הפלאנק מגיע אלינו מהחלק התחתון של הפרה – בין הרגליים האחוריות לקיבה. נתח הפלאנק ממנו חותכים את סטייק הפלאנק ממוקם במקום שעובד קשה – הוא עוזר לפרה להסתובב, לשבת ולקום – כך שהוא נחשב לנתח קשה ברמה בינונית ורזה יחסית – בפלאנק לא תמצאו רמת שיוש גבוהה, אבל בזכות המיקום שלו, הוא מלא בטעמי בשר עמוקים ומשובחים.
יש כאלו שמכנים אותו “חזה העוף או ההודו של הבקר” – הפלאנק לא מכיל עצמות או שומן, ואפשר להכין איתו מגוון של מנות מבוססות סטייק – כמו פהיטה מקסיקנית למשל. לא מעט מבלבלים את הפלאנק סטייק עם הסקירט סטייק (Skirt Steak), אך ניתן להבדיל בין השניים בעיקר בזכות רמת השיוש הגבוהה יחסית של האחרון.
עוד יתרון של הפלאנק סטייק הוא במחיר האטרקטיבי שהוא מציע – שנמוך ביחס לסטייקים פופולריים אחרים כמו סינטה או אנטריקוט.
ברחבי העולם זכה הפלאנק סטייק לשמות נוספים – אם נתקלתם פעם ב- jiffy, ב- bavette (בצרפתית) או ב – London broil – דעו לכם שמדובר באותו הדבר.
איך בוחרים פלאנק סטייק איכותי?
צבעו של הפלאנק אדום-כהה, בלי חורים, נקודות או כתמים חומים – מה שיכול להעיד על חשיפה ממושכת מידי של הבשר לאוויר. בחלקו החיצוני של הפלאנק לא אמורות להיות שאריות של שומן – ואם כן, כנראה שהחיתוך נעשה בצורה לא הכי מקצועית.
בכל מקרה, כמו בכל נתח בשר, כדאי לקנות מקצבייה שאתם מכירים וסומכים על הקצב. בזכות הטעם, המרקם, הוורסטיליות וקלות ההכנה, קנה לעצמו הפלאנק סטייק מקום של כבוד במטבחם של השפים המובילים בעולם.
איך מכינים פלאנק סטייק
יש שתי דרכים, מנוגדות לחלוטין אחת לשנייה, להכנה של פלאנק סטייק – האחת צריבה מהירה של נתחים דקים והשנייה, בישול איטי בחום נמוך כשהנתח עטוף בראב טעים. שיטות שונות אבל עם מטרה אחת זהה – “לשבור” את רקמות החיבור כדי להפיק נתחים רכים וטעימים.
את הפלאנק סטייק יש לחתוך נגד כיוון הסיבים – ב-45 מעלות, ולא ישר כמו שחותכים לחם או עוגה. אפשר להכין במגוון שיטות – מחבת ברזל יצוק, מחבת פסים, גריל ואפילו עישון או סו-ויד – אם מדובר בנתחים שלמים.
בגלל שהוא לא מכיל הרבה שומן, הפלאנק סטייק לא דורש כמעט “טיפול” – חיתוך לנתחים, תיבול במלח ופלפל גס ולגריל. יש כאלו הנוהגים להשרות את הפלאנק בבריין או בראב (למשך 12-24 שעות) מה שמחליש את רקמות החיבור של הבשר ומספק לנו נתח רך במיוחד.
איך כדאי לאכול פלאנק סטייק
את הפלאנק סטייק מומלץ לאכול במידת עשייה מדיום/מדיום-רייר (יותר מזה הוא כבר נהיה מסטיק) כאמור בחיתוך דק, מה שאומר שאפשר לצרוך אותו חם או קר. אפשר לאכול כסטייק קלאסי עם תוספת שאוהבים בצד, בכריך או בשילוב של מגוון מנות בשר – כמו מוקפץ למשל.
פלאנק סטייק בסו ויד
גוגה הגדול מהערוץ של Sousvide Everything מראה לכם איך להכין פלאנק סטייק בסו ויד FAJITAS סטייל:
והנה עוד מתכון שלו והפעם לקרנה אסאדה שהפלאנק סטייק מושלם בשבילו:
אז – שיהיה בתיאבון!
כבר הכנתם / אכלתם פלאנק סטייק ויש לכם המלצות איך להכין? עדיין לא יצא לכם להכין ויש לכם שאלות?
מוזמנים לשתף אותנו בתגובות!