סטייק טומהוק, מלך הסטייקים הבלתי מעורער

סטייק טומהוק

סטייק טומהוק (Tomahawk Steak) הוא למעשה נתח פריים ריב שקיצוב העצם שלו נעשה בטכניקה הנקראת “FRENCHING”, שבה משתמשים גם בקיצוב כתר טלה ולמעשה משאירים את העצם נקייה מכל בשר או שומן. עצם הצלע הגדולה שדומה מאד לידית נותנת לכל הנתח צורה של גרזן אינדיאני ומכאן מגיע השם שלו, טומהוק.

בואו ללמוד הכל על נתח הבשר המדהים הזה, כולל מאיפה הוא בא, ממה הוא מורכב, איך להכין אותו, מאיפה לקנות אותו ועוד.

מהו סטייק טומהוק

מדובר בנתח גדול, חמאתי ובשרני ובעל נוכחות שמתעלה על כל שאר נתחי הבשר ויכול בקלות להאכיל 3 עד 4 סועדים.

מהיכן מגיע הטומהוק?

הוא מקוצב מהצלעות, מהחלק המרכזי שלהן שנקרא הפריים ריב (PRIME RIB) וכפי שהשם שלו מציין, הוא כולל את הבשר הטוב ביותר בצלעות ומקוצב מבין צלעות 7 ל 11.

פריים ריב, המיקום של הטומהוק בפרה
barbecuefaq.com

הטומהוק הוא למעשה סטייק עצם שנחתך עם עצם צלע באורך של 12 ס”מ לפחות. מסיבה זו, כמו בנתחי עצם אחרים (פריים ריב, טיבון, פורטרהאוס ועוד) אתם משלמים גם על משקל העצם שאותה אתם לא באמת הולכים לאכול ולכן צריך לקחת את זה בחשבון בעלות הנתח. אבל למרות העלות, לפני שאתם מוותרים על החוויה, אנו ממליצים לכם לנסות את זה לפחות פעם אחת בכדי להרשים את האורחים שלכם ולקבל מנה מרשימה וטעימה ברמות אחרות.

השרירים בנתח הטומהוק

שרירי הנתח מוחזקים יחד על ידי קרום גידים רך וקטעי שומן גדולים ושניהם תורמים רבות לטעם הסופי.

Longissimus Dorsi או עין הצלע (Eye of Ribeye)

שריר ה longissimus dorsi

לונגיסימוס דורסי הוא החלק הבשרני ביותר של הצלעות. לכל שורות הצלעות יש עין (ומכאן מגיע גם השם של עין הצלע) והשריר הזה הוא העין ומרכז הנתח. הצלעות אוספת באופן טבעי יותר שומן תוך שרירי או כפי שכולם אוהבים לקרוא לו, שיוש, ומרבית השיוש נמצא בשריר הזה.

ה- Longissimus dorsi מוקף בשני גרעיני שומן הנקראים ספינאליס דורסי וקומפלקסוס.

ספינאליס דורסי (מכסה הצלע) / Spinalis Dorsi

שריר ה spinalis dorsi

הספינליס דורסי הוא מכסה הצלעות; המכונה גם כתר הצלעות. המכסה יושב מעל העין של הפריים ריב וגרעין שומן מפריד בינו לבין שריר הלונגיסימוס דורסי.

מבין שלושת השרירים שנמצאים על האנטריקוט, לספינליס יש שומן תוך שרירי מעולה. מלבד המראה הנהדר שמושך את העין לשיוש הזה יש השפעה ישירה על הטעם, הרכות והעסיסיות של הבשר ולכן, הספינליס הוא החלק הטעים ביותר בטומהוק. 

קומפלקסוס / Complexus

שריר complexus

הקומפלקסוס הוא השריר הקטן ביותר ובמקרים מסוימים הוא לא קיים. נוכחותו מוכתבת על ידי המקום ממנו מקוצב הסטייק.

אם הטומאהוק קוצב מהחלק הקדמי של הצלעות, תקבלו חתיכה קטנה של שריר הקומפלקסוס. שריר זה דומה מאד לשריר הספינאליס דורסי אך נמצא בכמות קטנה משמעותית בנתח, אם בכלל.

טומהוק, אנטריקוט ופריים ריב… מה ההבדלים?

ההשוואה הזאת היא מאד נפוצה כי בסופו של דבר, שלושת הנתחים הללו הם בעצם אנטריקוט ומגיעים מאותו המקום בפרה. ההבדלים הם בקיצוב עצמו ובצורת הבישול שלהם וההבדלים הללו מאד משמעותיים ומורגשים בתוצאה הסופית.

פריים ריב
פריים ריב

האנטריקוט הוא כמובן ללא עצם ולרוב כולל רק את שריר ה Longissimus Dorsi או עין הצלע (Eye of Ribeye) שפירטנו עליו מקודם. הפריים ריב הוא אנטריקוט על עצם קצרה והטומהוק ידוע בעצם הארוכה שלו שעוברת את תהליך ה FRENCHING אשר מנקה אותה לחלוטין מבשר ושומן.

