימיצ’ורי? 

cook2eatwell.com

את הצ’ימיצ’ורי מומלץ לצרוך בצמוד לזמן ההכנה, ככל שהמרכיבים טריים יותר. ההכנה שלו כל כך מהירה וקלה, שאין באמת סיבה לאחסן אותו במקרר לכמה חודשים. 

אם בכל אופן הכנתם ונשארה לכם כמות, מומלץ לאחסן את הרוטב בכלי אטום, כמו למשל צנצנת מייסון

טיפ של מקצוענים # 1 – הקפאה של קוביות צ’ימיצ’ורי במגש הקרח של הפריזר, והפשרה לפי הצורך.

טיפ של מקצוענים # 2 – אם התערובת סמיכה מידי, הוסיפו כפית קטנה של מים בכל פעם עד לקבלת המרקם הרצוי. 

איך מכינים צ’ימיצ’ורי?

רכיבים

  • 6 שיני שום קלופות 
  • כוס עלי כוסברה
  • כוס עלי פטרוזיליה 
  • כפית מלח כס 
  • כפית פתיתי פלפל אדום יבש (אופציונאלי) 
  • ¼ כוס חומץ יין אדום 
  • ½ כוס שמן זית 

הוראות הכנה

  1. מכניסים את השום למעבד מזון קטן וקוצצים לחתיכות קטנות. מוסיפים את עשבי התיבול, המלח ופתיתי הפלפל ויוצרים תערובת. 
  2. תוך כדי הפעולה של מעבד המזון – מוסיפים את החומץ עד לקבלת תערובת – אח”כ מוסיפים את שמן הזית באופן דומה עד לקבלת תערובת אחידה. 

למתכון המקורי.

מעבירים לכלי אחסון (ניתן לקרר או לאכול מיד).

בתיאבון!

אז מה היה לנו?

משלוחים מהירים

לנקודת חלוקה או עם שליח עד הבית

שירות לפני הכל
אחריות יצרן מקורית
100% מאובטח

רכישה מאובטחת בכרטיס אשראי

משלוח לנקודת חלוקה (חינם בהזמנה מעל ₪300)

משלוח לנקודת חלוקה מתבצע עם חברת המשלוחים זיגזג בשיתוף עם חברת buzzer.

ההזמנה תישלח לנקודת החלוקה הקרובה ביותר לכתובת שתזינו במהלך התשלום על ההזמנה ותהיה לכם אפשרות לבחור את נקודת החלוקה לאחר ההזמנה. יישלח עליכם סמס ובו תוכלו לראות את הנקודה שאליה תגיע ההזמנה כולל אפשרות לבחירת נקודת חלוקה אחרת.

וודאו שהמספר הנייד שאתם מזינים בעמוד התשלום נכון כי את האפשרות לעדכון נקודת החלוקה וההודעה על הגעת החבילה לנקודת החלוקה תקבלו בהודעת סמס.

איסוף עצמי

איסוף עצמי מתאפשר ממחסני חברת איהאוס, בכתובת תל גיבורים 5 (בית טפר), קומה 3, חדר 321, תל אביב.

ניתן להגיע לאסוף בימים ראשון עד חמישי בין השעות 9:00 עד 17:00.

ניתן להגיע עם הרכב עד לקומה 3, החניה היא חינם לשעה הראשונה ואין בעיה של חניה לצורך איסוף הזמנה.

רק לאחר שקיבלתם אישור (שיישלח במייל ובהודעת וואטסאפ) אתם יכולים להגיע בימים ובשעות שרשמנו למעלה, לציין את שמכם ואת מספר ההזמנה שלכם. 

אין צורך להודיע או לתאם הגעה לאחר שקיבלתם אישור שההזמנה מוכנה.

משלוח מהיר

רק הזמנות שבוצעו עד השעה 10:00 יסופקו לבית הלקוח באותו יום (למעט ערים שמודגשות)

הזמנות שבוצעו לאחר השעה 10:00 בימים ראשון עד רביעי יסופקו יום למחרת.

הזמנות שבוצעו לאחר השעה 10:00 ביום חמישי יסופקו ביום ראשון.

האספקה לרוב תהיה בשעות אחר הצהריים ועד שעות הערב המאוחרות!

רשימת הערים שניתן לשלוח אליהן

אבן יהודה
אביחיל
אודים
אור יהודה
אור עקיבא
אזור
אחיסמך
אירוס
אלישמע
אמונים
ארסוף
אשדוד
אשקלון
באר גנים
באר יעקב
בארות יצחק
בית אלעזרי
בית דגן
בית עריף
בית חנן
בית חנניה
בית נחמיה
בית יהושע
בית יצחק
בית יצחק שער חפר
בית עובד
בית עזרא
בני דרור
בני עטרות
בנימינה (ללא גבעת עדה)
בן זכאי
בני ברק
בני עייש
בצרה
בת ים
גאולים
גאליה
גבעת ברנר
גבעת השלושה

גבעת חן
גבעת שמואל
גבעתיים
גדרה
גיבתון
גינתון
גליל ים
גלילות
גן יבנה
גן חיים
גני עם
גני יוחנן
גני תקווה
גנות בדר
גנות
געש
ג’סר א זרקא
גן שמואל
גת רימון
הוד השרון
הרצליה
זיתן
זכרון יעקב
חבצלת השרון
חדרה
חולון
חיפה (מהיום למחר)
חמד
חצור
חרות
יבנה
יגור (מהיום למחר)
יהוד
ינוב
ירקונה
ישרש
יקום
כפר ביל”ו
כפר הנגיד
כפר חב”ד

כפר יונה
כפר טרומן
כפר מל״ל
כפר מעש
כפר נטר
כפר שמריהו
כפר סבא
כפר סירקין
לוד
מגשימים
מודיעין
מודיעין עילית
מכבים רעות
מזור
מזכרת בתיה
מעגן מיכאל
מקווה ישראל
משמר השבעה
נווה ירק
נווה ימין
נופך
נחלים
נטעים
ניצן
ניצן ב
ניצנים
ניר צבי
נס ציונה
נורדיה
נשר (מהיום למחר)
נתניה
סביון
עדנים
עינת
עין ורד
עין שריד
עיינות
פרדס חנה – כרכור
פרדסיה
פתח תקווה

צופית
צורן
צור משה
קדימה
קדרון
קיסריה
קרית אתא (מהיום למחר)
קרית אונו
קרית ביאליק (מהיום למחר)
קרית ים (מהיום למחר)

קרית מוצקין (מהיום למחר)
קרית עקרון
ראש העין
ראשון לציון
רחובות
רינתיה
רמלה
רמת גן
רמת אפעל
רמות השבים
רמת השרון
רעננה
רשפון
שדות ים
שדה ורבורג
שדה עוזיהו
שוהם
שפיים
שתולים
תל אביב
תל יצחק
תל מונד