הרוטב הירוק מוכר בעיקר כמלווה טעים לסטייקים, אבל האמת היא שלצ’ימיצ’ורי יש מקום של כבוד לצד עוד מגוון ענק של מזונות – מעוף, נקניקיות / המבורגר, טוסטים, פיצות, פסטות, ירקות בגריל ועוד ועוד – על טעם וריח אין מה להתווכח.
בזכות ההרכב החזק שלו הצ’ימיצ’ורי מעצים את הטעמים של כל מזון שאותו הוא פוגש.
ההיסטוריה של צ’ימיצ’ורי
יש לא מעט אגדות לגבי מקורו של הצ’ימיצ’ורי (או צ’ימי, בקיצור) – אחד הבולטים שביניהם מציע שהרוטב הירוק הומצא על ידי בחור בשם ג’יימס (ג’ימי) מק-קורי McCurry (צ’ימיצ’ורי, McCurry… מצלצל דומה, לא?)
ויסלחו לנו הארגנטינאים, כן? אבל כנראה שהרוטב המסורתי שלהם הוא בעל שורשים איריים מובהקים… מק-קורי ההרפתקן הפליג אלפי קילומטרים במטרה לסייע למקומיים במאבקם להשגת מדינה עצמאית ולהשתחרר מהשלטון הספרדי.
ערב אחד, כך על פי המקורות השונים, מק-קורי חש צורך עז לטעום רוטב Worcestershire – שהיה פופולרי באנגליה ואירלנד והוכן משילוב של חומץ, מולסה, שום, אנשובי ועוד כמה מרכיבים.
משהבין שאין בידו מה שנדרש כדי להכין את רוטב ה-Worcestershire, אסף מק-קורי כמה מרכיבים מקומיים ויצר את רוטב הצ’ימיצ’ורי הראשון בעולם – והשאר? היסטוריה.
סיפור אחר מדבר על כך שהיו אלו מהגרים באסקים (מחבל הבאסקים בספרד) שהביאו איתם לארגנטינה את רוטב ה-tximitxurri שדומה מאד בהרכבו לרוטב הדרום אמריקני.
ויש גם הטוענים שמקורו של הצ’ימיצ’ורי בכלל עתיק הרבה יותר – לפי ההיסטוריון הארגנטיני Daniel Balmaceda, המילה צ’ימיצ’ורי מגיעה אלינו משפת ה’קצ’ואה‘ – שפה דרום אמריקנית עתיקה שהייתה נפוצה בקרב הילידים שחיו בהרי האנדים בארגנטינה. על פי ההיסטוריון, המילה צ’ימיצ’ורי בשפת הקצ’ואה היא מילה גנרית ששימשה את הילידים לתאר רטבים חזקים ולאו דווקא שם של רוטב אחד ספציפי.
רגע, אבל מה זה בכלל צ’ימיצ’ורי ומה הוא מכיל?
צ’ימיצ’ורי הוא רוטב חומצי ולא מבושל. הצ’ימיצ’ורי בגרסתו הירוקה הקלאסית הוא המוכר ביותר – זו מכילה שמן זית, חומץ יין אדום, פטרוזיליה קצוצה, אורגנו, שום ותבלינים.
בגרסה האדומה, המיועדת לאוהבי החריף, מוספים גם פפריקה מעושנת ופתיתי צ’ילי יבשים.
בזכות קלות ההכנה, הרבה בשלנים / חובבי אוכל מכינים אותו בבית, כשכל אחד מוסיף את הנגיעה המיוחדת שלו – שום, כוסברה, פלפל שחור ואפילו כמון.
והנה מתכון של GUGA מהערוץ SOUSVIDE EVERYTHING לרוטב צ’ימיצ’ורי:
איך הצ’ימיצ’ורי תורם למזון שלנו?
הצ’ימיצ’ורי מוסיף לבשר שלנו טעם, אבל לא רק – החומציות שיוצרים מרכיבי הרוטב מאפשרת לטעמים לחדור אל תוך המזון שלנו ומשפרת את העסיסיות בצורה ניכרת.
מה הטעם של צ’ימיצ’ורי?
הצ’ימיצ’ורי משדרג את המנה שאליה הוא מתווסף על ידי העצמת הטעמים הטבעיים שלה. טעמי החומץ והשמן, השום הכתוש הריחני, עשבי התיבול הטריים והרעננים והתבלינים חוברים יחד – ויוצרים חגיגה של טעמים בפה.
הרוטב הירוק-חמצמץ הוא תוספת מבורכת למגוון ענק של מזונות – רק אל תבלבלו אותו עם אחיו, הפסטו האיטלקי.
לאילו מנות אפשר להוסיף צ’ימיצ’ורי?
כבר פחדנו שלא תשאלו. רובנו נפגשנו לראשונה כאמור עם הצ’ימיצ’ורי כשהזמנו סטייק במסעדה, אבל האמת היא שהוא בא בטוב בעוד הרבה מקומות – כתוספת בצד או ממש כרוטב – כמו למשל במתכון הזה לעוף בתנור ברוטב צ’ימיצ’ורי.
מלבד בשר ועוף, את הצ’ימיצ’ורי אפשר להוסיף גם לדגים, פסטות, לירקות בגריל או בתנור, לסלטים, לגבינות ואפילו להכין ממנו לחם – כמו במתכון הזה שמצאנו ללחם צ’ימיצ’ורי ארגנטינאי.
לא רק טעים…
הצ’ימיצ’ורי לא רק ישדרג כל מנה – אלא גם את הבריאות! שום, שמן זית ועשבי תיבול טריים – כולם עושים טוב לגוף האדם.
הצ’ימיצ’ורי טבעוני לחלוטין – לא מכיל חלב או גלוטן ולכן מתאים גם למי שמקפיד או מנוע מבחינת בריאותית.
איך מומלץ לאחסן צ’ימיצ’ורי?
את הצ’ימיצ’ורי מומלץ לצרוך בצמוד לזמן ההכנה, ככל שהמרכיבים טריים יותר. ההכנה שלו כל כך מהירה וקלה, שאין באמת סיבה לאחסן אותו במקרר לכמה חודשים.
אם בכל אופן הכנתם ונשארה לכם כמות, מומלץ לאחסן את הרוטב בכלי אטום, כמו למשל צנצנת מייסון.
טיפ של מקצוענים # 1 – הקפאה של קוביות צ’ימיצ’ורי במגש הקרח של הפריזר, והפשרה לפי הצורך.
טיפ של מקצוענים # 2 – אם התערובת סמיכה מידי, הוסיפו כפית קטנה של מים בכל פעם עד לקבלת המרקם הרצוי.
איך מכינים צ’ימיצ’ורי?
רכיבים
- 6 שיני שום קלופות
- כוס עלי כוסברה
- כוס עלי פטרוזיליה
- כפית מלח כס
- כפית פתיתי פלפל אדום יבש (אופציונאלי)
- ¼ כוס חומץ יין אדום
- ½ כוס שמן זית
הוראות הכנה
- מכניסים את השום למעבד מזון קטן וקוצצים לחתיכות קטנות. מוסיפים את עשבי התיבול, המלח ופתיתי הפלפל ויוצרים תערובת.
- תוך כדי הפעולה של מעבד המזון – מוסיפים את החומץ עד לקבלת תערובת – אח”כ מוסיפים את שמן הזית באופן דומה עד לקבלת תערובת אחידה.
מעבירים לכלי אחסון (ניתן לקרר או לאכול מיד).
בתיאבון!