טעם, מרקם, שומן ורכות

הפריים ריב (PRIME RIB) ידועה בייצור סטייקים עשירים וטעימים בזכות השומן המדהים שעובר בכל השרירים וכשהוא מבושל נכון הוא גם רך ונמס בפה.

חותכים מסטייק הטומהוק את רוב השומן החיצוני בכדי להבטיח שהוא נראה טוב ומוכן לשימוש. אין לו שכבת שומן כבדה, אבל השיוש בפנימי שלו מבטיח שאין צורך בכך!

העצם הענקית מוסיפה גם לטעם, כאשר המיצים שלה משוחררים לבשר עצמו במהלך הבישול. אין ספק שמדובר בסטייק מעולה, עשיר וחמאתי שמציע את טעם הבקר האולטימטיבי!

אם אתם משוגעים על סטייקים עם עצמות שמביאים איתם טעם בשרני גדול, כמו פורטרהאוס או סטייק טי בון, אין ספק שתאהבו גם את הנתח הגדול הזה באותה מידה, אם לא יותר.

איך לבשל סטייק טומהוק

את הטומהוק אפשר כמובן לזרוק על הגריל ולקוות שתצליחו להוציא אותו במידת עשייה נכונה אבל קחו בחשבון שעל הגריל באש ישירה, לא תצליחו להגיע למידת עשייה אחידה לאורך כל הנתח בעיקר בגלל העובי הגדול שלו והעובדה המצערת שרוב האנשים בארץ (למרות שהם בחיים לא יודו בכך) לא באמת יודעים לעשות בשר על האש כמו שצריך.

לכן, אם כבר השקעתם את מיטב כספכם בנתח בשר איכותי שכזה, אנחנו ממליצים שגם תשקיעו באופן ההכנה שלו בכדי שהחוויה תהיה מושלמת וטעימה כפי שהיא אמורה להיות.

סטייק טומהוק בסו ויד

אנחנו כמובן לא נשאיר אתכם בלי האפשרות המעולה של הכנת הטומהוק בסו ויד, שיטת בישול שמוכיחה את עצמה גם במקרה של הטומהוק ותאפשר לכם להוציא נתח שעשוי לשלמות מקצה לקצה.

המתכון הוא בריין יבש של לפחות שעתיים ומשם לאמבט על 57 מעלות, ל 3 שעות, צריבה חזקה ובתאבון. ובסרטון הבא זה נראה הרבה יותר טוב 😉

ואם במקרה יש לכם טאבון של OONI בחצר/מרפסת אז אתם יכולים להשתמש בו לצריבה של הטומהוק ולקבל תוצאה משגעת ומשוגעת 😉

סטייק טומהוק

ואם התמונה לא מספיקה לכם, יש גם סרטון שמראה לכם את כל התהליך שבו שילבו בישול סו ויד עם האנובה פרסיז’ן עם צריבה בטאבון אוני קודה 16:

עדיין לא יודעים מה זה בישול סו ויד? הגיע הזמן שתכירו את אחת משיטות הבישול הטובות והבריאות שיש ושתגרום לכם להכין אוכל ברמה של מסעדת שף מהמטבח הבייתי שלכם.

סטייק טומהוק בריברס סיר

במידה ואין לכם עדיין מכשיר סו ויד השיטה המועדפת להכנה של סטייק טומהוק תהיה ה Reverse Sear או צריבה הפוכה שהעיקרון שלה מאד דומה לסו ויד והוא בישול הנתח בחום נמוך ותוכלו לעשות זאת בתנור הביתי שלכם, בגריל או במעשנה.

מבשלים את הנתח בחום נמוך של 100 מעלות עד לטמפרטורה פנימית של 52 מעלות ומסיימים בצריבה חזקה למשך 2-3 דקות על הגריל, או על הכיריים עם פלנצ’ה מברזל יצוק או בתנור שכיוונתם אותו על מצב גריל עליון.

איפה קונים סטייק טומהוק?

קודם כל נתחיל מאיפה לא קונים את הטומהוק וזה לא בסופר, אם בכלל ייצא לכם להיתקל בו בסופר הקרוב לביתכם. את הנתח המשובח הזה מומלץ לקנות באטליזים ובחנויות בשר בוטיק, פשוט בגלל הגודל והמחיר שלו.

הוא הן הסתם יותר יוקרתי ומפנק לעומת הנתחים הרגילים כמו אנטריקוט, סינטה ופילה אבל במידה ומכינים אותו בצורה הנכונה וקונים אותו מקצבייה איכותית, מובטחת לכם חווית אכילה ששווה כל שקל.

המחיר של טומהוק נכון למאי 2021 נע סביב ה 170-180 ש”ח לקילו.

בתאבון 🙂

אז מה היה לנו?

