כולנו מכירים את הקינואה כמאכל טרנדי בקרב שוחרי בריאות, טבעונים וצמחונים אך למעשה קינואה במקור היא מאכל עממי ששימש כמקור חלבון בדרום אמריקה עוד בתקופת האינקה. היא טעימה, עשירה בחלבון איכותי, מגנזיום, ברזל וסיבים תזונתיים ולכן אין מה להתפלא שהיא זכתה למעמד מיוחד בקרב האינדיאנים, וכך גם היום. במתכונים רבים קינואה משמשת כדגן בדומה לאורז, בורגול וקוסקוס אך למעשה היא אינה חלק ממשפחת הדגניים.
רבות הדרכים לאכול קינואה
עם קינואה אפשר לעשות פחות או יותר הכל. ממנות קרות עד מנות חמות, כנשנוש, מנת פתיחה או שילוב במנה עיקרית. הטעם העדין של הקינואה הולך עם מגוון מאכלים ומצרכים ולכן היא מתאימה פחות או יותר בכל שלב של הארוחה (אולי מלבד כקינוח). לרעבים וחובבי האוכל האסייתי מבניכם, הבאנו מתכון נהדר לקינואה עם ירקות מוקפצים בסגנון אסייתי.
איך להעשיר את המנה בערכים תזונתיים?
מקובל לחשוב על קינואה כתוספת פחממתית, בדומה לקוסקוס, פסטה, אורז וכדומה. אך למעשה הקינואה עצמה עשירה בערכים תזונתיים, וניתן אף להעשיר את המנה עוד יותר אם תשתמשו בקינואה מונבטת. כדי להנביט את הקינואה יש להשרות אותה במים למשך לילה אחד, ולסנן אותה ולהשאיר בכלי ההנבטה או בכלי מחורר. שטפו את הקינואה פעמיים ביום, ולאחר כ-24 שעות הקינואה תתחיל לנבוט.
במידה ואתם מנביטים את הקינואה, זכרו כי יש להרתיח אותה עם כרבע מהכמות של מים הנדרשת לקינואה לא מונבטת, ולבשל אותה במשך כחמש דקות. שיהיה בהצלחה ובתיאבון!
רכיבים לקינואה עם ירקות בסגנון אסייתי
רכיבים ל4-6 סועדים:
- כוס ורבע קינואה
- חצי כפית ג’ינג’ זנגביל
- 1 גמבה אדומה
- 1 גמבה צהובה
- 6 פטריות שמפיניון
- 4 גבעולי בצל ירוק
- 2 גזרים
- 4 שיני שום
- רבע כרוב קטן
- רבע חבילת נבטי מש
- 4 כפות סויה
- 1 כף סילאן
- 1 כף חמאת בוטנים (טבעית)
- 2 כפות גרעיני דלעת
- שמן קנולה
אופן ההכנה
- שטפו את הקינואה וסננו. חממו מעט שמן בסיר, הוסיפו את הקינואה וטגנו אותה מעט.
- הוסיפו 3 כוסות מים, כסו את הסיר והביאו לרתיחה.
- הקטינו את הלהבה ובשלו את הקינואה כך עם המכסה סגור במשך כ10-15 דקות עד שהקינואה תהפוך שקופה. בינתיים המים ייספגו בקינואה. השאירו את הסיר מכוסה.
- חממו מעט שמן במחבת רחבה. קצצו את הג’ינג’ר דק דק ופרסו את השום לפרוסות דקות ככל האפשר. טגנו את השום והג’ינג’ר במחבת הרחבה במשך כדקה.
- חתכו את הגזר דק דק והוסיפו למחבת. טגנו במשך כשלוש דקות נוספות.
- חתכו את הגמבה לרצועות דקות והוסיפו למחבת. טגנו במשך כחמש דקות נוספות, ותוך כדי ערבבו מפעם לפעם.
- חתכו את הכרוב לרצועות דקות והוסיפו למחבת. טגנו במשך כשלוש דקות נוספות, ותוך כדי ערבבו את כל הירקות בסיר.
- חתכו את הפטריות לפרוסות דקות והוסיפו לירקות. חתכו את הבצל הירוק טבעות והוסיפו למחבת, ולאחר מכן הוסיפו את הנבטים והמשיכו בטיגון עד שכל הירקות בתערובת יתרככו.
- לאחר ריכוך הירקות, כבו את האש והוסיפו את הסויה, הסילאן וחמאת הבוטנים. ערבבו את התערובת שהתקבלה.
- הוסיפו את תערובת הירקות לקינואה שבסיר. הקפידו להוסיף את הירקות רק לאחר שהקינואה התקררה מעט, שכן אם תוסיפו כשהקינואה חמה מאוד היא תהפוך למין עיסה והמרקם ייפגע.
- תוך כדי, הקפיצו את גרעיני הדלעת במחבת נפרדת עד שישחימו מעט. הוסיפו את הגרעינים לתבשיל והגישו. את החלק הזה כאמור יש לעשות סמוך להגשה, וזאת על מנת לשמור על פריכות גרעיני הדלעת.
בתאבון!