אסאדו – הנתח שגנב את השם לשיטת הצלייה המסורתית

כולנו אוהבים אסאדו, נתח של בשר בקר עסיסי עם שומן נמס ומטפטף ועצם שמאדירה את הטעמים… אבל רגע, האם זהו בכלל שמו של הנתח? התשובה בגוף השאלה – מבחינה היסטורית, אסאדו הוא לא שם של נתח בודד אלא שם של טקס צליית בשר דרום אמריקני מסורתי, שנפוץ בעיקר בארגנטינה.

כיום, רבים מכנים את הנתח בשם ‘אסאדו’ אך למעשה, מדובר בסוג של עיוות.

ארגנטינה נחשבת לאומת הבשר ולא בכדי – ארגנטינאי ממוצע צורך כ-56 ק”ג של בשר כל שנה, וזה לא מפתיע שאחד מהמנהגים המשפחתיים החשובים (ואולי החשוב ביותר) – קשור לאכילת בשר. 

מה המקור לבלבול? 

חגיגת אסאדו מסורתית כוללת כמה שלבים – מתחילים עם צ’וריסו ואפילו עוף, ואז עוברים לנתח העיקרי – בדרך כלל מדובר בחלק שנקרא Tire de Asado בספרדית או Short Rib באנגלית או קשתית בעברית.

במשך השנים, בשלנים וחובבי בשר גילו את הטעמים ובעיקר את העסיסיות שנתח ה – Tire de Asado מוציא לאחר בישול ארוך,  וככה לאט לאט, ‘גנב’ הנתח את השם מהטקס הארגנטינאי.  

אסאדו (הטקס)  

במובן מסוים, אפשר לומר שאסאדו הוא המקבילה הדרום אמריקנית לטקס הברביקיו האמריקני או המנגל והעל האש המקומי שלנו. אבל האמת היא שמדובר בהרבה יותר ממפגש לשם אכילת בשר. בארגנטינה, האסאדו הוא אירוע משפחתי בחשיבות עליונה, במסגרתו נפגשים (בדרך כלל ביום ראשון) כל בני המשפחה בביתו של ראש המשפחה (סבא או אבא) לטקס שעצם המפגש שבו, חשוב לעיתים יותר מהאוכל עצמו. 

המילה אסאדו מקורה במילה אסאר (asar), שבשפה הספרדית משמעה – גריל. מנהג האסאדו התחיל במאה ה-18 על ידי הגאוצ’וס (המקבילה הארגנטינאית לקאובוי) שגידלו בקר בערבות הדרום אמריקניות. הגאוצ’וס היו לוקחים נתח בקר גדול וטרי שזה עתה נשחט, ומלבישים אותו על מתקן ייעודי שנקרא אסאדור (Asador) – זה גם שמו של הבוס שמנהל את הטקס.

הבשר היה נצלה במשך שעות ארוכות, קרוב מאד לחומר הבעירה, כשהגאוצ’וס היו משתמשים בעץ Quebracho שהיה ידוע בזמן הבעירה הארוך ובעשן הלא רב שהיה מפיץ – כך שלא נספגו טעמים וארומות לא רצויות באוכל. הבשר היה נאכל בטקס ארוך, לצד כוס טובה של תה מאטה – משקה ארגנטינאי אסלי. 

אסאדו (הנתח) 

 

ומהטקס, נעבור לנתח עצמו – כי כשרוב האנשים (הלא ארגנטינאים) מדברים על אסאדו, הם לא באמת מתכוונים לחגיגה ארגנטינאית אסלית עם כל המשפחה. הנתח המשמש להכנת מנת האסאדו, נקרא קשתית או שפונדרה –  Tire de Asado או Short Rib בלועזית. מדובר בעצם ברצועה ארוכה המציעה שילוב של עצמות, שומן רב ובשר בקר טעים. 

מאיפה מגיע האסאדו?

קשתית או נתח מס’ 9 נמצא במרכזה של הפרה, בין האנטריקוט לחזה, מאחורי הרגל הקדמית, מה שאומר שמדובר בנתח עם הרבה מאד שומן וטעמי בשר עשירים. ואכן, הקשתית נחשבת לסיבית ושומנית מאד. כדי להתחיל לפרק את רקמות החיבור הרבות שמאפיינות את האסאדו, הוא חייב לשבת בחום למשך זמן ארוך במיוחד – בטח ביחס לנתחים אחרים. וכשזה קורה – אנחנו מקבלים נתח סופר עסיסי, עם שומן נמס ועצמות שמפרישים טעמים מיוחדים לתוך הבשר. 