משלוחים מהירים

לנקודת חלוקה או עם שליח עד הבית

שירות לפני הכל
אחריות יצרן מקורית
100% מאובטח

רכישה מאובטחת בכרטיס אשראי

משלוח לנקודת חלוקה (חינם בהזמנה מעל ₪300)

משלוח לנקודת חלוקה מתבצע עם חברת המשלוחים זיגזג בשיתוף עם חברת buzzer.

ההזמנה תישלח לנקודת החלוקה הקרובה ביותר לכתובת שתזינו במהלך התשלום על ההזמנה ותהיה לכם אפשרות לבחור את נקודת החלוקה לאחר ההזמנה. יישלח עליכם סמס ובו תוכלו לראות את הנקודה שאליה תגיע ההזמנה כולל אפשרות לבחירת נקודת חלוקה אחרת.

וודאו שהמספר הנייד שאתם מזינים בעמוד התשלום נכון כי את האפשרות לעדכון נקודת החלוקה וההודעה על הגעת החבילה לנקודת החלוקה תקבלו בהודעת סמס.

איסוף עצמי

איסוף עצמי מתאפשר ממחסני חברת איהאוס, בכתובת תל גיבורים 5 (בית טפר), קומה 3, חדר 321, תל אביב.

ניתן להגיע לאסוף בימים ראשון עד חמישי בין השעות 9:00 עד 17:00.

ניתן להגיע עם הרכב עד לקומה 3, החניה היא חינם לשעה הראשונה ואין בעיה של חניה לצורך איסוף הזמנה.

רק לאחר שקיבלתם אישור (שיישלח במייל ובהודעת וואטסאפ) אתם יכולים להגיע בימים ובשעות שרשמנו למעלה, לציין את שמכם ואת מספר ההזמנה שלכם. 

אין צורך להודיע או לתאם הגעה לאחר שקיבלתם אישור שההזמנה מוכנה.

משלוח מהיר

רק הזמנות שבוצעו עד השעה 10:00 יסופקו לבית הלקוח באותו יום (למעט ערים שמודגשות)

הזמנות שבוצעו לאחר השעה 10:00 בימים ראשון עד רביעי יסופקו יום למחרת.

הזמנות שבוצעו לאחר השעה 10:00 ביום חמישי יסופקו ביום ראשון.

האספקה לרוב תהיה בשעות אחר הצהריים ועד שעות הערב המאוחרות!

רשימת הערים שניתן לשלוח אליהן

אבן יהודה
אביחיל
אודים
אור יהודה
אור עקיבא
אזור
אחיסמך
אירוס
אלישמע
אמונים
ארסוף
אשדוד
אשקלון
באר גנים
באר יעקב
בארות יצחק
בית אלעזרי
בית דגן
בית עריף
בית חנן
בית חנניה
בית נחמיה
בית יהושע
בית יצחק
בית יצחק שער חפר
בית עובד
בית עזרא
בני דרור
בני עטרות
בנימינה (ללא גבעת עדה)
בן זכאי
בני ברק
בני עייש
בצרה
בת ים
גאולים
גאליה
גבעת ברנר
גבעת השלושה

גבעת חן
גבעת שמואל
גבעתיים
גדרה
גיבתון
גינתון
גליל ים
גלילות
גן יבנה
גן חיים
גני עם
גני יוחנן
גני תקווה
גנות בדר
גנות
געש
ג’סר א זרקא
גן שמואל
גת רימון
הוד השרון
הרצליה
זיתן
זכרון יעקב
חבצלת השרון
חדרה
חולון
חיפה (מהיום למחר)
חמד
חצור
חרות
יבנה
יגור (מהיום למחר)
יהוד
ינוב
ירקונה
ישרש
יקום
כפר ביל”ו
כפר הנגיד
כפר חב”ד

כפר יונה
כפר טרומן
כפר מל״ל
כפר מעש
כפר נטר
כפר שמריהו
כפר סבא
כפר סירקין
לוד
מגשימים
מודיעין
מודיעין עילית
מכבים רעות
מזור
מזכרת בתיה
מעגן מיכאל
מקווה ישראל
משמר השבעה
נווה ירק
נווה ימין
נופך
נחלים
נטעים
ניצן
ניצן ב
ניצנים
ניר צבי
נס ציונה
נורדיה
נשר (מהיום למחר)
נתניה
סביון
עדנים
עינת
עין ורד
עין שריד
עיינות
פרדס חנה – כרכור
פרדסיה
פתח תקווה

צופית
צורן
צור משה
קדימה
קדרון
קיסריה
קרית אתא (מהיום למחר)
קרית אונו
קרית ביאליק (מהיום למחר)
קרית ים (מהיום למחר)

קרית מוצקין (מהיום למחר)
קרית עקרון
ראש העין
ראשון לציון
רחובות
רינתיה
רמלה
רמת גן
רמת אפעל
רמות השבים
רמת השרון
רעננה
רשפון
שדות ים
שדה ורבורג
שדה עוזיהו
שוהם
שפיים
שתולים
תל אביב
תל יצחק
תל מונד