איך מכינים אסאדו 

אסאדו (שורט ריב) נפוץ במטבחים רבים, ובמיוחד במטבח האסייתי – שם הוא משמש להכנה של מגוון מנות. המפתח הוא בישול ארוך – קשתית או אסאדו אפשר לשלב בתבשילי קדירה בתנור, בתבשילים מרובי נוזלים עם יין או בירה, בצלייה ארוכה, עם רוטב ברביקיו-דבש דביק (כמו שנהוג בלא מעט מוסדות ברביקיו בארה”ב), מרקי בשר, חמין, וגם כמובן בסו-ויד

לצד היתרונות המעולים שלו בבישול ארוך, אפשר להבין גם שהקשתית לא מיועדת לבישול מהיר – לכן לא מומלץ לבחור בה לצלייה קצרה להקפצה וכדו’. האסאדו קנה לעצמו גם מקום של כבוד בקרב המקפידים על תזונת הפליאו ותזונה קטגונית שמרוויחים בגדול מריכוז הבשר והשומן הגבוהים שמציע הנתח. 

מלבד הטעמים והעסיסיות, עוד גורם שמסייע לפופולריות של האסאדו הוא המחיר הנוח (נכון לימים אלו) של הנתח – כמה עשרות שקלים לקילו מתאימים לכולם. 

היתרונות של הכנת אסאדו בשיטת סו-ויד 

כמו בנתחים / מזונות אחרים, גם במקרה של האסאדו, יכולות הדיוק הגבוהות של בישול סו ויד מאפשרות להגיע לתוצאות עסיסיות במיוחד, ואף לבחור במגוון של מרקמים – ממרקם סטייקי עסיסי ועד מרקם נמס בפה. לא משנה באיזה מרקם תבחרו – אין ספק שמדובר במנת סו-ויד שאתם חייבים להכין.

בישול איטי של אסאדו בסו-ויד, בחום של מ-55 ועד 85 מעלות, מ-12 שעות ועד 3 ימים (!), יפרק לאט לאט את רקמות החיבור, ימיס את השומנים וירכך את הבשר היחסית קשוח והתוצאה – בשר רך עם שומן נמס בפה ועצמות שנשלפות כמעט ללא מאמץ. 

בשיטות בישול אחרות, עד שהקולגן (סוג של רקמת חיבור) ‘נשבר’ (תהליך שלוקח שעות ארוכות) הבשר הפך כבר להיות יבש – אבל לא בסו-ויד – בשיטה זו הלחות נשמרת כל הזמן בתוך שקית הוואקום, הבשר מתבשל במיצים של עצמו ואנחנו יכולים להיות בטוחים שהנתח לא מתבשל יתר על המידה. 

טעמים שונים לאסאדו בסו-ויד 

לאסאדו סו-ויד, ניתן לשדך מגוון גדול של טעמים: החל מתיבול פשוט (אבל כל כך טעים!) של מלח, פלפל ושמן זית (אפשר להוסיף אפילו אבקת שום, למי שרוצה), ‘ברביקיו סטייל’ – מנה אמריקנית מסורתית, תיבול אסיאתי, עם רוטב צ’יפוטלה ספייסי, או כל מרינדה או ראב אחר שבא לכם לראש. פשוט נסו וכך תגלו מה הכי טעים לכם. 

איך אוכלים אסאדו סו-ויד? 

כמובן שאסאדו בסו-ויד, מתאים למגוון מנות. בין אם אתם מבשלים אותו בצורה אמריקנית קלאסית עם הרבה רוטב ברביקיו ומגישים כנשנוש או בין אם על מצע / לצד תוספת טעימה – היצירתיות שלכם היא הגבול. 

כלל חשוב! אסאדו כולל עצמות – ולעצמות האלו יש פוטנציאל לפצוע את שקית הוואקום ולגרום לקרעים. שימו לב שאם לעצמות בנתח שקניתם יש קצוות חדים, תשתדלו לא לוואקם את השקית חזק מידי ותמיד מומלץ לעשות ואקום כפול.

איך מכינים אסאדו סו-ויד? 

וכאן תוכלו למצוא את המתכון שלנו לאסאדו סו ויד.

יש לכם עוד המלצות שקשורות לאסאדו? רעיונות לראבים טעימים? מוזמנים לשתף אותנו בתגובות. 

אז מה היה לנו?

משלוחים מהירים

לנקודת חלוקה או עם שליח עד הבית

שירות לפני הכל
אחריות יצרן מקורית
100% מאובטח

רכישה מאובטחת בכרטיס אשראי

משלוח לנקודת חלוקה (חינם בהזמנה מעל ₪300)

משלוח לנקודת חלוקה מתבצע עם חברת המשלוחים HFD אשר מספקות את ההזמנות לנקודות החלוקה של חברת EPOST הפזורות בכל הארץ.

ההזמנה תישלח לנקודת החלוקה הקרובה ביותר לכתובת שתזינו במהלך התשלום על ההזמנה.

וודאו שהמספר הנייד שאתם מזינים בעמוד התשלום נכון כי את העדכון על הגעת החבילה לנקודת החלוקה תקבלו בהודעת סמס.

שימו לב! במידה ואתם גרים ביישוב מרוחק ייתכן ולא תהיה נקודת חלוקה ביישוב עצמו. מומלץ לבדוק ולוודא מראש ובמידה ואין נקודת חלוקה תוכלו לרשום בהערות לאיזו נקודת חלוקה ביישוב סמוך תרצו שנשלח את ההזמנה או שתבחרו במשלוח עם שליח עד הבית.

איסוף עצמי

איסוף עצמי מתאפשר ממחסני חברת איהאוס, בכתובת תל גיבורים 5 (בית טפר), קומה 3, חדר 321, תל אביב.

ניתן להגיע לאסוף בימים ראשון עד חמישי בין השעות 9:00 עד 17:00.

ניתן להגיע עם הרכב עד לקומה 3, החניה היא חינם לשעה הראשונה ואין בעיה של חניה לצורך איסוף הזמנה.

רק לאחר שקיבלתם אישור (שיישלח במייל ובהודעת וואטסאפ) אתם יכולים להגיע בימים ובשעות שרשמנו למעלה, לציין את שמכם ואת מספר ההזמנה שלכם. 

אין צורך להודיע או לתאם הגעה לאחר שקיבלתם אישור שההזמנה מוכנה.

משלוח מהיר

רק הזמנות שבוצעו עד השעה 10:00 יסופקו לבית הלקוח באותו יום (למעט ערים שמודגשות)

הזמנות שבוצעו לאחר השעה 10:00 בימים ראשון עד רביעי יסופקו יום למחרת.

הזמנות שבוצעו לאחר השעה 10:00 ביום חמישי יסופקו ביום ראשון.

האספקה לרוב תהיה בשעות אחר הצהריים ועד שעות הערב המאוחרות!

רשימת הערים שניתן לשלוח אליהן

אבן יהודה
אביחיל
אודים
אור יהודה
אור עקיבא
אזור
אחיסמך
אירוס
אלישמע
אמונים
ארסוף
אשדוד
אשקלון
באר גנים
באר יעקב
בארות יצחק
בית אלעזרי
בית דגן
בית עריף
בית חנן
בית חנניה
בית נחמיה
בית יהושע
בית יצחק
בית יצחק שער חפר
בית עובד
בית עזרא
בני דרור
בני עטרות
בנימינה (ללא גבעת עדה)
בן זכאי
בני ברק
בני עייש
בצרה
בת ים
גאולים
גאליה
גבעת ברנר
גבעת השלושה

גבעת חן
גבעת שמואל
גבעתיים
גדרה
גיבתון
גינתון
גליל ים
גלילות
גן יבנה
גן חיים
גני עם
גני יוחנן
גני תקווה
גנות בדר
גנות
געש
ג’סר א זרקא
גן שמואל
גת רימון
הוד השרון
הרצליה
זיתן
זכרון יעקב
חבצלת השרון
חדרה
חולון
חיפה (מהיום למחר)
חמד
חצור
חרות
יבנה
יגור (מהיום למחר)
יהוד
ינוב
ירקונה
ישרש
יקום
כפר ביל”ו
כפר הנגיד
כפר חב”ד

כפר יונה
כפר טרומן
כפר מל״ל
כפר מעש
כפר נטר
כפר שמריהו
כפר סבא
כפר סירקין
לוד
מגשימים
מודיעין
מודיעין עילית
מכבים רעות
מזור
מזכרת בתיה
מעגן מיכאל
מקווה ישראל
משמר השבעה
נווה ירק
נווה ימין
נופך
נחלים
נטעים
ניצן
ניצן ב
ניצנים
ניר צבי
נס ציונה
נורדיה
נשר (מהיום למחר)
נתניה
סביון
עדנים
עינת
עין ורד
עין שריד
עיינות
פרדס חנה – כרכור
פרדסיה
פתח תקווה

צופית
צורן
צור משה
קדימה
קדרון
קיסריה
קרית אתא (מהיום למחר)
קרית אונו
קרית ביאליק (מהיום למחר)
קרית ים (מהיום למחר)

קרית מוצקין (מהיום למחר)
קרית עקרון
ראש העין
ראשון לציון
רחובות
רינתיה
רמלה
רמת גן
רמת אפעל
רמות השבים
רמת השרון
רעננה
רשפון
שדות ים
שדה ורבורג
שדה עוזיהו
שוהם
שפיים
שתולים
תל אביב
תל יצחק
תל מונד